Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Πρετεντέρης: Οι εκλογές του Ιουνίου κρίθηκαν από ενάμιση κανάλι και 2-3 εφημερίδες

Πρετεντέρης: Οι εκλογές του Ιουνίου κρίθηκαν από ενάμιση κανάλι και 2-3 εφημερίδ

Ως «τυχαίους» που οδήγησαν με τους χειρισμούς της την Ελλάδα στο στόχαστρο των «τυχάρπαστων», χαρακτηρίζει τα μέλη της κυβέρνησης Παπανδρέου ο δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης στο νέο του βιβλίο όπου καταγράφει την πορεία από τις εκλογές του 2009 έως τις εκλογές του 2012.
Στο βιβλίο «Ο Ψυχρός Εμφύλιος, τα πρόσωπα και τα γεγονότα που διέλυσαν τη χώρα», ο δημοσιογράφος των Νέων, του Βήματος και του MEGA παραθέτει ρήσεις και διαλόγους μεταξύ κορυφαίων πολιτικών, και καταθέτει την άποψή του για τις αιτίες της τελευταίας καταστροφικής, όπως χαρακτηρίζεται, τριετίας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», που δημοσιεύει σήμερα αποσπάσματα, ο κ.Πρετεντέρης γράφει στην αρχή του νέου βιβλίου του: «Πριν από τρία χρόνια, η Ελλάδα έπεσε στα χέρια των τυχαίων. Κι αμέσως μετά βρέθηκε στο στόχαστρο των τυχάρπαστων», αναφερόμενος προφανώς στον Γιώργο Παπανδρέου που κέρδισε τις εκλογές το 2009. Στη συνέχεια, γράφει ότι στην Ελλάδα η καταστροφή αυτή εξελίχθηκε σε «μια σύγκρουση που πήρε μορφή εμφυλίου "χαμηλής έντασης"... Ένας Ψυχρός Πόλεμος χωρίς πολεμικές συγκρούσεις και ένοπλες αναμετρήσεις, αλλά με το πάθος, τον φανατισμό και τον διχασμό μιας τυπικής εγχώριας σύγκρουσης».
Ο γνωστός δημοσιογράφος αναφέρει τις «ανεδαφικές» όπως χαρακτηρίζει διαβεβαιώσεις του τότε υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην Βάσω Παπανδρέου ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ θα εφαρμοστεί, παρά την ανησυχία της ότι θα έπρεπε να ληφθούν έγκαιρα μέτρα. «Η Ευρώπη θα μπει σε ανάκαμψη, άρα κάτι θα τσιμπήσουμε κι εμείς» φέρεται, σύμφωνα με τον κ.Πρετεντέρη, να ήταν η απάντηση του κ.Παπακωνσταντίνου στην Βασω Παπανδρέου όταν τον ρώτησε που θα βρει τα λεφτά τον Νοέμβριο του 2009.
Δεν έκαναν καμία διαπραγμάτευση για το Μνημόνιο
Συνεχίζοντας την σκληρή κριτική του κατά της κυβέρνησης Παπανδρέου, ο κ.Πρετεντέρης γράφει ότι δεν έχει εντοπίσει «ούτε ένα ίχνος ουσιαστικής διαπραγμάτευσης» για το πρώτο Μνημόνιο που ψηφίστηκε το Μάιο του 2010, και δηλώνει σίγουρος ότι αυτό ήταν «προφανώς κάποιο copy-paste αντίγραφο διάφορων προγραμμάτων που το Ταμείο περιφέρει, με αμφίβολες προθέσεις και αμφίβολα αποτελέσματα στα διάφορα μέρη του κόσμου». «Ούτε το υπουργικό συμβούλιο ούτε κανένα άλλο κυβερνητική ή πολιτικό όργανο ενεπλάκη στις συζητήσεις» υπογραμμίζει.
Για το δημοψήφισμα που πρότεινε ο Γιώργος Παπανδρέου τον Οκτώβριο του 2011, ο κ.Πρετεντέρης γράφει ότι επρόκειτο για έναν «εντελώς απερίσκεπτο ελιγμό, ο οποίος είχε έντονα χαρακτηριστικά διολού εκβιασμού χωρίς να υπάρχει τίποτε να τον υποστηρίζει». Σημειώνει ότι «ήταν η προσπάθεια μιας ομάδας ανθρώπων να παραμείνουν στην εξουσία», προσπάθεια που ο κ.Παπανδρέου και το περιβάλλον του σχεδίασαν ως «συνολική πολιτική κίνηση (ψήφος εμπιστοσύνης και δημοψήφισμα) χωρίς να γνωρίζουν ούτε πως θα αντιδράσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην ψήφο εμπιστοσύνης ούτε πως θα δεχθούν οι ξένοι το δημοψήφισμα».
Τέλος, ο δημοσιογράφος αναφέρει συνομιλία του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο τον Ιούνιο του 2012, όταν στις εκλογές κατέρρευσε το πολιτικό σύστημα, το οποίο χαρακτηρίζει χρεοκοπημένο και απαξιωμένο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ του εξέφρασε τη δυσφορία του για την προεκλογική τακτική του Αντώνη Σαμαρά και ο κ.Πρετεντέρης, γράφει, του απάντησε: «Τις εκλογές δεν θα τις κρίνει ούτε ο Σαμαράς ούτε ο Τσίπρας. Θα τις κρίνει το ερώτημα. Διότι από αυτό θα προκύψει και η απάντηση». Και συνεχίζει τονίζοντας: «Ακόμα και τώρα θεωρώ ότι οι εκλογές της 17ης Ιουνίου κρίθηκαν επειδή ενάμιση κανάλι και δυο-τρεις εφημερίδες έκαναν σε πολύ δύσκολες συνθήκες τη δουλειά τους: έθεσαν το σωστό ερώτημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ