Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Γεωπολιτικό παρασκήνιο πίσω απ'την "ανάφλεξη" στη Λωρίδα της Γάζας.


 

Δεν είναι τυχαία η επιλογή από πλευράς του Ισραήλ να σφυροκοπήσει την Παλαιστίνη την δεδομένη χρονική στιγμή, 
σημειώνει σε ανάλυσή της ο έγκυρος ιαπωνικός χρηματοπιστωτικός οίκος "Nomura".



Αυτό εξηγείται τόσο από το γεγονός ότι πλησιάζει η ψήφιση των Ηνωμένων Εθνών όσον αφορά την αναγνώριση της αυτονομίας της Παλαιστίνης όσο και από το γεγονός ότι σε δύο μήνες... πραγματοποιούνται εθνικές εκλογές στον Ισραήλ.

Το ίδιο είχε συμβεί λίγο πριν από τις προηγούμενες εθνικές εκλογές του 2009, ενώ έχει αποδειχθεί ότι για τον Νετανιάχου και την προηγούμενη φορά έπαιξε καταλυτικό ρόλο για την νίκη του στις εκλογές οι επιθέσεις του Ισραήλ έναντι της Χαμάς.

Τώρα όσον αφορά την Παλαιστίνη, αναμένεται να απαντήσει στα χτυπήματα που δέχεται μέσω των οργανώσεων που διαθέτει και κυρίως της Χαμάς. Το Ισραήλ από την πλευρά είναι εξοπλισμένο με μια πολύ καλή αντιπυραυλική ασπίδα, ωστόσο θεωρείται πιθανό να καταφέρουν σημαντικές ζημιές επί Ισραηλινού εδάφους οι πύραυλοι που διαθέτουν οι μαχητές στη Γάζα.

Το Ισραήλ προσδοκά ότι με αυτό τον τρόπο θα καταπνίξει εν τη γενέσει του κάθε αίτημα για διεθνή αναγνώριση της Παλαιστίνης.

Στο δρόμο του όμως βρίσκει την Αίγυπτο η οποία προέβη ήδη στην ανάκληση του πρέσβη της στο Τελ Αβίβ σαν αδελφή μουσουλμανική κοινότητα. Επιπλέον, κάλεσε το συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών να λάβει δράση όπως και ο Αραβικός σύνδεσμος ενώ ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου, ο Μοχάμεντ Μόρσι μετέβη στην Λωρίδα της Γάζας για διαπραγματεύσεις.

Η διεθνής κοινότητα επιπλέον περιμένει και την αντίδραση του Ιράν καθώς φημολογείται ότι προμηθεύει πυραύλους τις οργανώσεις της Γάζας μέσω του Σουδάν.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και η διεθνής ανησυχία για την πορεία της τιμής του πετρελαίου, παρόλο που μέχρι τώρα ακολουθεί πτωτική πορεία...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ