Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Λιβαδειά:Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται οι Κεντρικές Υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ και οι εργαζόμενοι της Μονάδας Υποκατάστασης


Ως τον μόνο τρόπος που έχει απομείνει θεωρούν την κατάληψη στην οποία προχώρησαν οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ για αντιδράσουν «σε όλες εκείνες τις πολιτικές επιλογές, που υπονομεύουν την προοπτική του Οργανισμού, απαξιώνουν την αξιοπρέπεια και το περιεχόμενο της δουλειάς μας και θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον των 8.500 θεραπευομένων στα Προγράμματα Υποκατάστασης».
Η λειτουργία της κινητής μονάδας έχει ανασταλεί, η λίστα αναμονής στην Αθήνα είναι στους 3.500 συνανθρώπους μας, ενώ η χρήση ουσιών διαρκώς αυξάνεται.
Την ίδια στιγμή οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων παρακρατούνται αλλά δεν αποδίδονται ενώ οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ έχουν υποστεί μειώσεις των αποδοχών τους που κατά μέσο όρο φτάνουν στο 50%.
Επίσης το Υπουργείο Υγείας περικόπτει τον ήδη κουτσουρεμένο προϋπολογισμό του ΟΚΑΝΑ σε επίπεδα, που δεν αρκούν ούτε για την μισθοδοσία των εργαζομένων προετοιμάζοντας το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση της αντιμετώπισης της εξάρτησης με αιχμή το τελευταίο νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά, στο οποίο δίνει τη δυνατότητα για χορήγηση υποκατάστατων στην ιδιωτική πρωτοβουλία.
Όσον αφορά στη Μονάδα Υποκατάστασης της Λιβαδειάς που ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2003 εξυπηρετεί θεραπευόμενους όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά στην ευρύτερη περιοχή της Στερεάς Ελλάδας και της Αττικής διότι δεν υπάρχει λίστα αναμονής.
Η Μονάδα όπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι σε αυτή έχει στελεχωθεί με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά το πρόβλημα αφορά πλέον τη βιωσιμότητα των μονάδων που υλοποιούν θεραπευτικά προγράμματα Υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ τα οποία παρέχουν ολοκληρωμένη θεραπεία σε άτομα εξαρτημένα από τα οπιοειδή. Θεραπεία που περιλαμβάνει την αποκατάσταση της σωματικής και ψυχικής υγείας των εξαρτημένων ατόμων αλλά και την κοινωνική τους ενσωμάτωση.
Επίσης τονίζουν ότι η φαρμακευτική αγωγή του υποκατάστατου σε συνδυασμό με την ψυχοθεραπευτική στήριξη, η οποία παρέχεται από τους ψυχιάτρους, ψυχολόγο και κοινωνικούς λειτουργούς, έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να ελέγξουν ή και να διακόψουν τη χρήση της ηρωίνης και των άλλων οπιοειδών και να βελτιώσουν την κατάσταση της υγείας τους.
Οι εργαζόμενοι της Μονάδας Υποκατάστασης Λιβαδειάς, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρόμενοι με κυλιόμενες στάσεις εργασίας «αντιδρώντας σε όλες εκείνες τις πολιτικές που υπονομεύουν την προοπτική του οργανισμού, απαξιώνουν το περιεχόμενο της εργασίας μας και θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον των ασθενών μας».
Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας για τις δραματικές οι επιπτώσεις της ελλιπούς χρηματοδότησης του ΟΚΑΝΑ κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Βοιωτίας Γιάννης Σταθάς.
Οι βουλευτές αφού τονίζουν ότι «η νεοφιλελεύθερη μνημονιακή πολιτική έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, κυρίως δια της υποχρηματοδότησης, στις δομές απεξάρτησης και μείωσης της βλάβης που λειτουργούν στη χώρα μας» στη συνέχεια περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί με αποτέλεσμα την δημιουργία συγκεκριμένων προβλημάτων.
Καταλήγοντας ρωτούν τον κ. Υπουργό ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου σχετικά με τη χρηματοδότηση του Οργανισμού, αν σε περίπτωση που δεν προχωρήσει σε αύξηση της χρηματοδότησης, πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην λειτουργία του, αν προτίθεται το υπουργείο να στηρίξει τον Οργανισμό και αν προτίθεται να προβεί σε ενίσχυση του κωδικού χρηματοδότησης του εν λόγω οργανισμού από άλλες πηγές λ.χ. κωδικό καπνού του Υπουργείου Υγείας, διάθεση εσόδων όπως αναφέρονται στα άρθρα 45 και 46 του άρτι ψηφισθέντος σχετικού νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών.viotiki-ora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ