Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Όταν ο Νίκος Μιχαλολιάκος έβαζε βόμβες στην Αθήνα











Το εξτρεμιστικό παρελθόν του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης.


Το βίαιο παρελθόν του γενικού γραμματέα της Χρυσής Αυγής, όπως παρουσιάζεται στο βιβλίο του δημοσιογράφου κ. Δημήτρη Ψαρρά που επιγράφεται "Η μαύρη βίβλος της Χρυσής Αυγής"

Στο 470 σελίδων βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΟΛΙΣ, ο δημοσιογράφος κ. Ψαρράς καταγράφει τη βίαιη δράση του ακροδεξιού κόμματος από το 1980 έως σήμερα, καθώς και την εμπλοκή του ιδρυτή του κ. Νίκου Μιχαλολιάκου σε βομβιστικές επιθέσεις που συγκλόνισαν την Αθήνα το καλοκαίρι του 1978.

Η πρώτη "δυναμική" εμφάνιση του κ. Μιχαλολιάκου ήταν στις 16 Δεκεμβρίου 1976, κατά τη διάρκεια της κηδείας του απότακτου αστυνομικού Ευάγγελου Μάλλιου, ο οποίος δολοφονήθηκε από την οργάνωση 17 Νοέμβρη.

Κατά τη διάρκεια της κηδείας ο 19χρονος τότε Νίκος Μιχαλολιάκος συμμετείχε σε επίθεση ακροδεξιών κατά γνωστών δημοσιογράφων της εποχής.

"Ηταν 16 Δεκεμβρίου 1976, κατά τη διάρκεια της κηδείας του απότακτου αστυνόμου Ευάγγελου Μάλλιου, ενός από τους γνωστότερους βασανιστές του δικτατορικού καθεστώτος, τον οποίο είχε δολοφονήσει δύο μέρες νωρίτερα η οργάνωση 17 Νοέμβρη. Η κηδεία αποτέλεσε πολιτικό γεγονός για το χώρο της Ακροδεξιάς, στον οποίο συνέκλιναν εκείνη την περίοδο κάθε λογής ιδεολογικά ρεύματα: συνεχιστές και νοσταλγοί της χούντας, οπαδοί του έκπτωτου βασιλιά, μέλη διάφορων ημιφασιστικών ή και ανοιχτά φιλοχιτλερικών οργανώσεων, παρακρατικοί βομβιστές, αλλά και στελέχη του κρατικού μηχανισμού -ειδικά του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας- που θεωρούσαν ότι κινδυνεύουν ή αδικούνται", αναφέρεται στο βιβλίο "Η μαύρη βίβλος της Χρυσής Αυγής".

Κεντρικός ομιλητής στη κηδεία ήταν ο "θεωρητικός" της χούντας Γεώργιος Γεωργαλάς, ο οποίος κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης δεν είχε υποστεί καμία δίωξη. "Ο Μάλλιος είναι ο μάρτυς της Ελλάδος. Οι σφαίρες που δέχτηκε εχτύπησαν την Ελλάδα. Οι κομμουνιστές μας λένε ότι σ' αυτή τη χώρα δεν υπάρχουν άλλοι. Θ' απαντήσουμε οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος", επεσήμανε τότε ο Γεώργιος Γεωργαλάς.

Ο λόγος του Γεωργαλά αποτέλεσε το έναυσμα για τους θερμόαιμους υποστηρικτές της χούντας που είχαν δώσει το "παρών" στην κηδεία του Μάλλιου.

Οι ακροδεξιοί τραμπούκοι επιδόθηκαν σε ένα πραγματικό λιντσάρισμα των παρευρισκόμενων δημοσιογράφων, οδηγώντας πέντε απ’ αυτούς στο νοσοκομείο.

Πιο βαριά απ' όλους τραυματίστηκε ο δακεκριμένος δημοσιογράφος Γιάννης Φάτσης, τον οποίο ο υπογράφων τούτο το κείμενο, Κώστας Χατζίδης, είχε γνωρίσει στα πρώτα του δημοσιογραφικά βήματα στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, όπως βεβαίως και τον κ. Γιάννη Δημαρά, επίσης θύμα της επίθεσης των χουντικών τραμπούκων.

Όπως αναφέρει ο συγγραφέας του βιβλίου, από μαρτυρίες και φωτογραφίες εντοπίστηκαν ως δράστες γνωστοί νεοφασίστες και από τον Γ' τακτικό ανακριτή διατάχθηκε η σύλληψή τους. Ανάμεσά τους ο Νικόλαος Μιχαλολιάκος. Μαζί τους συνελήφθη στις 23/12/1976 και ο Νικόλαος Σιμωνετάτος, ενώ ο Αριστοτέλης Καλέντζης, για τον οποίο είχε εκδοθεί ένταλμα, δεν βρέθηκε και συνελήφθη αργότερα. Ο Μιχαλολιάκος ήταν τότε 19 ετών και σύμφωνα με δική του εξιστόρηση είχε από την περίοδο της δικτατορίας ενταχθεί στη νεοφασιστική οργάνωση του Κώστα Πλεύρη "Κόμμα 4ης Αυγούστου".

Δυο χρόνια αργότερα τα λόγια του Γεώργιου Γεωργαλά έγιναν πράξεις.

Όπως αναφέρει ο συγγραφέας του βιβλίου, στην τέταρτη επέτειο της μεταπολίτευσης, τη νύχτα της 23ης Ιουλίου 1978 η Αθήνα συνταράζεται από 13 εκρήξεις βομβών. Είχαν προηγηθεί από την αρχή του χρόνου πολλές βομβιστικές επιθέσεις με σημαντικότερες τις εκρήξεις στους κινηματογράφους "Ελλη" (11/3/1978) και "Ρεξ" (20/6/1978) όπου προβάλλονταν δύο ταινίες από την ΕΣΣΔ.

Από την πρώτη έκρηξη τραυματίστηκαν 18 θεατές, οι τρεις πολύ σοβαρά. Από τη δεύτερη τραυματίστηκαν 15 θεατές. Η αστυνομία ανακοινώνει ότι έχουν γίνει συλλήψεις ατόμων που ανήκουν στην εξτρεμιστική δεξιά.

Στις 31/7/1978 η Γενική Ασφάλεια Αθηνών δηλώνει ότι εξάρθρωσε φασιστική τρομοκρατική οργάνωση και έχει συλλάβει εννέα άτομα. Ανάμεσά τους ο 21χρονος Νικόλαος Μιχαλολιάκος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ