Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΕΝΑ ANTIVIRUS....



Tα προγραμματα antivirus ειναι ισχυρα κομματια του  λογισμικου που εινι απαραιτητα για....


ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Διαβάστε Περισσότερα »

Σύσκεψη για τις απολύσεις στην Περιφέρεια Στερεάς



Σύσκεψη στο γραφείο του, με τους επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, για το θέμα των απολύσεων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, θα έχει το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας 19 Νοεμβρίου, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχος Περγαντάς.

Διαβάστε Περισσότερα »

Linda Blair: Δείτε Πως Είναι Σήμερα Το Κοριτσάκι Από Τον Εξορκιστή

Η ταινία “Εξορκιστής” είναι η πρώτη μεγάλη εμπορική επιτυχία στην ιστορία των ταινιών τρόμου, πολυσυζητημένη, με τεράστια αντίκτυπο και επιρροή στην εξέλιξη του είδους. Ο μυθιστοριογράφος Γουίλιαμ Πέτερ Μπλάτι, το 1971 έγραψε ένα μυθιστόρημα για ένα δαιμονισμένο κορίτσι και η εταιρία Warner Brothers, αγόρασε τα δικαιώματα της ταινίας, προβλέποντας πολύ σωστά ότι έχει τα φόντα να γίνει μεγάλη επιτυχία.
Η πρωταγωνίστρια Linda Blair σήμερα είναι 52 χρονών. Αν και ανύπαντρη, είχε πολλές σχέσεις και περιπέτειες με διάσημους ηθοποιούς και τραγουδιστές. Το κοριτσάκι που ξεκίνησε την καριέρα της στα 6 και εμφανίστηκε σε 75 διαφημιστικά ως τα 12 του χρόνια, έλαβε απειλές όταν εμφανίστηκε ο Εξορκιστής στους κινηματογράφους.
Η οικογένεια της έζησε με αστυνομικούς για 6 μήνες, οι ένοχοι δεν πιάστηκαν ποτέ.
• Έπαιξε με επιτυχία στην θεατρική παράσταση του Grease.
• Συλλήφθηκε για κατοχή και πρόθεση να διακινήσει κοκαΐνη . Η αστυνομία παρακολουθούσε τα τηλέφωνα των εμπόρων. Πήρε 3 χρόνια αναστολή.
• Σχεδιάζει ρούχα, έγραψε ένα βιβλίο για την χορτοφαγία (χωρίς κανένα ζωικό παράγωγο)
• Παίζει ακόμα αλλά οι ρόλοι δεν είναι τόσοι πολλοί. Είναι ενεργό μέλος της Peta
( οργάνωση υπέρ των ζώων) και έχει σπίτι της αλογα σκυλιά και κότες.
• Δουλεύει ενεργά για την αποκατάσταση των θυμάτων του Katrina.
• Συμμετείχε στην παρωδία του Blair witch project!
ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ







Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΡΑΓΙΚΟ θύμα των μνημονίων. Αυτοπυρπολήθηκε 20χρονη άνεργη στα Μελίσσια. ΠΡΟΣΟΧΗ: ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ

Γύρω στις 9 το βράδυ της Τρίτης η αστυνομία ειδοποιήθηκε από κατοίκους ότι κοντά στο ρέμα των Μελισσίων, πίσω από το νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ, άκουσαν μια γυναικεία κραυγή στο σκοτάδι και είδαν μια λάμψη ακούγοντας παράλληλα έναν υπόκωφο θόρυβο.
Αντιλήφθηκαν ένα μαύρο αντικείμενο να βρίσκεται ακίνητο στο δρόμο. Οι πιο τολμηροί που πλησίασαν πάγωσαν στη θέα του απανθρακωμένου πτώματος. Το πρωί ένας μεσόκοπος γείτονας πήγε να δηλώσει την εξαφάνιση της 20χρονης κόρης του. Του έδειξαν την ανατριχιαστική φωτογραφία του εγκληματολογικού. Ο πατέρας κλαίγοντας Φρικτό τρόπο επέλεξε η νεαρή κοπέλα για να δώσει τέλος στη ζωή της. Μετά τη φρίκη αποκαλύφθηκε η τραγωδία σε ένα σκοτεινό στενό των Μελισσίων. Η 20χρονη κοπέλα που αυτοπυρπολήθηκε ήταν άνεργη....αναγνώρισε την κόρη του.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το θύμα ήταν μια άνεργη κοπέλα που έμενε στην οδό Μαυρομιχάλη.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ.

φωτορεπορταζ: Μ.ΓΦ.Β
(η φωτο έχει υποστεί επεξεργασία και εχει δημοσιευθεί από το makeleio.gr)

Πραγματικά δεν είχα σκοπό να το βάλω,αλλά έχω διαπιστώσει πως η κατάσταση δεν πάει άλλο με αυτή την γενοκτονία που υφίσταται ο Ελληνικός λαός...την στιγμή που κάποιους τους νοιάζουν μόνο οι λαθρομετανάστες και αν έχουν ψυχολογικά προβλήματα από την σκούπα Διός του Δένδια..
Πρέπει κάποιοι να δουν αυτή την τραγική εικόνα για να καταλάβουν που έχουν οδηγήσει τον Ελληνικό λαό.
Είμαι σίγουρος ότι το κάνουν γιατί δεν νιώθουν τύψεις επειδή τα καθεστωτικά ΜΜΕ κρύβουν επιμελώς αυτές τις εικόνες..Δεν πιστεύω πως υπάρχουν Έλληνες (ακόμα και πολιτικοί) που δεν έχουν ίχνος ανθρωπιάς μέσα τους..Έτσι λοιπόν όλοι αυτοί οι τηλεμαϊντανοί ψευτοπροοδευτικοί θολοκουλτουριάρηδες και πάρα πολλοί "κομήτες"πολιτικοί...που αλλάζουν κόμματα σαν τα πουκάμισα...έχουν γίνει χοντρόπετσοι και δεν έχουν καθόλου επαφή με την κοινωνία...ούτε καν από απλή ενημέρωση.. Αράζουν στις πολυθρόνες και αναπτύσσουν θεωρίες από τα τηλεοπτικά πάνελ και τα βουλευτικά έδρανα.
Απολαύστε τα έργα σας λοιπόν κύριοι.Και αντί να σας προσβάλει η εικόνα,να σας προσβάλουν τα έργα σας.                                                                                                      

eglimatikotita
Διαβάστε Περισσότερα »

Ολομέτωπη σύρραξη στη λωρίδα της Γάζας- Ρουκέτες κατά του Τελ Αβίβ για πρώτη φορά μετά το 1991

Ολομέτωπη σύρραξη στη λωρίδα της Γάζας- Ρουκέτες κατά του Τελ Αβίβ για πρώτη φορ

Σε τροχιά πολέμου βρίσκονται Ισραήλ και Χαμάς με τραγική κλιμάκωση της βίας στην περιοχή, έπειτα και από τη νέα επίθεση με ρουκέτες προς τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, ενώ ο ισραηλινός στρατός κάλεσε επιπλέον 30.000 έφεδρους στρατιώτες.
Για πρώτη φόρα μετά από είκοσι χρόνια ήχησαν οι σειρήνες στην πόλη του Τελ Αβίβ το απόγευμα της Πέμπτης με ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα και έπληξαν το εμπορικό κέντρο του Ιραήλ.
Αυτή είναι η πρώτη φορά μετά τον πόλεμο του Κόλπου, το 1991, που το Τελ Αβίβ δέχεται επίθεση, ενώ οι πύραυλοι Fair 5 είναι ιρανικής κατασκευής και έχουν μέγιστο βεληνεκές 75χιλόμετρα.
Ο πρωθυπουργός της χώρας επανέλαβε ότι «το Ισραήλ θα αναλάβει οποιαδήποτε δράση απαιτείται για να υπερασπιστεί τον πληθυσμό του», ενώ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την έκτακτη στράτευση 30.000 εφέδρων γεγονός που προαναγγέλλει τυχόν χερσαία επέμβαση στην ωριδα της Γάζας.
Από την πλευρά της η Χαμάς ανακοίνωσε ότι απορρίπτει «οποιαδήποτε συζήτηση για μια ανακωχή με το Ισραήλ» όσο συνεχίζονται οι επιθέσεις στο παλαιστινιακό έδαφος
«Δεν θα επιτρέψουμε πλέον να μας καταπατούν οι δυνάμεις της κατοχής. Θεωρούμε ότι η συζήτηση για μια ανακωχή αυτήν τη στιγμή θα είχε ως αποτέλεσμα να προσφέρουμε ένα επιπλέον πρόσχημα για τη συνέχιση της κλιμάκωσης (της επίθεσης) κατά της Γάζας» τόνσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης.
Συνολικά 15 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες δύο ημέρες, ανάμεσά τους δύο ανήλικοι και μια γυναίκα, ενώ στο Ισραήλ σκοτώθηκαν δύο γυναίκες και ένας άνδρας από επίθεση με ρουκέτα το πρωί της Πέμπτης.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ντασιώτης:Οικτρή η οικονομική κατάσταση στους Δήμους(βιντεο)

Ποιος είναι ο δήμαρχος που ψάχνει και δεύτερη δουλειά για να τα βγάλει πέρα

Βολές κατά πάντων εξαπολύει ο Δήμαρχος Αλιάρτου Γιώργος Ντασιώτης,αποκαλύπτοντας ότι έπειτα από τις περικοπές έχει αρχίσει να αναζητεί και άλλη δουλειά για να μπορέσει να συντηρήσει την οικογένειά του.
Ο δήμαρχος Αλιάρτου, Γιώργος Ντασιώτης κάνει λόγο για εκμηδενισμό του έργου και καταπάτηση της αξιοπρέπειας τω αιρετών έπειτα από τις τελευταίες αποφάσεις που μειώνουν αισθητά τα κονδύλια προς τους δήμους και περιφέρειες και όλες τις υπόλοιπες αλλαγές που έρχονται.


Ο Γ. Ντασιώτης στο STAR
 iefimerida.gr


Διαβάστε Περισσότερα »

Λύνεται το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών – Δίνει λεφτά η κυβέρνηση

Λύνεται το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών – Δίνει λεφτά η κυβέρνηση

Στην καταβολή συνολικά 17.700.000 ευρώ προς τους Δήμους και τις Περιφέρειες προχωρά η κυβέρνηση προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών σε όλη τη χώρα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών θα δοθούν 14.500.000 ευρώ στις Περιφέρειες της χώρας προκειμένου να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της περσινής σχολικής χρονιάς και 3.200.000 ευρώ στους Δήμους, με τα οποία εξοφλούν πλήρως το σχολικό έτος 2011-2012.
Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης ζητά από τα αρμόδια υπουργεία και φορείς να μεριμνήσουν για την έγκαιρη τροποποίησης της ΚΥΑ προκειμένου οι διαγωνισμοί για το σχολικό έτος 2013-14 να πραγματοποιηθούν εγκαίρως.

Διαβάστε Περισσότερα »

Συνελήφθη 36χρονος στη Θήβα για οφειλές προς το Δημόσιο


Συνελήφθη 36χρονος  για οφειλές προς το Δημόσιο στη Θήβα Βοιωτίας Εκκρεμούσαν σε βάρος του χρέη προς το Δημόσιο
που ξεπερνούν τις - 380.000 - ευρώ
Συνελήφθη, σήμερα (15-11-2012) το πρωί στην Θήβα Βοιωτίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, ένας 36χρονος ημεδαπός, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα της παραγωγής αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο. Το ύψος των οφειλών του ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 381.895 ευρώ.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.  
Διαβάστε Περισσότερα »

Στο σταθμό Μονάχου έφτασαν 80% περισσότεροι Ελληνες φέτος

Στο σταθμό Μονάχου έφτασαν 80% περισσότεροι Ελληνες φέτος

Ο αριθμός των Ελλήνων που εγκαθίστανται στη Γερμανία αυξήθηκε κατά σχεδόν 80% στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2012 καθώς όλο και περισσότεροι πολίτες νοτιοευρωπαϊκών χωρών που πλήττονται από την χρηματοπιστωτική κρίση καταφεύγουν στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Η γερμανική στατιστική υπηρεσία ανέφερε ότι 501.000 ξένοι εγκαταστάθηκαν στη χώρα κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2012--αύξηση 15% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Ο ρυθμός ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας επιβραδύνθηκε τους τελευταίους μήνες, αλλά οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η χώρα θα αποφύγει το είδος της ύφεσης που πλήττει πολλές χώρες από την 17μελή Ευρωζώνη.
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ραγδαία αύξηση των μεταναστών από χώρες που βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης χρέους:Ειδικότερα, από την Ελλάδα ο αριθμός των μεταναστών αυξήθηκε κατά 78% και κατά 53% από την Πορτογαλία και την Ισπανία.
Συνολικά καθ΄ όλη τη διάρκεια του περασμένου χρόνου παρατηρήθηκε αύξηση της μετανάστευσης ύψους 20%.
Η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι περισσότεροι μετανάστες--306.000--που έφθασαν στη Γερμανία προέρχονταν από χώρες της ΕΕ.
Πηγή: ΑΜΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα »

«Πληρώνουμε 1.000.000 ευρώ για κινητά τηλέφωνα των υπουργείων»

Περισσότερα από 1.000.000 ευρώ κοστίζουν στα δημόσια ταμεία οι λογαριασμοί κινητών τηλεφώνων που έχουν παραχωρηθεί σε υπουργούς, υφυπουργούς και προϊσταμένους διαφόρων υπηρεσιών σύμφωνα με έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργόςΔιοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Αντώνης Μανιτάκης προς απάντηση του βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ, Ανδρεα Ψυχάρη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το μεγαλύτερο κόστος προέρχεται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη καθώς εκεί έχουν διατεθεί 1.000 συνδέσεις με ετήσιο κόστος 476.814 ευρώ, ακολουθεί το υπουργείο Εσωτερικών με 105.895 ευρώ ενώ το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης έχει μια μόνο σύνδεση για τον υπουργό και ετήσιο κόστος 2.000 ευρώ.
Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι από το έγγραφο λείπουν στοιχεία για τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Εργασίας, Υγείας και Τουρισμού.
Αναλυτικά, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κατέχει το ρεκόρ συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας και ο αριθμός των κινητών που χρησιμοποιεί φτάνουν τα 1000. Από αυτά τα 717 ειναι σε στελέχη αστυνομικών υπηρεσιών, τα 238 σε αστυνομικούς της γειτονιάς και τα 45 σε λοιπό προσωπικό και στελέχη. Το 2011 το πόσο που πληρώθηκε από το Υπουργείο για τη χρήση των κινητών τηλεφώνων φτάνει στις 476.814 ευρω.
Στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας υπαρχουν 15 τηλεφωνικές συνδέσεις και το μηνιαίο κόστος φτάνει τα 500 ευρώ.
Οπως αναφέρει στη απάντησή του ο κ. Δενδιας πρόσφατα αναμόρφωθηκαν τα μηνιαία όρια κόστους των συνδιαλέξεων, προκειμένου να μειωθεί το κόστος χρήσης των κινητών τηλεφώνων.
Το Υπουργειο Εξωτερικών είναι το μόνο που δεν έδωσε αριθμό κινητών τηλεφώνων, τα οποία χρησιμοποιεί λόγω του εθνικού κανονισμού ασφαλείας που εφαρμόζει, όπως λέει στη απάντησή του. Με βάση αυτά τα στοιχεία, το κόστος των συνδιαλέξεων για το 2012 φτάνει στα 105.895 ευρώ και όπως τονίζει στην απάντησή του ειναι μειωμένο κατα 28% σε σχέση με το 2011,χωρίς όμως στην απάντηση να αναφέρεται το κόστος της προηγούμενης χρονιάς.
Το Υπουργειο Οικονομικών χρησιμοποιεί 685 συνδέσεις κινητών τηλεφώνων για την πολιτική ηγεσία, τις γενικές διευθύνσεις και το ΣΔΟΕ και για το 2011 το ποσό που δαπανήθηκε φτάνει στα 99.985 ευρώ.
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει 95 υπηρεσιακά κινητά για τον Υπουργό, τον Υφυπουργό, επιτελικά γραφεία, συμβούλους, διευθυντές, υποδιευθυντές και τμηματάρχες. Το κόστος αυτών των τηλεφώνων για το 2010 ήταν 48.781 ευρώ, για το 2011 46.044 ευρώ και για το 2012 μέχρι τον Σεπτέμβριο 35.818 ευρώ.
Το Υπουργειο Ναυτιλίας και Αιγαίου διαθέτει 186 συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας για την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου, καθώς και για το λιμενικό σώμα. Το κόστος αυτών των συνδέσεων φτάνει στα 58.000 ευρώ, αλλά εχει υπογραφεί υπουργική απόφαση με την οποία μειώνεται ο αριθμός των κινητών, αλλα και περιορίζεται το ανώτατο χρηματικό όριο κλήσεων.
Στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης υπάρχει μόνο ενα υπηρεσιακά κινητό για τις ανάγκες του Υπουργού και το εγγεγραμμένο ποσό για όλο το 2012 φτάνει τα 2000 ευρώ.
Στο Υπουργείο Ανάπτυξης στον προϋπολογισμό του για το 2012 το ποσό για χρήση κινητών τηλεφώνων αναφέρεται στα 29.898 ευρώ και από αυτά μέχρι και τις 12 Αυγούστου είχαν δαπανηθεί 16.073 ευρω. Υπηρεσιακά κινητά δεν χρησιμοποιούνται από τον Υπουργό και τους συνεργάτες του. Στο Υπουργείο διαθέτουν κινητά ο Υφυπουργός και στελέχη του γραφείου του, ο Γενικός Γραμματέας, ο Ειδικός Γραμματέας και λοιπά στελέχη.
Στον τομέα Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων του ίδιου υπουργείου ο προϋπολογισμός προβλέπει ποσό 29.800 ευρώ και μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί 10.035 ευρώ. Στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων το συνολικό ετήσιο κόστος δαπάνης για κινητα τηλέφωνα φτάνει τα 4.080 ευρώ. Στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων το ετήσιο συνολικό κόστος ειναι 15.000 ευρώ. Στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου-Καταναλωτή η ετήσια δαπάνη αφορά 4 συνδέσεις με κόστος 5.160 ευρώ.
Το Υπουργειο Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής εχει 17 κινητά τηλέφωνα με κόστος για το 2012 που φτάνει τις 30.000 ευρώ ενώ η εγκεκριμένη πίστωση για την ίδια χρονιά φτάνει στα 42.000 ευρώ.
Στο Υπουργείο Εσωτερικών απο τον Ιανουάριο του 2012 εώς τον Σεπτέμβριο το συνολικό κόστος σε κινητά ανέρχεται σε 5.025 ευρώ και από αυτά 1.281 ευρώ κόστισαν οι επικοινωνίες του Ευριπιδη Στυλιανίδη και του Χαράλαμπου Αθανασίου.
Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από τον Δεκέμβριο του 2011 εώς τον Σεπτέμβριο του 2012 δαπανήθηκε το πόσο των 8.517 ευρώ παρά το γεγονός οτι το συνολικό κονδύλι για έξοδα κινητής τηλεφωνίας ανέρχεται στα 48.000 ευρώ. Κινητά τηλέφωνα διαθέτουν ο Υπουργός, ο Αναπληρωτής Υπουργος, ο Γενικός και ο Ειδικός Γραμματεας, ο διευθυντής του γραφειου του Υπουργού και ο διευθυντής του γραφειου του Αναπληρωτή Υπουργού.
Στη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού το κόστος των τηλεφωνικών επικοινωνιών για τα 18 υπηρεσιακά κινητά απο τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα φτάνει στο πόσο των 36.704 ευρώ. Οπως αναφέρεται στην απαντηση για τους επόμενους μήνες μέχρι το τέλος του 2012 το μηνιαίο κόστος θα ειναι περίπου στα 2000 ευρώ διότι έχουν καταργηθεί 19 συνδέσεις.
Στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ο Υφυπουργός και οι συνεργάτες του δεν χρησιμοποιουν υπηρεσιακά κινητά. Κινητα χρησιμοποιούν μόνο η γενική διευθύντρια αθλητισμού, ο επικεφαλής του γραφειου τυπου και ο προϊστάμενος του γραφείου συντήρησης. Τα έξοδα για τα 4 κινητα δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό λόγω της έκπτωσης που εχει δώσει η cosmote από προηγούμενες καταναλώσεις και η οποία φτάνει στο πόσο των 13.047 ευρω.
Όπως αναφέρεται στην απάντηση όταν εξαντληθεί αυτό το πόσο θα διακοπεί η σύμβαση με την εταιρεία και θα σταματήσει η χρήση των κινητών.




Διαβάστε Περισσότερα »

Η φωτογραφία της Βουλής που κάνει το γύρο του Διαδικτύου!

Την ώρα που για τους περισσότερους νέους η Βουλή έχει συνδυαστεί με τα επώδυνα μέτρα που ψηφίζονται
αλλά και τα επεισόδια που τείνουν να αμαυρώνουν κάθε ειρηνική διαδήλωση, μία φωτογραφία κάνει τις τελευταίες ώρες το γύρο του Διαδικτύου.

Η φωτογραφία, με τα χιλιάδες like και κοινοποιήσεις σε Facebook και Twitter, απεικονίζει ένα νεαρό ζευγάρι μπροστά από την ελληνική Βουλή σε μια πολύ τρυφερή στιγμή με το αυθόρμητο μήνυμα να είναι πιο σαφές από ποτέ...

Αγαπηθείτε γιατί χανόμαστε...









Διαβάστε Περισσότερα »

Υπογράφτηκε από τον Περγαντά η κατασκευή και λειτουργία της ΜΕΑ Θήβας

Επικεφαλής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κογκρέσο ο Κλέαρχος Περγαντάς


Με απόφαση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχου Περγαντά εντάχθηκε  για συγχρηματοδότηση από Εθνικούς πόρους και το Ταμείο Συνοχής, , το έργο με τίτλο: «Μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) 2ης Δ.Ε. Ν. Βοιωτίας», συνολικού προϋπολογισμού 21.445.336,51 €, στα πλαίσια της εκχώρησης προς την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013» για υλοποίηση δράσεων διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) και εφαρμογής του «Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων» (ΠεΣΔΑ).
Το έργο αφορά στον σχεδιασμό, κατασκευή και λειτουργία της ΜΕΑ στην περιοχή της Θήβας δυναμικότητας 35.000 τόνων/έτος ΑΣΑ και 7.000 τόνων/έτος λυμματολάσπης από Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ). Περιλαμβάνει την εκπόνηση όλων των προπαρασκευαστικών μελετών για την κατασκευή της, την απόκτηση μέρους της γης όπου θα εγκατασταθεί η μονάδα, την προμήθεια του απαιτούμενου κινητού εξοπλισμού για τη λειτουργία της και την παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου, ο οποίος θα συνδράμει τον φορέα υλοποίησης του έργου από τον σχεδιασμό της έως και την ολοκλήρωση της κατασκευής της.
Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Κλέαρχος Περγαντάς επισήμανε: «Εξασφαλίζουμε τη χρηματοδότηση για την υλοποίηση μιας σημαντικότατης παρέμβασης στον τομέα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων που αποτελεί συνέχεια πετυχημένων δράσεων και αφορά την 2η  Διαχειριστική Ενότητα Βοιωτίας. 
Παραμένουμε πιστοί στη δέσμευσή μας ότι θα χρηματοδοτήσουμε τα αναγκαία ώριμα έργα, προκειμένου να εφαρμοστεί ο Περιφερειακός Σχεδιασμός και να καλυφθούν οι ανάγκες των κατοίκων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας σε δράσεις διαχείρισης απορριμμάτων. Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί συνέχεια των ενεργειών μας με στόχο την επίλυση του προβλήματος των σκουπιδιών, την συνολική προστασία του περιβάλλοντος και την διασφάλιση της δημόσιας υγείας».
Ενώ κλείνοντας, τόνισε: «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με υψηλούς ρυθμούς και βασική μας επιδίωξη αποτελεί η αξιοποίηση και του τελευταίου ευρώ, από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ,  ώστε να επιτύχουμε την ολοκληρωτική αναβάθμιση της Στερεάς Ελλάδας σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς».
Διαβάστε Περισσότερα »

Ξεκίνησε η λειτουργία του Κοινωνικού Φροντιστηρίου Δήμου Θηβαίων


Ξεκίνησε τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου η λειτουργία του Κοινωνικού Φροντιστηρίου Δήμου Θηβαίων, που παρέχει ΔΩΡΕΑΝ εκπαιδευτική αρωγή σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οικογένειες των οποίων, λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα σχετικά με την εκπαίδευση έξοδα.
Το Κοινωνικό Φροντιστήριο λειτουργεί σε εβδομαδιαία βάση από εκπαιδευτικούς που έχουν δηλώσει εθελοντική συμμετοχή στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Τα μαθήματα για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση πραγματοποιούνται στο 2ο Γυμνάσιο Θήβας και για την Πρωτοβάθμια στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Θήβας.
Οι αιτήσεις μαθητών για παροχή ενισχυτικής διδασκαλίας από το  Κοινωνικό Φροντιστήριο ανήλθαν στις 93. Από αυτές εγκρίθηκαν οι 86, που πληρούσαν τα οικονομικο-κοινωνικά κριτήρια.
Το 80% των μαθητών Λυκείου, έπειτα από πρόταση του Σωματείου Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης Βοιωτίας, που έγινε δεχτή από την Επιτροπή του Κοινωνικού Φροντιστηρίου, απορροφήθηκε από τα Κέντρα Φροντιστηριακής Εκπαίδευσης της περιοχής του Δήμου Θηβαίων :   Ειρμός, Νέο, Σκλαβούνος, Φάσμα και  Σπουδή (στη Θήβα) και Πούλος (στα Βάγια), τα οποία θα παρέχουν στους μαθητές αυτούς ΔΩΡΕΑΝ μαθήματα..........

Παράλληλα για το 20% των μαθητών Λυκείου, που δεν μπόρεσαν να ενταχθούν στα Κέντρα Φροντιστηριακής Εκπαίδευσης, δημιουργηθήκαν τμήματα στο Κοινωνικό Φροντιστήριο. 
Ο Δήμος Θηβαίων ευχαριστεί θερμά το Σωματείο Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης Βοιωτίας για την πολύτιμη βοήθειά τους σ’ αυτή την δράση και την προσπάθεια για ισότητα στην πρόοδο και στην παρεχόμενη παιδεία.
Συγχαίρει επίσης  για την κοινωνική τους ευαισθησία και τον επαγγελματισμό τους και ευχαριστεί, όλους τους εκπαιδευτικούς που δήλωσαν εθελοντική συμμετοχή στο Κοινωνικό Φροντιστήριο.
Οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στο Κοινωνικό Φροντιστήριο, οι οποίοι επιλέχθηκαν με βάση τις ημέρες και ώρες που είχαν δηλώσει στην αίτησή τους, τη ζήτηση των μαθημάτων ειδικότητάς τους και τις ώρες που υπήρχαν διαθέσιμες αίθουσες στα δύο σχολεία, όπου γίνονται τα μαθήματα,  είναι οι:
  • Για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση:
    Λαμπίρης Απόστολος, Ντάντος Απόστολος, Παπαχρήστου Μαρία, Τραμπάκουλος Ηλίας, Τσιαπλές Νικόλαος και Χουλιάρα Βασιλική.
  • Για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση:
    Φιλόλογοι : Αλεξάνδρου Δημήτριος , Ασήμου Κων/να, Ζυγούρη Μαρία, Κατσιφή Σωτηρία, Μηνά Άννα, Παπαναστασίου Αικατερίνη, Σταμάτη Ασημήνα  &  Τυπανίδου Κυριακή.
    Μαθηματικοί: Δρόσου Βασιλική, Καρυστιανός Σωτήριος, Παπαστεφάνου Αντιγόνη, Στρογγύλη Μαρία & Χατζηχρόνης Επαμεινώνδας
    Χημικοί: Φίλος Γεώργιος
    Φυσικοί: Ζαχαρία Αλεξάνδρα & Κυπραίου Σταυρούλα
    Αγγλικά: Γκάτσος Ευάγγελος
    Στοιχεία Μηχανών: Χαρέμης Κων/νος
Σε περίπτωση κωλύματος των παραπάνω αναπληρώνονται από τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς της λίστας του Κοινωνικού Φροντιστηρίου ανάλογα με την ειδικότητά τους, ήτοι:
Αναστασίου Ειρήνη (Βιολόγος), Βενιζέλου Ευγενία, Παπαδιώτη Κατερίνα, Παρμαξή Αναστασία, Ράπτης Αλέξανδρος, Δημητρίου Λουκία (Ειδική Παιδαγωγός), Κέντζη Παρασκευή & Κοντού Παρασκευή (καθ. Γαλλικών), Ζαχαρίου Φίλιππος (Χημικός) Κολέσιας Ιωάννης (Καθ. Πληροφορικής) Κορδοπάτη Ιωάννα (Θεολόγος), Μελετίου Χάρης (Φυσικός), Μπεκρής Μιχαήλ (Μαθηματικός) Δεληκωνσταντίνου Αγνή (Οικονομολόγος), Κοιλή Παναγιώτα (Καθ. Γερμανικών).
Στο μέλλον αν υπάρξει ζήτηση μαθημάτων ειδικότητας που δεν διδάσκονται προς το παρόν στο Κοινωνικό Φροντιστήριο, θα δημιουργηθεί νέο τμήμα και θα προσκληθεί το ανάλογο εκπαιδευτικό προσωπικό, από τους παραπάνω, για διδασκαλία.
Διαβάστε Περισσότερα »

Τα ξεχασμένα σκάνδαλα της «Εθνοσωτηρίου» – Εφτά χρόνια αρπαχτή

Στους έντονα αντικοινοβουλευτικούς καιρούς μας, ένα δόλιο φάντασμα πλανιέται στον αέρα: ο ισχυρισμός περί «τιμιότητας» των δικτατόρων που κατέλαβαν πραξικοπηματικά την εξουσία το 1967 για να την επιστρέψουν πριν από 36 χρόνια, σαν βρεγμένες γάτες, «στους πολιτικούς».
Πρόκειται βέβαια για μύθο, θεμελιωμένο στη μίζερη εικόνα των επιζώντων «πρωταιτίων» – αφού πρώτα έχασαν την εξουσία, στερήθηκαν όσα είχαν παράνομα καρπωθεί και υπέστησαν τις οικονομικές συνέπειες της κοινωνικής απομόνωσής τους. Ακόμη κι αυτή η εικόνα δεν αφορά, ωστόσο, παρά ελάχιστους πρωτεργάτες της δικτατορίας. Αγνοεί την οικονομική ευμάρεια πάμπολλων μεσαίων ή «πολιτικών» στελεχών της, που η νομική κατασκευή περί «στιγμιαίου αδικήματος» άφησε παντελώς ατιμώρητα ν’ απολαμβάνουν τα αποκτήματά τους.
Την επιβίωση του μύθου διευκολύνει η χαώδης διαφορά του τότε με το σήμερα, όσον αφορά τη δυνατότητα δημόσιας συζήτησης για παρόμοια ζητήματα. Επί χούντας η ραδιοτηλεόραση ήταν κρατική (κι αυστηρά προπαγανδιστική), ενώ ο Τύπος περνούσε από δρακόντεια λογοκρισία. Οποιαδήποτε έρευνα ή ακόμη και νύξη για κρατικά σκάνδαλα ήταν απλά αδιανόητη. χαρακτηριστικό το κύριο άρθρο του Γιάννη Καψή στον «Ταχυδρόμο» (24.5.74), όταν η δικτατορία Ιωαννίδη δημοσιοποίησε το (παπαδοπουλικό) «σκάνδαλο των κρεάτων»:
«Δεν είναι καινούρια η υπόθεση. Μήνες ολόκληρους οι φήμες οργίαζαν. Κι όμως κανείς δεν τολμούσε. Κανείς δεν είχε το θάρρος να μεταβάλη τον ψίθυρο σε καταγγελία. Κι όσο οι φήμες απλώνονταν, αγκαλιάζοντας όλο και περισσότερους υπεύθυνους και μη, τόσο μεγάλωνε κι ο φόβος μήπως θίξουμε τα κακώς κείμενα. Ηταν μια ‘συνωμοσία κραυγαλέας σιωπής’, χάρη και στη δρακόντεια νομοθεσία που ρυθμίζει -και συμπιέζει- την ενάσκηση του λειτουργήματός μας».
Μετά τη Μεταπολίτευση, ο Τύπος ξεχείλισε βέβαια από πληροφορίες για σκάνδαλα της χουντικής επταετίας. Ομως αυτά θεωρούνταν τότε -και σωστά- απλές παρωνυχίδες μπροστά στα υπόλοιπα εγκλήματα της δικτατορίας.

Απολαβές και «ασυλία»
Το πρώτο πράγμα που φρόντισαν να κάνουν οι ηγέτες της χούντας, ήταν να αυγατίσουν τα εισοδήματά τους –σε σχέση όχι μόνο με τους ώς τότε δημοσιοϋπαλληλικούς μισθούς τους, αλλά και με τις απολαβές της ανατραπείσας κοινοβουλευτικής «φαυλοκρατίας». Με τον Α.Ν. 5 του 1967, ο μισθός του πρωθυπουργού υπερδιπλασιάστηκε (από 23.600 σε 45.000 δρχ), των υπουργών και υφυπουργών αυξήθηκε από 22.400 σε 35.000 δρχ, ενώ θεσπίστηκαν -για πρώτη φορά- ημερήσια «εκτός έδρας» 1.000 και 850 δρχ αντίστοιχα («Πολιτικά Θέματα» 5.10.73).
Ακολούθησαν κι άλλες «τακτοποιήσεις», όπως η καταχρηστική στεγαστική αποκατάσταση «αξιωματικών διαδραματισάντων εξέχοντα ρόλον» στο πραξικόπημα με ειδική ρύθμιση του 1970 («Πολιτικά Θέματα» 8.2.75).
Οι δικτάτορες θεσμοθέτησαν τέλος τη μελλοντική ασυλία τους, με ρυθμίσεις που κάνουν τα σημερινά κουκουλώματα να μοιάζουν με παιδικό παιχνίδι. Η χουντική νομοθεσία «περί ευθύνης υπουργών» (Ν.Δ. 802 της 30.12.1970) περιείχε «μεταβατική διάταξη» (§ 48) βάσει της οποίας δίωξη υπουργού ή υφυπουργού της χούντας μπορούσε να γίνει μόνο με απόφαση των …συναδέλφων τους. Επιπλέον, όλα τα «εγκλήματα δια τα οποία δεν ησκήθη ποινική δίωξις μέχρι της ημέρας συγκλήσεως» της μελλοντικής Βουλής, θεωρούνταν αυτομάτως παραγεγραμμένα!
Προϋπόθεση για την ατιμωρησία συνιστούσε, φυσικά, η επιτυχία της ελεγχόμενης επιστροφής στον κοινοβουλευτισμό «αλά τουρκικά». Η εξέγερση του Πολυτεχνείου τίναξε όμως το εγχείρημα στον αέρα, με αποτέλεσμα τον κάθετο θεσμικό διαχωρισμό της Μεταπολίτευσης απ’ το προηγούμενο καθεστώς.

Τα μαύρα κρέατα
Το μόνο σκάνδαλο που εκκαθαρίστηκε δικαστικά επί χούντας, αποκαλύφθηκε για λόγους προπαγανδιστικής «νομιμοποίησης» της ανατροπής του Παπαδόπουλου απ’ τον Ιωαννίδη. Πρόκειται για την (κυριολεκτικά δύσοσμη) «υπόθεση των κρεάτων», με βασικούς κατηγορούμενους τον πρώην υφυπουργό Εμπορίου Μιχαήλ Μπαλόπουλο και το Γεν. Διευθυντή του Υπουργείου (και διορισμένο πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ) Ζαφείριο Παπαμιχαλόπουλο.
Το κατηγορητήριο αφορούσε ποικίλες παρανομίες, με κυριότερη τη «δωροληψία κατά συρροήν» από μεγαλεμπόρους για τη μονοπωλιακή εξασφάλιση αδειών εισαγωγής κρέατος –με αποτέλεσμα παράνομες ανατιμήσεις («καπέλα») σε βάρος των καταναλωτών. Επιμέρους πτυχή του σκανδάλου συνιστούσε η απαγόρευση διάθεσης ντόπιων ζώων, ώστε να πουληθούν τα προβληματικά κρέατα Αργεντινής που «μαύριζαν» και «δεν τάθελε ο κόσμος». Στη δίκη πρόκυψε ανάμιξη του Παττακού – αναγνώστηκε, μάλιστα, και διαταγή του (21.9.72) «όπως διατεθούν το ταχύτερον εις την κατανάλωσιν» τα επίμαχα προϊόντα.
Ο Μπαλόπουλος καταδικάστηκε σε 3,5 χρόνια φυλάκιση, ποινή που το 1976 μειώθηκε σε 14 μήνες. Δεν διώχθηκε, αντίθετα, για την επίδοση που τον έκανε ευρύτερα διάσημο: το «μπαλόσημο» που (φέρεται να) εισέπραττε ως γραμματέας του ΕΟΤ, με το παρατσούκλι «ο κύριος 10%».
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι σχετικές ημερολογιακές εγγραφές του διπλωμάτη Γεωργίου Χέλμη, γαμπρού του Μαρκεζίνη. «Φαίνεται πως συνελήφθη ο Μπαλόπουλος, πρώην του Τουρισμού, για οικονομικά σκάνδαλα και καταδιώκεται ο Παύλου, γαμπρός του Παττακού, επίσης για οικονομικά σκάνδαλα (υπόθεσις κρεάτων)», σημειώνει στις 21.1.74, για να συμπληρώσει στις 5.2: «Για τα σκάνδαλα, πιστεύει ο Μομφεράτος ότι τίποτε δεν πρόκειται να προωθήσουν, διότι φοβούνται να έλθουν εις αντιθέσεις και, άλλωστε, δεν έχουν μάρτυρες να καταθέσουν». Με τη δημοσιοποίηση της δίωξης, εκτιμά τέλος «ότι κατά την δίκη θα προκύψουν και στοιχεία για άλλες υποθέσεις (ίσως σκάνδαλα στον τουρισμό κά)» («Ταραγμένη διετία», Αθήνα 2006, σ.123, 129 & 161).

Η «νέα φαυλοκρατία»
Η δυσοσμία δεν περιοριζόταν ωστόσο στα κρέατα. Επτά μήνες μετά το πραξικόπημα, ο εκδότης του «Ελεύθερου Κόσμου» (και κεντρικός προπαγανδιστής της χούντας) Σάββας Κωσταντόπουλος εξομολογείται γραπτά στον παλιό του πάτρωνα Κωνσταντίνο Καραμανλή: «Λυπούμαι, διότι είμαι υποχρεωμένος να μνημονεύσω και ένα άλλο εκτάκτως λυπηρόν φαινόμενον. Ενεφανίσθη και αναπτύσσεται μία νέο-φαυλοκρατία (ατομικά ρουσφέτια, προσωπικαί εξυπηρετήσεις, τακτοποιήσεις συγγενών, ατομική προβολή κοκ)» («Αρχείο Καραμανλή», τ.7ος, σ.50).
Παρά τη στενή σχέση του με το καθεστώς, ο Κωσταντόπουλος διατήρησε την ίδια γνώμη μέχρι τέλους. Αναλύοντας το Δεκέμβριο του 1973 στον Καραμανλή την ανατροπή του Παπαδόπουλου, τονίζει πως «είχε υποστεί το καθεστώς και αυτός προσωπικώς ηθικήν φθοράν εις την συνείδησιν των Ενόπλων Δυνάμεων. Μεγάλην ζημίαν του έκαμε η σύζυγός του και ο ταξίαρχος Μ. Ρουφογάλης, τον οποίον είχε τοποθετήσει εις την ΚΥΠ. Εκαμαν προκλητικάς ενεργείας (εντυπωσιακοί γάμοι, θορυβώδεις δεξιώσεις, δημόσιαι εμφανίσεις με μεγαλοπλουσίους, επίδειξις πλούτου κλπ). Μοιραίον ρόλον έπαιξαν και οι γαμβροί ωρισμένων παραγόντων του καθεστώτος (του κ. Σ. Παττακού και άλλων). Εδημιουργήθη μία αποπνικτική ατμόσφαιρα σκανδάλων δια την οποίαν δεν δυνάμεθα ακόμη να γνωρίζωμεν μέχρι ποίου σημείου ανταπεκρίνετο εις την πραγματικότητα. Πάντως, αντιστοιχία υπήρχε οπωσδήποτε» (όπ.π., σ.203-5).
Παρόμοια αίσθηση αναδύουν κι οι επιστολές του «γεφυροποιού» Ευάγγελου Αβέρωφ προς τον Καραμανλή: «κυκλοφορούσαι φήμαι περί μεγάλων ή μικρών σκανδάλων (δημοπρασίαι τηλεοράσεως, ΟΛΠ, σύμβασις Reynold’s, βέβαιοι μικρολοβιτούραι Ματθαίου και άλλα)» (14.10.68), «ανησυχία» του Παπαδόπουλου για «τα γύρω του σκάνδαλα, το ξεχαρβάλωμα της Διοικήσεως» (28.10.72).
Ιδια γεύση και στη συνομιλία του νεαρού -τότε- πολιτικού επιστήμονα Θεόδωρου Κουλουμπή με τον παλαίμαχο μεταξικό υπουργό Ασφαλείας, Κωνσταντίνο Μανιαδάκη (27.8.71): «Και για το στρατό; τον ρώτησα. Η απάντησή του ήταν να τρίψει τα δάχτυλα του δεξιού του χεριού, υπονοώντας ότι δωροδοκούνται» («Σημειώσεις ενός πανεπιστημιακού», σ.116-7).
Ειδική πτυχή της «νεοφαυλοκρατίας» αποτέλεσε η ποικιλότροπη «τακτοποίηση» του συγγενικού περιβάλλοντος των δικτατόρων:
* Ο Μακαρέζος διόρισε υπουργό Γεωργίας (κι αργότερα Βορείου Ελλάδος) τον κουνιάδο του, Αλέξανδρο Ματθαίου.
* Ο Λαδάς έκανε τον ένα ξάδερφό του διοικητή της ΑΣΔΕΝ και τον άλλο Γ.Γ. Κοινωνικών Υπηρεσιών.
* Ο γαμπρός του Παττακού Αντρέας Μεϊντάσης επιδόθηκε σε μπίζνες με το Δήμο Αθηναίων –από την κατασκευή του υπόγειου γκαράζ της Κλαυθμώνος μέχρι μια τεχνική μελέτη αξιοποίησης δημοτικού ακινήτου, ύψους 1.109.000 δρχ.
* Τα αδέρφια του αρχηγού βολεύτηκαν κι αυτά. Ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος ως στρατιωτικός ακόλουθος, Γ.Γ. του Υπ. Προεδρίας, Περιφερειακός Διοικητής Αττικής και «υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ». Ο Χαράλαμπος Παπαδόπουλος αναρριχήθηκε αστραπιαία στην υπαλληλική ιεραρχία για να αναλάβει Γ.Γ. Δημ. Τάξεως. Σύμφωνα με τα απομνημονεύματα βαθμοφόρου υφισταμένου του, «μένει γνωστός σαν ‘μπον φιλέ’ γιατί, τυλιγμένος σε χειμωνιάτικο παλτό, τρέχει νύκτα μαζί με αξιωματικούς αστυνομίας πόλεων στα καμπαρέ σαν γκάγκστερς και τρώγουν φιλέτο» (Αλέξανδρος Δρεμπέλας, «Ο θρήνος του χωροφύλακα», Αθήνα 1998, σ.118).
Ειδική κατηγορία σκανδάλων συνιστούν οι ανεξέλεγκτες δανειοδοτήσεις «ημετέρων». Τον πρώτο καιρό μετά τη μεταπολίτευση το θέμα απασχόλησε επανειλημμένα τα ΜΜΕ, για προφανείς όμως λόγους οι σχετικές κατηγορίες ουδέποτε ερευνήθηκαν σε βάθος. Αποκαλυπτικά είναι δυο έγγραφα του τότε αρχηγού της ΚΥΠ Μιχαήλ Ρουφογάλη που αποκάλυψε ο «Ταχυδρόμος» (29.8 και 12.9.74), με το ενδοκαθεστωτικό φακέλωμα «δανείων άτινα θεωρούνται χαριστικά ή επισφαλή», καθώς και των παραγόντων που «παρενέβησαν» για τη χορήγησή τους. Το συνολικό ύψος των «χορηγηθέντων» δανείων ήταν 1.519.000.000 δρχ. και των «υπό έγκρισιν» 1.644.000.000 δρχ.
Ενδιαφέρουσα και η εμπιστευτική ενημέρωση του Χαρίλαου Χατζηγιάννη, προσωπικού φίλου του δικτάτορα, προς τον αυλάρχη του εξόριστου βασιλιά Κωνσταντίνου (25.11.70): «Αυξάνεται η επιρροή της Δέσποινας [Παπαδοπούλου], του Ρουφογάλη και του Φραγκίστα. Η Δέσποινα ανακατεύεται σε όλα και, αναμφισβήτητα, επηρεάζει τον άντρα της. Ακόμη και η κόρη της παίζει ρόλο. Μιλούν και για οικονομικά συμφέροντα. Ο Λαδάς φώναξε τον Χατζηγιάννη και του συνέστησε, φιλικά, να διαφωτίσει τον Παπαδόπουλο» (Λεωνίδας Παπάγος, «Σημειώσεις 1967-1977», Αθήνα 1999, σ.296).

Η Ντόλτσε Βίτα
Την εικόνα συμπληρώνουν, από διαφορετική οπτική γωνία, οι αναμνήσεις της Ντέλλας Ρουφογάλη, φωτομοντέλου που το 1973 παντρεύτηκε το διοικητή της ΚΥΠ: «Αρχίζω να ράβω την καινούρια μου γκαρνταρόμπα στους μετρ της ραπτικής για τους οποίους μέχρι τώρα έκανα επιδείξεις. Η ζωή μου έχει αλλάξει τελείως, το ίδιο και η συμπεριφορά όλων απέναντί μου. Μου φέρονται με έκδηλο σεβασμό και τα κοπλιμέντα τους είναι υπερβολικά. Αλλά μου αρέσει. Εγώ εξακολουθώ να φέρομαι φιλικά προς τους παλιούς γνωστούς και τους κανούριους, πλούσιους φιλοχουντικούς επιχειρηματίες που πληθαίνουν μέρα με τη μέρα μαζί με τα ραβασάκια για ρουσφέτια. Αισθάνομαι πως έχω υποχρέωση να εξυπηρετήσω τους πάντες. Ο Μιχάλης συνήθως δεν αρνείται. Γεύομαι τη δύναμη της εξουσίας, και με μαγεύει» (σ.85-6).
Στην ιδιαίτερη πατρίδα της, τη Βέροια, «έρχονται πολλοί να με δουν. Γνωστοί και άγνωστοι. Ο πατέρας μου μου δίνει πακέτο τα σημειωματάκια με τα ρουσφέτια που ζητούσαν οι γνωστοί του όλο αυτό τον καιρό και εγώ του υπόσχομαι ότι κάτι θα προσπαθήσω να κάνω». Μεταξύ των αιτημάτων που ικανοποίησε, γράφει, ήταν και η απονομή χάριτος (απ’ τον Παπαδόπουλο) σ’ ένα συντοπίτη της εξαγωγέα, πρώην «μεγάλο ποδοσφαιριστή της τοπικής ομάδας», που είχε καταδικαστεί «με αποδείξεις» για κατασκοπεία υπέρ της Βουλγαρίας (σ.89).
Τους αρραβώνες του ζεύγους τίμησαν «επιλεγμένοι εξωκυβερνητικοί παράγοντες», όπως οι επιχειρηματίες Λάτσης και Κιοσέογλου. «Την επόμενη βδομάδα καινούρια δώρα, καινούριες ανθοδέσμες, φρέσκα ψάρια απ’ όλα τα νησιά της Ελλάδας, κούτες με το καλύτερο χαβιάρι της Περσίας και παγωμένα καβούρια της Αλάσκας καταφθάνουν στο σπίτι. Δεν ξέρω τι να τα κάνω» (σ.88).
Στο γάμο τους, πάλι, παραβρέθηκαν «ο Παύλος Βαρδινογιάννης, ο εφοπλιστής Θεοδωρακόπουλος με το γιο του τον Τάκη, ο Κώστας Δρακόπουλος των διυλιστηρίων, ο Νίκος Ταβουλάρης των ναυπηγείων, το ζεύγος Μποδοσάκη, ο Αγγελος Κανελλόπουλος των τσιμέντων ‘Τιτάν’ με τη γυναίκα του, ο Τομ Πάππας, ο Γ. Λύρας, ο Γιώργος Ταβλάριος, εφοπλιστής από τη Νέα Υόρκη με τη γυναίκα του και ο Γιάννης Λάτσης με τη μεγάλη του κόρη, αφού η γυναίκα του την ίδια μέρα πάντρευε την ανηψιά της σε άλλη εκκλησία» (σ.95).
Εύγλωττη για τις στενές σχέσεις χουντικής ηγεσίας και μεγαλοκαπιταλιστών είναι η περιγραφή ενός ιδιωτικού ταξιδιού της Ντέλλας με τη Δέσποινα Παπαδοπούλου στο Παρίσι: «Μένουμε σε μεγάλες σουΐτες στο Intercontinental. Ερχονται να μας επισκεφθούν με το τραίνο από τη Γενεύη ο Γιάννης Λάτσης και η σύζυγός του Εριέτα. Είναι πολύ φίλοι της Δέσποινας. [...] Πηγαίνουμε σε όλα τα καλά μαγαζιά της Φομπούρ Σεντ Ονορέ. Η Δέσποινα έχει αφεθεί στο γούστο μου. [...] Λόγω της παρατεταμένης κακοκαιρίας, πηγαίνουμε οδικώς στις Βρυξέλλες με λιμουζίνα που μας έστειλε ο Ωνάσης» (σ.87).
Οι επαφές αυτές δεν ήταν αυστηρά κοινωνικές. Λίγο μετά το Πολυτεχνείο, π.χ., το ζεύγος Ρουφογάλη τρώει στο σπίτι του με το Λάτση. Αρχηγός της ΚΥΠ κι εφοπλιστής «συζητούν για τα διϋλιστήρια και τα προβλήματα που έχει». Μετά το τέλος της κουβέντας, ο δεύτερος προθυμοποιείται να συνοδεύσει τη γυναίκα του πρώτου στο Λονδίνο, για κάποιες ιατρικές εξετάσεις (σ.100).
Μια στιχομυθία του Ρουφογάλη φωτίζει, τέλος, καλύτερα την τυχοδιωκτική διαχείριση του δημόσιου πλούτου από τα ηγετικά στελέχη της χούντας:
«Ενα βράδυ ο Χρήστος Μίχαλος, τότε υπουργός, μισοαστειευόμενος, του λέει ότι τώρα που παντρεύτηκε θα πρέπει να κάνουν καμιά δουλειά να εξασφαλίσουν το μέλλον τους, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται. Ο Μιχάλης, ατάραχος, του λέει να μην ανησυχεί. ‘Οσο είμαστε στα πράγματα δεν μας χρειάζονται λεφτά και, αν πέσουμε, τα λεφτά δεν θα μας σώσουν’. Ξεσπάει σε γέλια. Εγώ παγώνω, μαζί μου κι ο Μίχαλος» (σ.98).

Οι συμβάσεις
Το φιλέτο των σκανδάλων της «επταετίας» υπήρξαν ωστόσο οι μεγάλες «αναπτυξιακές» συμβάσεις της περιόδου.
* Η πρώτη υπογράφηκε με την αμερικανική πολυεθνική Litton (15.5.67), για «παροχήν υπηρεσιών οργανώσεως και διεκπεραιώσεως της οικονομικής αναπτύξεως ορισμένων περιοχών εις Κρήτην και Δυτικήν Πελοπόννησον» (ΦΕΚ 1972/Α/88). Είχε προταθεί το 1966 απ’ την κυβέρνηση των αποστατών (κυρίως τον Μητσοτάκη), αλλά η Βουλή δεν τόλμησε να την ψηφίσει. Η Litton θα εισέπραττε όλα τα έξοδα που έκανε «βοηθώντας» το δημόσιο (συν κέρδος 11%) και προμήθεια 2% επί των κεφαλαίων (ή των δανείων) που θα έφερνε, θεωρητικού ύψους 800.000.000 δολαρίων. Ως «προκαταβολή», το δημόσιο της κατέβαλε 1.200.000 δολάρια.
Στην πράξη, η εταιρεία αρκέστηκε να ξεκοκκαλίζει τα ποσοστά επί των …εξόδων της: «Το κέρδος μας είναι φυσικά δυσανάλογα μεγάλο», παραδεχόταν (στις ΗΠΑ) ο υπεύθυνος του προγράμματος, «επειδή δεν έχουμε κάνει βασική επένδυση. Η επένδυση είναι το καλό μας όνομα». Τελικά η σύμβαση λύθηκε στις 15.10.69, με καταβολή από το κράτος των δαπανών της εταιρείας -συν 11%- ακόμη και κατά την …«περίοδο τερματισμού» (ΦΕΚ 1969/Α/268). Επίσημη δικαιολογία: «αι ελληνικαί υπηρεσίαι είναι εις θέσιν να συνεχίσουν άνευ ειδικής εξωτερικής βοηθείας τας προσπαθείας δια την ανάπτυξιν» (Βήμα, 16.10.69).
* Απίστευτα επαχθής ήταν και η σύμβαση για την κατασκευή της Εγνατίας, που ο Μακαρέζος υπέγραψε με τον αμερικανό εργολάβο Ρόμπερτ Μακντόναλντ (ΦΕΚ 1969/Α/15). Το δημόσιο έβαζε 45 απ’ τα 150 εκατομμύρια δολάρια του έργου, «διευκόλυνε» τον «επενδυτή» με ομόλογα 80.000.000 κι εγγυόταν για τα δάνειά του. Το έργο θα γινόταν από έλληνες υπεργολάβους, ενώ ο «ανάδοχος» θα φρόντιζε απλώς για μελέτες και δάνεια, εισπράττοντας αμοιβή 14% επί των εξόδων (συμπεριλαμβανόμενης της δημόσιας χρηματοδότησης!) – τα 4.500.000 δολάρια «εν είδει προκαταβολής». «Εάν κατά την διάρκειαν της μελέτης ήθελεν διαπιστωθή» από τον ίδιο πως 150 εκατομμύρια δεν αρκούν, μπορούσε είτε να ψάξει γι’ άλλα είτε απλά να «θεωρηθή εκτελέσας την σύμβασιν άμα τη συμπληρώσει της κατασκευής τμήματος της οδού, ούτινος η αξία ανέρχεται εις δολλ. ΗΠΑ 150.000.000» (άρθρο 1§4). Τελικά, δε βρήκε ούτε τα προβλεπόμενα κι έφυγε, αφού το δημόσιο επιβαρύνθημε με 1 ½ δις δρχ.
* Ο ελληνοαμερικανός Τομ Πάππας ήταν ήδη παρών με το διϋλιστήριο της ESSO στη Θεσσαλονίκη, επένδυση του 1962 που είχε καταγγελθεί ως σκανδαλωδώς προνομιακή. Το Μάιο του 1972, η χούντα τον απάλλαξε από τις αντισταθμιστικές υποχρεώσεις που είχε αναλάβει, για ανέγερση έξι αγροτοβιομηχανικών μονάδων σε διάφορα σημεία της χώρας (ΦΕΚ 1972/Α/72). Του έδωσε και άδεια για τα εργοστάσια της Coca Cola, που οι κοινοβουλευτικές κυβερνήσεις δεν ενέκριναν, ως ανταγωνιστικά προς τη ντόπια παραγωγή αναψυκτικών (ΦΕΚ 1968/Α/201).
Θερμός υποστηρικτής της χούντας, ο Πάππας πρωταγωνίστησε ως γνωστόν στο «ελληνικό Γουτεργκέιτ», ανακυκλώνοντας κονδύλια της CIA για το χρηματισμό του Νίξον απ’ τους δικτάτορες. Ενας προσωπάρχης του με σκανδαλώδες παρελθόν, ο Παύλος Τοτόμης, διορίστηκε το 1967 υπουργός Δημόσιας Τάξης και κατόπιν πρόεδρος της ΕΤΒΑ.
* Μητέρα όλων των μαχών υπήρξε ωστόσο το ντέρμπι των μεγιστάνων (Ωνάσης, Νιάρχος, Βαρδινογιάννης, Ανδρεάδης, Λάτσης κ.ά) για το 3ο διϋλιστήριο της χώρας. Ο Παπαδόπουλος τάχθηκε αποφασιστικά υπέρ του Ωνάση, σε βίλα του οποίου (στο Λαγονήσι) έμενε αντί συμβολικού ενοικίου, ενώ ο Μακαρέζος υπέρ του Νιάρχου. Η σύγκρουση έφτασε στα άκρα, με απόπειρες πραξικοπημάτων κι έκτακτους ανασχηματισμούς. Τελικά ο Ωνάσης τα παράτησε, ακυρώνοντας τη «μεγαλειώδη» σύμβαση που είχε υπογράψει και παίρνοντας πίσω την εγγύησή του, το 3ο διϋλιστήριο μοιράστηκε μεταξύ Ανδρεάδη και Λάτση (ΦΕΚ 1972/Α/130) κι ένα 4ο παραχωρήθηκε στο Βαρδινογιάννη (ΦΕΚ 1972/Α/181).
Μια λεπτομέρεια αυτής της τιτανομαχίας, από την εμπιστευτική ενημέρωση Χατζηγιάννη προς τον Παπάγο (25.11.70), παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον με βάση τα σημερινά δεδομένα:
«Σε άλλο υπουργικό συμβούλιο, παραβρισκόταν ο Καρδαμάκης, ο οποίος εισηγήθηκε την αγορά μηχανημάτων από τη Siemens και την AEG χωρίς διαγωνισμό, για να μπορέσει να ανταποκριθεί η ΔΕΗ στο πρόγραμμά της, που καθυστερούσε λόγω των δυσκολιών εκτέλεσης των συμφωνιών Ωνάση. Ο Παπαδόπουλος έλυσε μόνος του το θέμα, αποδεχόμενος την αγορά από τη μια εταιρεία».

Το «Τάμα του Εθνους»
Υπήρξε ίσως το χαρακτηριστικότερο σκάνδαλο της χούντας: ο τέλειος συνδυασμός της επαγγελίας μιας «Ελλάδος Ελλήνων Χριστιανών» με τη μεγαλομανία του δικτάτορα και το ξάφρισμα υπέρογκων δημόσιων κονδυλίων.
Στις 14 Δεκεμβρίου 1968 ο Παπαδόπουλος εξήγγειλε την ανέγερση ενός μνημειώδους ναού του Σωτήρος στα Τουρκοβούνια –ως εκπλήρωση, υποτίθεται, της σχετικής υπόσχεσης της Δ΄ Εθνοσυνέλευσης του 1829 προς το Θεό σε περίπτωση απελευθέρωσης της Ελλάδας. Σύμφωνα άλλωστε με τη χουντική προπαγάνδα, η «επανάστασις» της 21ης Απριλίου 1967 δεν ήταν παρά η άμεση συνέχεια -και ολοκλήρωση- του 1821.
Το έργο εγκρίθηκε στις 5.1.69 σε κοινή συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου και αρχιεπισκόπου. Για την επίβλεψή του συστήθηκε το Μάιο μια «Ανώτατη Επιτροπή» με πρόεδρο τον ίδιο τον πρωθυπουργό Γ. Παπαδόπουλο και μέλη τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τους υπουργούς Εσωτερικών Στ. Πατττακό, Συντονισμού Ν. Μακαρέζο, Παιδείας Θ. Παπακωνσταντίνου, Δημ. Εργων Κ. Παπαδημητρίου και τον υφυπουργό Προεδρίας Κ. Βοβολίνη. Ενα δεύτερο σώμα, το «Γνωμοδοτικό Συμβούλιο», αποτελούνταν από τον πρόεδρο της Ακαδημίας, τους πρυτάνεις του Πανεπιστημίου και του ΕΜΠ, το δήμαρχο Αθηναίων, το Γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων και τον κοσμήτορα της Αρχιτεκτονικής. Στο εγχείρημα μετείχε, με άλλα λόγια, σύμπασα η ανώτατη πολιτική και πνευματική ηγεσία του καθεστώτος.
Για το είδος της προπαγάνδας που συνόδευσε την εξαγγελία, αποκαλυπτικό είναι ένα απόσπασμα από την «Ηχώ των Ενόπλων Δυνάμεων» (3.6.73): «Ο Ναός του Σωτήρος Χριστού, αφ’ ενός μεν υλοποιεί την υπόσχεσιν που έδωσε το Εθνος προς τον Θεό, και αφ’ ετέρου θ’ αποτελέση, μετά την οικοδόμησίν του, το τρίτο αρχιτεκτονικό οικοδόμημα των Αθηνών, μετά τον κλασικό Παρθενώνα και τον Βυζαντινό Λυκαβηττό».
Η επιστημονική κοινότητα των 1.857 ελλήνων αρχιτεκτόνων δεν φάνηκε πάντως να δείχνει τον ίδιο ενθουσιασμό. Τρεις διαδοχικοί διαγωνισμοί «προσχεδίων» και «ιδεών» μεταξύ 1970 και 1973 κατέληξαν σε φιάσκο: παρά τα τεράστια «βραβεία» που τους συνόδευαν (από 300.000 μέχρι 5.000.000 δραχμές, όταν ο μέσος μισθός του ιδιωτικού τομέα ήταν γύρω στις 4.000 δραχμές), οι προτάσεις που υποβλήθηκαν ήταν αντίστοχια 7, 35 και 31. Τελικά και οι τρεις διαγωνισμοί κηρύχθηκαν άγονοι – μάλλον δίκαια, αν κρίνουμε από τις μακέτες που δημοσιεύθηκαν μεταδικτατορικά στο «Αντί» (30.11.74). Ακόμη κι έτσι, 3.650.000 δρχ διανεμήθηκαν σε ελάσσονες «επαίνους».
Απείρως μεγαλύτερη τέχνη επιδείχθηκε στη διασπάθιση των χρημάτων.
Τον Ιούνιο του 1969 ανακοινώθηκε η σύσταση «Ειδικού Ταμείου» για την οικονομική διαχείριση του «τάματος». Σύμφωνα με τον τελικό απολογισμό του που δημοσιεύθηκε μετά την ανατροπή του Παπαδόπουλου («Εστία» 19.1.1974), το «Ταμείο» εισέπραξε συνολικά 453.300.000 δρχ: 45,5 εκατομμύρια ως επιχορήγηση απ’ τον τακτικό προϋπολογισμό, 180 εκατομμύρια από «δωρεές, εισφορές, κλπ» και 230 εκατομμύρια σε δάνεια. Ενα μέρος των «εισφορών» ήταν επίσης δημόσιο χρήμα (η Αγροτική Τράπεζα «πρόσφερε» π.χ. 10 εκατομμύρια), ενώ το υπόλοιπο προήλθε από το υστέρημα του φιλοχρίστου και φιλοθεάμονος κοινού – όπως ο συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος που θυσίασε στο «Τάμα» ολόκληρο το εφάπαξ του (109.455 δρχ), εισπράττοντας «τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού δια του υπουργού Προεδρίας» («Νέα» 31.12.68).
Σύμφωνα ωστόσο με τον ίδιο απολογισμό, το 90% των εσόδων είχε ήδη καταναλωθεί σε απαλλοτριώσεις, «δαπάνες μελετών», προπαρασκευαστικά έργα και «δαπάνες διοικήσεως και λειτουργίας»!
«Φαίνεται ότι ο Ναός του Σωτήρος, που πρόκειται να ανεγερθή πάνω στα Τουρκοβούνια, θα είναι απ’ τους πιο θαυματουργούς στη χώρα μας», σχολίαζαν τις επόμενες μέρες τα «Νέα» (26.1.74). «Γιατί, πριν ακόμα κτισθή, πριν καν γίνουν τα σχέδια για την κατασκευή του, δαπανήθηκαν -λες από θαύμα- τα 406 εκατομμύρια δραχμές από τα 453 εκατομμύρια που είχαν τελικά συγκεντρωθεί. Πάντως κι οι πιο ολιγόπιστοι θαύμασαν το γεγονός ότι με εντελώς κανονικό τρόπο αναλώθηκε ολόκληρο το τεράστιο αυτό ποσόν για ένα έργο του οποίου ακόμα δεν κατάφεραν οι υπεύθυνοι να έχουν ούτε το σχέδιο. [...] Αφού λεφτά δεν υπάρχουν πιά, αφού ούτε καν τα σχέδια του ναού δεν έχουν γίνει ακόμη, η υπόθεση αυτή θα πρέπει να λήξη εδώ και όλοι θα φροντίσουμε να ξεχασθή».





Πηγή
Διαβάστε Περισσότερα »

Με ξύλο και τραυματισμούς ξεκίνησαν οι τριήμεροι εορτασμοί για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Με ξύλο και τραυματισμούς ξεκίνησαν οι τριήμεροι εορτασμοί για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Επεισοδιακά ξεκίνησαν σήμερα οι τριήμεροι εορτασμοί για την 39η επέτειο του Πολυτεχνείου, αφού παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με γκλομπ σε φοιτητές με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας νεαρός.
Περίπου 200 φοιτητές, μέλη της ΠΑΣΠ ξεκίνησαν σήμερα στις 10.30 το πρωί πορεία προς το Πολυτεχνείο από τα γραφεία της ΓΕΝΟΠ , όμως έξω από την πύλη του Πολυτεχνείου του περίμεναν περίπου 15 κουκουλοφόροι με γκλόμπ για να τους απωθήσουν με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας εξ αυτών και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. (φωτογραφία: neolaia.gr)
Παράλληλα συνεχίζονται οι τριήμεροι εορτασμοί για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ενώ το μεσημέρι, οι διοργανωτές των εκδηλώσεων θα δώσουν συνέντευξη Τύπου για το πρόγραμμα που θα αναπτυχθεί κατά το τριήμερο στον χώρο του Πολυτεχνείου.
Από χθες το βράδυ έκλεισαν οι πανεπιστημιακές σχολές του κέντρου της Αθήνας και θα παραμείνουν κλειστές ως το τέλος της πορείας το Σάββατο το βράδυ 17 Νοεμβρίου, που θα ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις της επετείου, ενώ μέσα στον χώρο θα παραμένουν για περιφρούρηση φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενοι του Πολυτεχνείου.
Την επέτειο του Πολυτεχνείου θα γιορτάσει επίσης αύριο και η πλειοψηφία των σχολείων με εκδηλώσεις για τη σημασία και το νόημα της επετείου.
Ήδη ισχύουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων, ενώ επί ποδός βρίσκεται η ακαδημαϊκή κοινότητα για την περιφρούρηση των εκδηλώσεων.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ο ΔΗΜΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ 1η ΕΜΠΟΡΙΚΗ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ & ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΟΙΩΤΙΑ 2012.


Σας ενημερώνουμε ότι ο Δήμος Θηβαίων συμμετέχει στην 1η ΕΜΠΟΡΙΚΗ - ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ & ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΟΙΩΤΙΑ 2012, που συνδιοργανώνει το Επιμελητήριο Βοιωτίας, η EXPO COM και το ΔΙΚΤΥΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ
Στο περίπτερο του Δήμου Θηβαίων οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για όλες της δράσεις του Δήμου (έργα, εκδηλώσεις, προγράμματα κτλ), για τον φυσικό πλούτο της περιοχής, τα μνημεία, τα αξιοθέατα, τις παραλίες του και φυσικά για τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα που παράγει ο τόπος, ενώ θα παρέχεται και η δυνατότητα γευσιγνωσίας.
Η έκθεση θα διεξαχθεί στη Λιβαδειά , στο κτίριο του εργοστασίου της UNICOT, από την Τετάρτη 21 έως την Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012.
Οι στόχοι της Έκθεσης είναι:
1.          Η ανάδειξη και την προβολή της οικονομικής δραστηριότητας της Βοιωτίας.
2.         Η τόνωση της αγοράς από τις εμπορικές συμφωνίες
3.         Η γνωριμία  με νέα προϊόντα των επιχειρήσεων
4.         Η αύξηση της τουριστικής κίνησης από την προσέλευση και διακίνηση εμπορικών  αντιπροσώπων και επισκεπτών
5.         Η στήριξη του επιχειρείν που αποτελεί μοχλό για την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων
6.         Η ανάπτυξη της ιδέας της επιχειρηματικότητας
Σας περιμένουμε!
Διαβάστε Περισσότερα »

Τέλος στις δωρεάν μετακινήσεις στρατιωτών – Θα πληρώνουν από την τσέπη τους

Μαχαίρι στις δωρεάν μετακινήσεις στρατιωτών – Θα πληρώνουν από την τσέπη τους

Ερχονται περικοπές και στις δωρεάν μετακινήσεις που είχαν οι στρατιώτες, αφού πλέον η κατάσταση επιβίβασης περιορίζεται σε μία από δύο που ήταν με αποτέλεσμα όσοι υπηρετούν στον Εβρο, στα νησιά ή σε άλλες παραμεθόριες περιοχές να μην μπορούν να επωφεληθούν από την άδεια που δικαιούνται και να επιστρέψουν για λίγες ημέρες σπίτι τους. Μάλιστα κόβεται το δωρεάν αεροπορικό εισιτήριο.
Το αποτέλεσμα είναι να μπορούν να πάρουν άδεια μόνο όσοι μπορούν να επωμιστούν τα έξοδα της μετακίνησης τους.
Το σχέδιο περικοπής των καταστάσεων επιβίβασης είχε έρθει στο προσκήνιο και το 2010, αλλά μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε αποσύρθηκε.

Διαβάστε Περισσότερα »

ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ 3, Οι Φυγάδες της Ευρώπης απο τον Κινηματογράφο Θήβας



Σας ενημερώνουμε,  ότι το Σάββατο 17 και τη Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012 στο Δημοτικό Χειμερινό Κινηματογράφο της Θήβας, που λειτουργεί υπό την διεύθυνση της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Θηβαίων (ΔΗ.Κ.Ε.Θ.), θα προβληθεί η κινηματογραφική ταινία «Μαδαγασκάρη 3: Οι Φυγάδες της Ευρώπης».

Ώρα Προβολής: 18:30 μ.μ.

Περίληψη:
Ο Άλεξ το λιοντάρι, ο Μάρτι η ζέβρα, ο Μέλμαν η καμηλοπάρδαλη και η Γκλόρια η ιπποποταμίνα ακόμη παλεύουν να επιστρέψουν στο σπίτι τους, στο αγαπητό «Μεγάλο Μήλο». Φυσικά και ο Βασιλιάς Τζουλιάν, ο Μορίς και οι Πιγκουΐνοι θα αποτελέσουν μέρος αυτής της περιπέτειας. Το ταξίδι τους αυτή τη φορά θα τους οδηγήσει στην Ευρώπη, όπου θα ανακαλύψουν την τέλεια κάλυψη: ένα περιοδεύον τσίρκο, το οποίο θα ξαναστήσουν από την αρχή και θα το χρησιμοποιήσουν για να καταφέρουν τον στόχο τους.

Την φωνή χαρίζουν οι ηθοποιοί : Ben Stiller, David Schwimmer, Chris Rock, Jada Pinkett Smith, Frances McDormand
Σκηνοθέτες: Eric Darnell, Tom McGrath, Conrad Vernon
Σεναριογράφοι: Eric Darnell, Noah Baumbach


Από τη ΔΗ.Κ.Ε. του Δήμου Θηβαίων
Διαβάστε Περισσότερα »

Είδος προς εξαφάνιση οι ΜΕΘ - Ένας στους δύο ασθενείς χωρίς κρεβάτι


Είδος προς εξαφάνιση οι ΜΕΘ - Ένας στους δύο ασθενείς χωρίς κρεβάτι
Σε τραγική κατάσταση έχουν περιέλθει οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της Αττικής με την έλλειψη προσωπικού να αποτελεί τον βασικό λόγο για τον οποίο παραμένουν κλειστές αρκετές κλίνες με αποτέλεσμα ακόμη και θανάτους ασθενών.
Υπολογίζεται ότι μόνο οι μισοί από τους 30 ασθενείς που αναζητούν, καθημερινά, κλίνη Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, καταφέρνουν να βρουν, ενώ οι υπόλοιποι νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους, διασωληνωμένοι και με μεγάλη επιβάρυνση για την υγεία τους.

Από αυτούς περίπου οι μισοί κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους, ενώ το ποσοστό θα μειωνόταν κατά 23% εάν εύρισκαν κρεβάτι σε ειδική μονάδα.

«Η έλλειψη κρεβατιών σε μονάδες εντατικής θεραπείας, αλλά και νοσηλευτών, είναι η αιτία που χάνουν κάθε μέρα τη ζωή τους πολλοί ασθενείς», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας κ. Απόστολος Αρμαγανίδης.

Ο κ. Αρμαγανίδης πρόσθεσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου ελοχεύει ο κίνδυνος να κλείσουν άλλες 40 - 50 κλίνες επειδή λήγουν συμβάσεις νοσηλευτών.
Διαβάστε Περισσότερα »

Πως ξεκίνησαν τα Greeklish;

Τα Greeklish (Γκρίκλις), από τις λέξεις greek (ελληνικά) και english (αγγλικά), γνωστά και ως Grenglish, Λατινοελληνικά ή Φραγκολεβαντίνικα, είναι η ελληνική γλώσσα… γραμμένη με το λατινικό αλφάβητο.
Είναι ένα είδος μεταγραφής.
Η χρήση των greeklish…


Τα greeklish χρησιμοποιούνται στο διαδίκτυο όταν Έλληνες επικοινωνούν μέσω email, Internet Relay Chat ή instant messaging.

Επίσης χρησιμοποιούνται πολλές φορές σε μηνύματα τύπουSMS, καθώς και μεταξύ Ελλήνων που ζουν καιρό σε αγγλόφωνες χώρες.

Στο παρελθόν ήταν δύσκολη η αναγνώριση των ελληνικών χαρακτήρων από υπολογιστές, γιατί δεν παρείχαν ανάλογη υποστήριξη όλα τα υπολογιστικά συστήματα.

Για να μπορέσουν να επικοινωνήσουν οι Έλληνες χρήστες, είχαν να επιλέξουν μεταξύ δύο λύσεων: ή να χρησιμοποιήσουν τη γλώσσα του Internet, τα αγγλικά, ή να πλάσουν μια δική τους γλώσσα.

Αυτό το δεύτερο έκαναν όσοι άρχισαν να γράφουν με τα greeklish,τα οποία πλέον έχουν κάνει σχεδόν όλους του Έλληνες που τα χρησιμοποιούν ανορθόγραφους.

πηγή
Διαβάστε Περισσότερα »

Βίντεο: Απίστευτο! Δείτε πως έκλεψε ολόκληρη γούνα!


Βίντεο: Απίστευτο! Δείτε πως έκλεψε ολόκληρη γούνα!
Γυναίκα είναι...και της άρεσε. Δεν είχε όμως λεφτά να την αγοράσει. Τι έκανε λοιπόν;
Πήγε ως καλή πελάτισσα στο κατάστημα, την δοκίμασε και την εξαφάνισε...με τρόπο που κανείς δεν μπορεί να πιστέψει. Δεν θα σας αποκαλύψουμε θα το δείτε στο βίντεο που ακολουθεί....
Διαβάστε Περισσότερα »

Ασθενείς βροχοπτώσεις και πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα

Ασθενείς βροχοπτώσεις και πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα

Βροχερός προβλέπεται ο καιρός, αφού σήμερα Πέμπτη η συννεφιά θα εξελιχθεί σε βροχοπτώσεις, κυρίως στα ανατολικά και νότια της χώρας, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και δε θα ξεπεράσει τους 20 βαθμούς Κελσίου.
Στην Αττική θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες προβλέπονται με πιθανότητα για λίγες βροχές, κυρίως στα ανατολικά και βόρεια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 18 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια και ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Στη Θεσσαλονίκη, ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος με ασθενείς βροχές τις πρωινές ώρες, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί γενικά από 9 έως 16 βαθμούς Κελσίου.
Στη Μακεδονία και τη Θράκη, θα αναπτυχθούν νεφώσεις, τοπικά αυξημένες, με ασθενείς τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά της δυτικής κεντρικής Μακεδονίας και πιθανόν πρόσκαιρα της Θράκης. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 17 βαθμούς Κελσίου, στα δυτικά θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Στα Νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο, θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και η θερμοκρασία θα κυμανθεί γενικά από 7 έως 20 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Ήπειρο θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Ανατολική Πελοπόννησο, θα αναπτυχθούν λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα εξελιχθούν σε τοπικές βροχές ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 17 βαθμούς Κελσίου.
Στις Κυκλάδες και τη Κρήτη θα αναπτυχθούν νεφώσεις, τοπικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές, αρχικά στη βόρεια Κρήτη και από το απόγευμα στις υπόλοιπες περιοχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί γενικά από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου.
Στα Νησιά Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις, κυρίως στα νότια, όπου το απόγευμα είναι πιθανόν να σημειωθούν ασθενείς βροχές, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί γενικά από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου, και στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Διαβάστε Περισσότερα »

Τα ΜΑΤ στην Ισπανία χτύπησαν με γκλοπ και άνοιξαν το κεφάλι 13χρονου βίντεο



Η αστυνομική βία δεν έχει σύνορα και όπως απέδειξαν οι αστυνομικοί στην Ισπανία δεν διστάζουν να χτυπήσουν ακόμα και μικρά παιδιά. Η φωτογραφία ενός 13χρονου αγοριού από την Ταραγόνα, με το πρόσωπο του γεμάτο αίματα κάνει το γύρο του διαδικτύου, προκαλώντας, δυστυχώς, περισσότερη οργή για το ζήλο τον αστυνομικών που «άνοιξαν» το κεφάλι του μικρού.
Το βίντεο όπου φαίνεται η επίθεση από τον αστυνομικό στον 13χρονο τα λέει όλα, ο αστυνομικός κυνηγά τον πιτσιρικά, τον φτάνει και τον χτυπά, μάλιστα μαζί με ένα συνάδελφο του χτυπάνε και μία κοπέλα και στη συνέχεια απομακρύνονται.

Επεισόδια όμως δεν σημειώθηκαν μόνο στην Ταραγόνα, αλλά σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη με τους διαδηλωτές να συγκρούονται με τις δυνάμεις της αστυνομίας.
Επεισόδια σημειώθηκαν στη Λισσαβώνα έξω από το Κοινοβούλιο, χωρίς ωστόσο να πάρουν μεγάλη έκταση.
Στην Ιταλία επεισόδια σημειώθηκαν σε Τορίνιο και Μιλάνο, με ένα αστυνομικό να τραυματίζεται σοβαρά.

Διαβάστε Περισσότερα »

Να σταματήσουν οι έρευνες για πετρέλαιο στην Ελλάδα ζητά ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ!

 Όπως υποστηρίζει με ερώτησή του στο ευρωκοινοβούλιο ...μπορεί να βλάψουν φάλαινες και δελφίνια!!
  • Ανοησίας το ανάγνωσμα..
Πέρα από τα γνωστά προβλήματα της καθημερινότητας (ενάμιση εκατομμύριο άνεργοι, ελλείμματα που δεν κλείνουν με τίποτα, σκληρά μέτρα που ωθούν τους Έλληνες σε βίαιη φτωχοποίηση), ανάμεσά μας υπάρχουν άνθρωποι -όπως ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ... Κρίτων Αρσένης- οι οποίοι προτάσσουν κάποια άλλα «μεγάλα» ζητήματα.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κ. Αρσένης υποστηρίζει ότι «οι σεισμικές έρευνες με σόναρ οι οποίες θα διεξάγονται καθόλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου για ένα τρίμηνο, ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τα κητώδη, όπως τα δελφίνια και οι φάλαινες ενώ είναι πιθανό να παρατηρηθούν μαζικοί ξεβρασμοί τους στις ακτές. Αλλωστε τα μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας που έχουν ληφθεί αποκλίνουν από οριζόμενα στην οδηγία 92/43 και στο πρωτόκολλο ACCOBAMS».

Εκτός από την θέση του πως οι σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων γίνονται κατά παρέκκλιση της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ο κ. Αρσένης στην ερώτηση που κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επισημαίνει:
«Οι έρευνες θα γίνονται σε 24ώρη βάση για ένα τρίμηνο. Μπορούν να αποβούν μοιραίες για τα δελφίνια και τις φάλαινες της εκτός Αιγαίου Ελλάδας. Είναι πιθανό να έχουμε μαζικούς ξεβρασμούς. Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τη συμφωνία ACCOBAMS να έχει επαρκή αριθμό παρατηρητών κητωδών στα πλοία που θα κάνουν σεισμικές έρευνες. Όμως από ότι φαίνεται στο νορβηγικό πλοίο θα υπάρχει ένας οπτικός και ένας ακουστικός παρατηρητής, που για να κάνουν τη δουλειά τους θα πρέπει να μην κοιμηθούν καθόλου για τρεις μήνες. Επειδή αυτό δε γίνεται, αναμένεται να μην υπάρχουν παρατηρητές κητωδών σε υπηρεσία κατά μεγάλα διαστήματα κάθε ημέρα, κατά τα οποία οι έρευνες θα είναι ανεξέλεγκτες ως προς τις επιπτώσεις τους στα κητώδη. Αντί για δύο, οι παρατηρητές θα πρέπει να γίνουν το λιγότερο 7, ώστε κάθε στιγμή να βρίσκονται σε βάρδια 2 οπτικοί και 1 ακουστικός. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει άμεσα την αύξηση των παρατηρητών δημιουργώντας άλλωστε έτσι τουλάχιστον 5 ακόμη θέσεις εργασίας».

Πάντως πρέπει να παραδεχθούμε ότι ο κ. Αρσένης επιδεικνύει αξιοσημείωτη συνέπεια στην προστασία των ...κητωδών. Τον Ιούνιο του 2012 είχε καταθέσει άλλη ερώτηση, γνωστοποιώντας στα μέλη του ευρωκοινοβουλίου τις «πολύ αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης σόναρ στα κητώδη όπως οι ζιφιοί (μικρές φάλαινες) κατά την διάρκεια ασκήσεων του Πολεμικού Ναυτικού στο Ιόνιο».


Bέβαια όταν ζεις στην ασφάλεια των Βρυξελλών και ο μισθός του ευρωβουλευτή υπερκαλύπτει τις ανάγκες σου ...πολλές ανοησίες μπορείς να ξεστομίσεις.

Διαβάστε Περισσότερα »

Νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για το «ξεμπλοκάρισμα» αγροτικών επενδύσεων


Στόχος η αύξηση της παραγωγής και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης

Επιταχύνονται οι διαδικασίες υλοποίησης επενδυτικών προγραμμάτων, ύψους 700 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του ευρύτερου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας.

Κατόπιν σχετικής συνεργασίας του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθ. Τσαυτάρη, με τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς-ΑΤΕ, η τράπεζα θέτει στη διάθεση των δικαιούχων αγροτών και επενδυτών που έχουν εγκεκριμένες επενδύσεις, ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο.

Ειδικότερα, οι δικαιούχοι εγκεκριμένων Σχεδίων Βελτίωσης του Μέτρου 121 ή Επενδύσεων του Μέτρου 123Α, θα μπορούν να απευθύνονται στην τράπεζα:

α) για την έκδοση εγγυητικής, προκειμένου να λάβουν προκαταβολή της δικαιούμενης ενίσχυσης, ώστε να διευκολυνθούν στην υλοποίηση των προγραμματισμένων επενδύσεων και

β) για τη λήψη δανείου, ώστε να εξασφαλίσουν την υλοποίηση και την έγκαιρη ολοκλήρωση των επενδύσεων.

«Με τη σημερινή μας παρέμβαση», δήλωσε ο κ. Τσαυτάρης, «στηρίζουμε ειδικά όσους μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία αποφάσισαν να επενδύσουν στο τομέα της γεωργίας, είτε στη βελτίωση της διαδικασίας μεταποίησης των τροφίμων, που για μας αποτελεί πυλώνα της ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλουμε στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης ιδιαίτερα δε, στην ύπαιθρο».
Διαβάστε Περισσότερα »

Επική μάχη: Κόμπρα εναντίον Πύθωνα [Video]

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο που ακολουθεί, στο οποίο γίνεται μια επική μάχη, μεταξύ ενός πύθωνα και μιας κόμπρας!
Διαβάστε Περισσότερα »

Ξεκινάει η καταβολή των τελών κυκλοφορίας

Αρχίζει από σήμερα Πέμπτη 15 Νοεμβρίου η καταβολή των τελών κυκλοφορίας και για πρώτη φορά φέτος δεν θα υπάρχει αποστολή του ειδοποιητηρίου μέσω ταχυδρομείου.

Οι κάτοχοι των αυτοκινήτων καλούνται να το αναζητήσουν στο Διαδίκτυο είτε με τον κωδικό τους στο Taxinet είτε με τον ΑΦΜ. Αφού το εντοπίσουν, στη συνέχεια θα το τυπώνουν και θα το πληρώνουν σε τράπεζες, ταχυδρομεία, εφορίες ή μέσω της υπηρεσίας web banking.

Υπολογίζεται ότι από την κατάργηση των αυτοκόλλητων σημάτων θα εξοικονομηθούν περίπου 80 εκατ. ευρώ.

Τα τέλη κυκλοφορίας για το 2013:
• Από 51 κ.ε. μέχρι 300 κ.ε.: 22 ευρώ
• Από 301 κ.ε. μέχρι 785 κ.ε.: 55 ευρώ
• Από 786 κ.ε. μέχρι 1071 κ.ε.: 120 ευρώ
• Από 1071 κ.ε. μέχρι 1357 κ.ε.: 135 ευρώ
• Από 1358 κ.ε. μέχρι 1548 κ.ε: 240 ευρώ
• Από 1549 κ.ε. μέχρι 1738 κ.ε.: 265 ευρώ
• Από 1739 κ.ε. μέχρι 1928 κ.ε.: 300 ευρώ
• Από 1929 κ.ε. μέχρι 2357 κ.ε.: 660 ευρώ
• Από 2358 κ.ε. μέχρι 3000 κ.ε.: 880 ευρώ
• Από 3001 κ.ε. μέχρι 4000 κ.ε.: 1100 ευρώ
• Από 4001 κ.ε. και άνω: 1320 ευρώ
Ετήσια τέλη κυκλοφορίας ανά γρ. εκπομπών σε ευρώ για αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1/11/2010 και μετά, αποκλειστικά με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα:
• 0 – 100 (γρ./χλμ.): 0 ευρώ
• 101 – 120 (γρ./χλμ.): 0,90 ευρώ
• 121 – 140 (γρ./χλμ.): 1,10 ευρώ
• 141 – 160 (γρ./χλμ.): 1,70 ευρώ
• 161 – 180 (γρ./χλμ.): 2,25 ευρώ
• 181 – 200 (γρ./χλμ.): 2,55 ευρώ
• 201 – 250 (γρ./χλμ.): 2,80 ευρώ
• Άνω των 251 (γρ./χλμ.): 3,40 ευρώ.
Διαβάστε Περισσότερα »

Κ. ΜΗΤΡΟΓΟΥ: Δείτε ποιας διάσημης προσωπικότητας είναι ο κλώνος!


Πάει το μυαλό σας με ποιον είναι φτυστός ο...



 "εκτελεστής" του θρύλου, ο κανονιέρης και πυρπολητής της αντίπαλης εστίας; Ελάτε σας έχουμε σχεδόν αποκαλύψει και φωτογραφίσει το σωσία του Κώστα Μήτρογλου....


Στο διαδίκτυο τον τελευταίο καιρό γίνεται χαμός με μία φωτογραφία του Κώστα Μήτρογλου, στην οποία φαίνεται να έχει απίστευτη ομοιότητα με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, λόγω της γενειάδας. Μπορεί το παρατσούκλι "τρομοκράτης" να το έχει ο Ραφίκ Τζιμπούρ, αλλά μάλλον "κινδυνεύει" να το χάσει από τον Κώστα!



markos.tv

Διαβάστε Περισσότερα »

Πώς η Neoset έφτασε στο 99


Ένας ακόμη κρίκος από την αλυσίδα της ελληνικής επιχειρηματικότητας που σπάει υπό την πίεση της κρίσης, ο όμιλος εταιρειών ...



επίπλου της Neoset, βρίσκεται πλέον ένα βήμα πριν την πτώχευση, με μοναδική πλέον ελπίδα ώστε να αποφευχθούν άμεσα τα χειρότερα για τους περίπου 1.000 εργαζόμενους, τους πελάτες και τους προμηθευτές του, να προβάλλει η υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 99.

Για την ακρίβεια αυτό, που θα εξασφαλίσει άμεσα πίστωση χρόνου μερικών μηνών στην -αποδεκατισμένη πλέον από τις αποχωρήσεις κορυφαίων στελεχών- διοίκηση της Neoset, θα είναι το σημερινό δικαστήριο που θα κληθεί να εγκρίνει ή να απορρίψει το αίτημα της εταιρείας για έκδοση προσωρινής διαταγής, ώστε να απαγορευτεί κάθε δίωξη και μεταβολή των περιουσιακών της στοιχείων από πιστωτές, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση για την υπαγωγή ή μη στο άρθρο 99.

Οι περισσότεροι από τους πιστωτές της εταιρείας, τράπεζες, συνεργάτες και προμηθευτές, δεν προκύπτει ότι ήταν ενήμεροι για τις προθέσεις της εταιρείας μολονότι πάντως, τα προβλήματά της ήταν σε γνώση της αγοράς τους τελευταίους μήνες και συνεπώς τα «φέσια» που είχαν δημιουργηθεί απειλούσαν από μέρα σε μέρα να φέρουν σε δυσχερή θέση τη συνέχιση της λειτουργίας της. Το κλείσιμο της κάνουλας των δανείων από τις τράπεζες λέγεται στην αγορά ότι είχε ωθήσει τον ιδιοκτήτη της Neoset Κων/νο Αλεξανδράκη να αναζητήσει χρηματοδότηση από «ανεπίσημες πηγές» προκειμένου να συνεχίσει το δαπανηρό πρόγραμμα επέκτασης του δικτύου της εταιρείας, η οποία μόλις την περασμένη εβδομάδα εγκαινίασε κατάστημα στη Ρουμανία. Εντούτοις μεγάλοι προμηθευτές που συνεργάζονταν με την εταιρεία συνέχισαν να την περιβάλλουν με την εμπιστοσύνη τους, εξακολουθώντας να εκτελούν παραγγελίες με μεγάλες πιστώσεις, για τις οποίες εκφράζονται τώρα φόβοι ότι δεν θα καλυφθούν με κίνδυνο να προκληθούν αλυσιδωτές αντιδράσεις στην αγορά.

Τα πράγματα, σε κάθε περίπτωση, δείχνουν και είναι εξαιρετικά δύσκολα για την πάλαι ποτέ κραταιά ελληνική επιπλοβιομηχανία που μέχρι και το 2007 κατάφερνε να αναπτύσσεται με εξαγορές σε Ελλάδα και εξωτερικό, και να αντιστέκεται σθεναρά στον έξωθεν ανταγωνισμό των ΙΚΕΑ, της Leroy Merlyn, των Praktiker, κ.ά., πραγματοποιώντας πωλήσεις διπλάσιες από τις σημερινές. Η ανάπτυξη του ομίλου στηρίχθηκε σε τρεις πυλώνες: την εγχώρια παραγωγή από το ιδιόκτητο εργοστάσιο στη Χαλκίδα, την επιθετική επέκταση του δικτύου των καταστημάτων του (είχαν φτάσει τα 60) σε Ελλάδα και εξωτερικό μέσω του Franchising, και τις εξαγορές εταιρειών. Τα τελευταία 15 χρόνια η Neoset ενέταξε στο δυναμικό της αρκετές εταιρείες, μεταξύ των οποίων τη βιομηχανία επίπλων γραφείου Σκουρόπουλος (1999), την βιομηχανία ξενοδοχειακών «Πίττας», την εταιρεία υφασμάτων «Γουλανδρή», ενώ απέκτησε την τεχνογνωσία παραγωγής επίπλων από την εταιρεία Simco.

Το 2006 είχε κέρδη 3,7 εκατ. ευρώ, ενώ το 2007 ο τζίρος της είχε εκτιναχθεί στα 82 εκατ. ευρώ. Τέσσερα χρόνια μετά, στα τέλη του 2011 οι πωλήσεις είχαν πέσει κατά 50% στα 42 εκατ. ευρώ, οι υποχρεώσεις της είχαν υπερβεί τα 53 εκατ. ευρώ ενώ οι συσσωρευμένες ζημιές υπερέβαιναν τα 12 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να οφείλει περίπου 10 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές της.

Μέχρι και την έλευση των ΙΚΕΑ στην Ελλάδα, ο όμιλος της Neoset που οφείλει την ανάπτυξή του στη φιλοσοφία των συναρμολογούμενων επίπλων, κρατούσε την πρωτοκαθεδρία στην εγχώρια αγορά, ωστόσο το γεγονός ότι δεν κατάφερε να ανταγωνιστεί τον σουηδικό κολοσσό στις τιμές, κόστισε σε μερίδια και πωλήσεις. Και παρότι η εταιρεία προχώρησε σε απολύσεις προσωπικού στο παρελθόν στην εργοστασιακή της μονάδα, πιστώνεται στα θετικά της διοίκησή της ότι επέλεξε να διατηρήσει την παραγωγική της βάση στην Ελλάδα και δεν το «γύρισε» στις εισαγωγές.

Με τον ρυθμό μείωσης των πωλήσεων στην αγορά επίπλου να υπολογίζεται σε 30-40%, τα φετινά μεγέθη εξελίχθηκαν ακόμη πιο άσχημα, φέροντας σε αδιέξοδο ουσιαστικά την εταιρεία που είχε σταματήσει να πληρώνει τακτικά τους εργαζόμενους στην εργοστασιακή της μονάδα στη Χαλκίδα και τα καταστήματά της.


capital.gr

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ