Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Στην Ιταλία οι αρχαιολόγοι έκοψαν τα γεννητικά όργανα του Αρη

Στην Ιταλία οι αρχαιολόγοι έκοψαν τα γεννητικά όργανα του Αρη

Τα... τεχνητά μέλη που τους είχαν προστεθεί με εντολή του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έχασν τα αρχαία αγάλματα του Αρη και της Αφροδίτης που κοσμούσαν την έδρα της ιταλικής κυβέρνησης.
Οπως αναφέρει η ιταλική Il Messangero, ο «Αρης στερήθηκε τα "αρρενωπά" χαρακτηριστικά του ενώ η σύντροφός του, η θεά του έρωτα, έμεινε χωρίς χέρια».
Τα μαρμάρινα αγάλματα ήταν δάνειο στο Παλάτσο Κίτζι —την έδρα της κυβέρνησης— από το μουσείο που έχει δημιουργηθεί στις Θέρμες του Διοκλητιανού.
Το 2010 όμως ο Μπερλουσκόνι, θεωρώντας τα «ατελή», ζήτησε να αποκατασταθούν γρήγορα. Παρά τις επικρίσεις των ιστορικών τέχνης, ο Αρης ανέκτησε ένα χέρι, την ασπίδα του, το μόριό του και την άκρη του ξίφους του. Η Αφροδίτη απέκτησε και πάλι τα δύο της χέρια.
Το σύμπλεγμα των αγαλμάτων, που βρέθηκε στην Οστια το 1918, ανάγεται στο 175 μ.Χ., έχει βάρος 1,4 τόνους και ύψος 2,28 μέτρα. Ο Αρης φέρει τα χαρακτηριστικά του αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου και η Αφροδίτη εκείνα της συζύγου του, Φαυστίνας.
Τον Μάιο του 2012, μετά την αποχώρηση του Μπερλουσκόνι από την πρωθυπουργία, τα αγάλματα επιστράφηκαν στις Θέρμες του Διοκλητιανού και τα «προσθετικά» μέλη, που είχαν στοιχίσει στο ιταλικό κράτος 70.000 ευρώ, αφαιρέθηκαν.
Μετά την αφαίρεση των προσθετικών μελών

Πριν την αφαίρεση των προσθετικών μελών

Πριν την αφαίρεση των προσθετικών μελών

Μετά την αφαίρεση των προσθετικών μελών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ