Τρίτη 28 Μαΐου 2013

«Θερίζει» το AIDS τους Έλληνες χρήστες ναρκωτικών

 


Ολοένα και πιο επικίνδυνο γίνεται το κοκτέιλ των ναρκωτικών ουσιών που διακινείται και «καταναλώνεται» στην Ευρώπη.


Χασίς, κοκαΐνη και ηρωίνη συνεχίζουν να αποτελούν τα βασικά συστατικά του, ωστόσο το...δραστικό περιεχόμενό του έχει εμπλουτιστεί με 73 νέες ψυχοδραστικές ουσίες. Τουλάχιστον 15 εκατ. Ευρωπαίοι ηλικίας 15 έως 34 έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών τον τελευταίο χρόνο, με τους Έλληνες να διεκδικούν μια επιπλέον αρνητική «πρωτιά»: στους χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών της χώρας μας καταγράφηκε μια πρωτοφανής επιδημία των κρουσμάτων HIV με 1.507 νέα κρούσματα μέσα σε ένα χρόνο.

Πρόκειται για ορισμένα από τα συμπεράσματα της έκθεσης που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA) και η οποία αφορά τα κράτη μέλη της ΕΕ, την Κροατία και την Τουρκία ως υποψήφιες χώρες, καθώς και τη Νορβηγία. Τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάζονται σε αυτήν αφορούν το έτος 2011 ή το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν στοιχεία.

Οι συντάκτες της έκθεσης διαπιστώνουν ότι τα επίπεδα χρήσης ναρκωτικών εξακολουθούν να είναι υψηλά, επισημαίνουν όμως ότι διαφαίνονται ορισμένες θετικές αλλαγές, όπως τα υψηλά επίπεδα παρεχόμενης θεραπείας, σε συνδυασμό με ενδείξεις σταδιακής υποχώρησης της ενέσιμης χρήσης, του αριθμού των νέων χρηστών ηρωίνης, της κατανάλωσης κοκαΐνης και του καπνίσματος κάνναβης.

Νέες ναρκωτικές ουσίες στην Ευρώπη

Στη διάρκεια του 2012, μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης της ΕΕ, τα κράτη μέλη κοινοποίησαν για πρώτη φορά 73 νέες ψυχοδραστικές ουσίες.

Ωστόσο, όπως φαίνεται από τα στοιχεία των ειδικών, το χασίς παραμένει… σταθερή επιλογή. Έτσι, η κάνναβη είναι η δεύτερη συχνότερα αναφερόμενη ουσία χρήσης από τους χρήστες που εισάγονται σε θεραπεία σε εξειδικευμένα προγράμματα απεξάρτησης, με τους άνδρες να έχουν τα πρωτεία στη χρήση της. Συνολικά καταναλώθηκαν τουλάχιστον 2,5 τόνοι κάνναβης, η φυτική κάνναβη (μαριχουάνα) και η ρητίνη κάνναβης (χασίς).

Η χρήση κοκαΐνης σε σκόνη χαρακτηρίζεται πολύ πιο διαδεδομένη, τείνει, όμως, να συγκεντρώνεται σε σχετικά μικρό αριθμό χωρών της Δυτικής Ευρώπης. Η αμφεταμίνη και η έκσταση παραμένουν τα ευρύτερα διαδεδομένα συνθετικά διεγερτικά στην Ευρώπη και, σε κάποιο βαθμό, λειτουργούν ως ανταγωνιστικές ουσίες της κοκαΐνης.

Η ηρωίνη που καταναλώνεται στην Ευρώπη προέρχεται κυρίως από το Αφγανιστάν και, σε μικρότερο βαθμό, από το Ιράν ή το Πακιστάν. Η ηρωίνη εισέρχεται στην Ευρώπη, κατά κανόνα, από δύο κύριες οδούς διακίνησης, αφενός από την «βαλκανική οδό», μεταφερόμενη προς δυσμάς μέσω Τουρκίας για να καταλήξει σε χώρες των Βαλκανίων (Βουλγαρία, Ρουμανία ή Αλβανία) και στη συνέχεια σε χώρες της Κεντρικής, της Νότιας και της Δυτικής Ευρώπης, και αφετέρου τα τελευταία χρόνια από την «οδό του μεταξιού» ή αλλιώς «βόρεια οδό» μέσω των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών της Κεντρικής Ασίας προς Ρωσία.

Ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους έχει κάνει χρήση ναρκωτικών

Τουλάχιστον 85 εκατομμύρια ενήλικες Ευρωπαίοι έχουν κάνει χρήση παράνομης ουσίας κάποια στιγμή στη ζωή τους, αριθμός που αντιστοιχεί στο 25% περίπου του πληθυσμού ενηλίκων στην Ευρώπη.

Υπολογίζεται ότι 15,4 εκατομμύρια νεαροί Ευρωπαίοι (15–34 ετών) (11,7% της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας) έκαναν χρήση κάνναβης τον τελευταίο χρόνο, ενώ 9,2 εκατομμύρια εξ αυτών είναι ηλικίας 15–24 ετών (14,9%). Το 2011, 109.000 χρήστες που εισήχθησαν σε θεραπεία σε εξειδικευμένα κέντρα απεξάρτησης στην Ευρώπη δήλωσαν ως κύρια ουσία χρήσης την κάνναβη, γεγονός που την καθιστά τη δεύτερη συχνότερα αναφερόμενη ουσία μετά την ηρωίνη.

Υπολογίζεται ότι περίπου 2,5 εκατομμύρια νεαροί Ευρωπαίοι (1,9% της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας) έκαναν χρήση κοκαΐνης τον τελευταίο χρόνο.

Σχετικά υψηλά επίπεδα χρήσης κοκαΐνης τον τελευταίο χρόνο στους νεαρούς ενήλικες (2,5%–4,2%) αναφέρονται από τη Δανία, την Ιρλανδία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τέλος, σε περίπου 1,7 εκατ εκτιμώνται οι νεαροί ενήλικες (15–34 ετών) που έκαναν χρήση αμφεταμινών τον τελευταίο χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ