Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Πότε είναι επικίνδυνες οι βαφές!

Δηλητηριώδεις ουσίες εισέρχονται στο δέρμα

Πόσο επικίνδυνες για την υγεία είναι τελικά οι βαφές μαλλιών; 

Σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στη Βρετανία, οι βαφές περιέχουν χημικές ουσίες οι οποίες, όταν αντιδρούν με τον καπνό και διάφορες αναθυμιάσεις, μπορεί να σχηματίσουν δηλητηριώδεις ουσίες που προκαλούν ακόμη και καρκίνο.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες της Green Chemicals, εταιρία που...

ανήκει στο πανεπιστήμιο του Λιντς, ενώ τα αποτελέσματά της δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Materials». 

Οπως αναφέρεται σ' αυτά, οι μη φυτικές βαφές περιέχουν δευτεροταγείς αμίνες, ουσίες που με τον πέρασμα του χρόνου μπορεί να αντιδράσουν ακόμη και με τον καπνό του τσιγάρου, καθώς και άλλους ρύπους που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα, σχηματίζοντας χημικά που ονομάζονται Ν-νιτροζαμίνες και ανήκουν στις πιο ισχυρές καρκινογόνες ουσίες.

Οι ουσίες αυτές είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο, γι' αυτό και η χρήση τους σε καλλυντικά έχει απαγορευτεί. 

Ωστόσο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι στα προϊόντα που περιέχουν δευτεροταγείς αμίνες οι συγκεκριμένες ουσίες είναι εύκολο να σχηματιστούν.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι δευτεροταγείς αμίνες υπάρχουν σε όλες τις βαφές που δεν είναι φυτικές ή σχηματίζονται σ' αυτές εξαιτίας της σύνθεσής τους και μπορούν να περάσουν στο δέρμα, παραμένοντας στον οργανισμό για εβδομάδες, μήνες, ακόμη και χρόνια μετά την εφαρμογή της βαφής!

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι αυτό ισχύει τόσο για τις βαφές που χρησιμοποιούνται στα κομμωτήρια όσο και για τις βαφές που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς στο σπίτι. 

Μάλιστα, όπως τονίζουν στην έκθεσή τους, όλα αυτά τα στοιχεία ήταν γνωστά, ενώ το μόνο που είχαν να κάνουν οι ίδιοι ήταν να τα συνδέσουν, γεγονός που τους οδήγησε στο συμπέρασμα για τον καρκίνο.

Κατά καιρούς, οι βαφές μαλλιών έχουν συνδεθεί έπειτα από επιστημονικές έρευνες με την πρόκληση διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως στο στήθος, στις ωοθήκες, στον εγκέφαλο, στην ουροδόχο κύστη, ακόμη και με την πρόκληση λευχαιμίας. 

Επίσης, πιστεύεται ότι σε κάποια άτομα προκαλούν αλλεργίες, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να έχουν θανατηφόρα αποτελέσματα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ