Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Στο 45% η ανασφάλιστη εργασία σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ Έλεγχοι και σε Λιβαδειά, Θήβα, Λαμία, Άμφισσα, Ιτέα

Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο της ανασφάλιστης εργασίας όπως προκύπτει από τα στοιχεία των ελέγχων που διενέργησαν τα κλιμάκια των επιθεωρητών της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ (Ε.ΥΠ.Ε.Α. ΙΚΑ- ΕΤΑΜ) σε διάφορες περιοχές μεταξύ των οποίων και η Βοιωτία.
Πιο συγκεκριμένα από τις 21 Σεπτεμβρίου του 2012 έως 30 Απριλίου του 2013, ελέγχθηκαν 1.920 επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνταν 6.678 εργαζόμενοι, από τους οποίους οι 2.987, δηλαδή το 45% των εργαζόμενων, ήταν ανασφάλιστοι ενώ επιβλήθηκαν συνολικά πρόστιμα ύψους 1.849.500 ευρώ.
Μόνο κατά τον Απρίλιο τα κλιμάκια της Κλιμάκια της Ε.ΥΠ.Ε.Α, έλεγξαν 461 επιχειρήσεις, στις οποίες καταγράφηκαν 701 ανασφάλιστων εργαζομένων και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 447.500 ευρώ.
Οι χειμερινοί έλεγχοι διενεργήθηκαν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, όλες τις ημέρες τις εβδομάδας και σε όλες τις βάρδιες απασχόλησης εργαζομένων.
Σε ότι αφορά τη Στερεά Ελλάδα ελέγχθηκαν επιχειρήσεις στη Λιβαδειά, τη Θήβα, τη Λαμία, την Άμφισσα και την Ιτέα επίσης στην υπόλοιπη Ελλάδα ελέγχθηκαν επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη, τον Βόλο, την Αμαλιάδα, την Πάτρα, τη Λάρισα, τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα, το Ναύπλιο, το Άργος και την Κόρινθο, την Καλαμάτα, την Τρίπολη, το Αγρίνιο, το Μεσολόγγι, την Αμφιλοχία, τη Ρόδο, την Κατερίνη τη Βέροια, στη Λακωνία, στη Σπάρτη, το Γύθειο και τους Μολάους και στην Κρήτη, έγιναν έλεγχοι στο Ηράκλειο, τα Χανιά και το Ρέθυμνο.
Τα αποτελέσματα των ελέγχων δείχνουν ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας, που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν το 45%, ωστόσο όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ στελέχη του υπουργείου Εργασίας, τα ποσοστά που καταγράφονται μπορεί να φαίνονται εντυπωσιακά, αλλά δεν εκφράζουν την πραγματική εικόνα της αδήλωτης εργασίας διότι εξαιτίας του μικρού αριθμού των ελεγκτών της υπηρεσίας, οι έλεγχοι είναι αναγκαστικά στοχευμένοι.
Δηλαδή ελέγχονται κυρίως κλάδοι επιχειρήσεων όπου παρατηρείται εισφοροδιαφυγή και επιχειρήσεις, τις οποίες τα ηλεκτρονικά συστήματα του ΙΚΑ εντοπίζουν ως ύποπτες για εισφοροδιαφυγή ή για τις οποίες έχει προηγηθεί καταγγελία.
Σύμφωνα πάντα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Ε.ΥΠ.Ε.Α για το 2012, η αδήλωτη εργασία φτάνει το 36% ενώ το 42% των ανασφάλιστων που καταγράφονται είναι αλλοδαποί, που δεν διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα. Για τον λόγο αυτόν, στις επιχειρήσεις συμμετέχει και η ΕΛΑΣ.
Η ανασφάλιστη εργασία όμως συνεπάγεται και απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία και όπως εκτιμά το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ μόνο το ΙΚΑ θα έχει φέτος απώλειες 6,5 δισ. ευρώ.
Τέλος σε παλαιότερη έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), σαν βασικές αιτίες για την αύξηση της ανασφάλιστης εργασίας αναφέρονται η παρατεταμένη ύφεση, η υψηλή ανεργία, ο μεγάλος αριθμός αυταπασχολουμένων και μεταναστών, το ύψος της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών και το μέγεθος της παραοικονομίας, η οποία εκτιμάται στο 25% περίπου του ελληνικού ΑΕΠ.viotiki-ora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ