Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Οι σταρ της πίστας πληρώνουν ένσημα ...οικοδόμου και απαντούν στις κατηγορίες

Οι σταρ της πίστας πληρώνουν ένσημα ...οικοδόμου και απαντούν στις κατηγορίες

Η Ένωση τραγουδιστών Ελλάδος δεν αρνείται επί της ουσίας την κατηγορία για εισδοροδιαφυγή των στάρ και επιχειρηματολογεί ότι επειδή οι τραγουδιστές πλήρωναν μεγαλύτερες εισφορές στο ΙΚΑ για τον λόγο αυτό επέλεξαν να ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ.
Η επιστολή, που υπογράφεται από τον πρόεδρο της Ένωσης Δ. Κοντογιάνη και τον γενικό γραμματέα κ. Σκόνδρα, εστάλη στην εφημερίδα Τα Νέα, μετά το δημοσίευμα για την εισφοροδιαφυγή των τραγουδιστών της πίστας.
Η Ένωση παραθέτει και ένα δραχμικό παράδειγμα σύμφωνα με το οποίο διάσημος τραγουδιστής που το έτος 1999 ελάμβανε αμοιβή 3.000.000 δραχμές για μία και μόνο συναυλία κολλούσε για την παρουσία του σε αυτήν 306 ένσιμα στο ΙΚΑ. Καθώς όμως ο Ν. 1296/82 προβλέπει πως οι ημέρες ασφάλισης που προκύπτουν από τον παραπάνω τεκμαρτό υπολογισμό δεν είναι δυνατό να υπερβαίνουν τις 500 το χρόνο και στη δεκαετία δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 3.000 ένσημα, οι τραγουδιστές βρέθηκαν να αποδίδουν μέσω συναυλιών εκατοντάδες ένσημα από τα οποία αναγνώριζαν μόλις τα 500 καθ΄ έτος.
Το δημοσίευμα των Νέων αναδείκνυε την πτυχή αυτή αναφερόμενο στους Γιάννη Πλούταρχο και Πασχάλη Τερζή, οι οποίοι την περίοδο 2007-2008 είχαν στο ΙΚΑ ημέρες ασφάλισης που ξεπερνούσαν τις 1.000 κατ΄ έτος, πραγματικές και τεκμαρτές, κάτι που -τουλάχιστον για το ΙΚΑ-καταδεικνύει πως η ασφαλιστική τους συμπεριφορά είναι συνεπής.
Η ΕΤΕ υποστηρίζει στην επιστολή της πως ο τρόπος τεκμαρτού υπολογισμού των εισφορών των καλλιτεχνών προς το ΙΚΑ βάσει του Ν. 1296/82 ήταν και ο λόγος που «οι περισσότεροι τραγουδιστές κατέφυγαν στη λύση των ατομικών επιχειρήσεων (καθεστώς Τιμολογίου Παροχής Υπηρεσιών) όπου ο τραγουδιστής για την αμοιβή του εκδίδει ΤΠΥ και ανήκει ασφαλιστικά (όπως και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες) στο ΤΕΒΕ, νυν ΟΑΕΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ