Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Γιατί αρνήθηκαν να βοηθήσουν την Κύπρο οι Ρώσοι;

Σύμφωνα με τους New York Times, οι αναφορές οτι η μεγάλη ρωσική οικονομία θα περίμενε με ανοιχτές αγκάλες την Κύπρο για να τη σώσει, προκειμένου να μπορέσει το Κρεμλίνο να αυξήσει την παρουσία του στην περιοχή της Μεσογείου, ήταν μάλλον πρόωρες, γεγονός που αποδεικνύεται από το οτι ο Μιχάλης Σαρρής γύρισε από τη Μόσχα με άδεια χέρια, ενώ ο Ρώσος ομόλογός του Αντόν Σιλουάνωφ, δήλωσε οτι οι Ρώσοι επενδυτές δεν ενδιαφέρθηκαν για τις προτάσεις του.

Αναλυτές αναφέρουν οτι συμφωνία που αφορά το φυσικό αέριο...-που η αξία του υπολογίζεται στα 80 δισ. δολάρια- μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί από τη στιγμή που υπάρχουν αντιρρήσεις από την πλευρά της Τουρκίας, καθώς Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει οτι μπορεί να μπλοκάρουν κάθε πιθανή κίνηση που θα αγνοεί τα δικαιώματα της αυτοαποκαλούμενης -και αναγνωρισμένης μόνο από την Τουρκία- Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου

Πέρα απ'αυτό η ρωσική πλευρά ήταν εξοργισμένη με το γεγονός οτι δεν είχε ενημερωθεί για το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου.
"Η ΕΕ και η κυπριακή βουλή δυστυχώς συμπεριφέρθηκαν σαν ταύροι σε υαλοπωλείο", είπε χαρακτηριστικά ο Ντ. Μεντβέντεφ, συμπληρώνοντας πως "όσα λάθη ήταν δυνατόν να γίνουν έχουν γίνει".
Από αρκετούς γίνεται και η υπόθεση οτι το Κρεμλίνο μπορεί να χρησιμοποιήσει την κρίση ώστε να λανσάρει το προφίλ του σταθεροποιητικού παράγοντα της περιοχής και του ασφαλούς επενδυτικού λιμανιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ