Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Η ιταλική μαφία ..ταϊζει την Ευρώπη κρέας αλόγου;

Σύμφωνα με τη βρετανική "Daily Mail", η μαφία της Ιταλίας θεωρείται ότι έχουν ενορχηστρώσει μια "διεθνή εγκληματική συνωμοσία" ύψους εκατομμυρίων λιρών, πιέζοντας υπαλλήλους σφαγείων να πιστοποιούν σαν μοσχαρίσιο το κρέας αλόγου.


Επικίνδυνες διαστάσεις λαμβάνει το διατροφικό σκάνδαλο με το κρέας αλόγου που έχει εξαπλωθεί σε πολλές χώρες της ΕΕ, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι πίσω από... το εμπόριο αλογίσιου κρέατος βρίσκεται η ιταλική και η πολωνική μαφία μαζί με εγκληματικές οργανώσεις από τη Ρωσία και τις βαλτικές χώρες.

Παράλληλα, νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι πλέον υπάρχουν φόβοι ότι ένα ποσοστό του "ύποπτου" κρέατος είναι στην πραγματικότητα γαϊδουρινό.

Σύμφωνα με τη βρετανική "Daily Mail", η μαφία της Ιταλίας και της Πολωνίας θεωρείται ότι έχουν ενορχηστρώσει μια "διεθνή εγκληματική συνωμοσία" ύψους εκατομμυρίων λιρών, πιέζοντας υπαλλήλους σφαγείων να πιστοποιούν σαν μοσχαρίσιο το κρέας αλόγου.

Στο σκάνδαλο φέρονται να εμπλέκονται επίσης ρωσικές συμμορίες και εγκληματίες στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία.

Στο επίκεντρο του σκανδάλου βρίσκεται η σουηδική εταιρεία παρασκευής τροφίμων "Findus", που προμηθεύει με κρέας αλυσίδες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ φέρονται να εμπλέκονται και προμηθευτές στο Λουξεμβούργο, στην Ολλανδία και την Κύπρο.

Ως χώρα προέλευσης των αλόγων, από τα οποία προέρχεται το κρέας, καταδεικνύεται η Ρουμανία.

Όπως αποκαλύφθηκε, το κρέας προέρχεται από χιλιάδες άλογα προερχόμενα από δρόμους της Ρουμανίας, όπου επί αιώνες κυκλοφορούσαν κάρα με άλογα, όμως μια αλλαγή του νόμου οδήγησε εκατοντάδες χιλιάδες άλογα στο σφαγείο και από εκεί στα σούπερ-μάρκετ!

Παράλληλα, ο εν λόγω νόμος, ο οποίος τέθηκε πρόσφατα σε ισχύ, απαγορεύει επίσης τα κάρα που σέρνονταν από γαϊδούρια, γεγονός που γεννά υποψίες ότι ένα ποσοστό του κρέατος από άλογα που διοχετεύτηκε στις αγορές της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Σουηδίας, είναι στην πραγματικότητα κρέας γαϊδουριού.

Η κατανάλωση αλογίσιου κρέατος συνιστά ταμπού για κάποιες χώρες (σ.σ.: Βρετανία), είναι όμως πολύ διαδεδομένη σε κάποιες άλλες - όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ρωσία και η Κίνα - και δεν αποτελεί λόγο για ανησυχία για τη δημόσια υγεία.

Οι Αρχές ωστόσο ανησυχούν λόγω ενός κτηνιατρικού φαρμάκου, που χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία αλόγων και ως εκ τούτου ενδέχεται περιέχεται στο κρέας αλόγου που έχει διοχετευθεί στην αγορά.

Η υπόθεση εκτιμάται ότι έχει αγγίξει Βρετανία, Γαλλία, Σουηδία, Ιρλανδία, Πολωνία, Ισπανία και Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ