Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

«Ανάσα» ζητά η περιοχή του Κάστρου της Λιβαδειάς

ags5Εικόνα εγκατάλειψης παρουσιάζει η περιοχή στο Κάστρο της Λιβαδειάς όπου βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας που χρονολογείται από της αρχές του 1900 το οποίο δεν παρουσιάζει καλύτερη με την ανάγκη αναστήλωσης να είναι εμφανής.
Μάλιστα το εκκλησάκι πριν από περίπου τρία χρόνια λεηλατήθηκε και υπέστη βανδαλισμούς από άγνωστους οι οποίοι έφτασαν στο σημείο να καταστρέψουν ακόμα και εικόνες κάτι που προστέθηκε στις φθορά του χρόνου που ήδη είχε υποστεί.
Ζημίες επίσης προκλήθηκαν και στην Αγία Τράπεζα από «κυνηγούς» θησαυρού που δεν δίστασαν να σκάψουν μέσα στην εκκλησία.
Επίσης πριν από περίπου ένα χρόνο είχε κλαπεί και η καμπάνα την οποία προφανώς εκείνοι που την είχαν αφαιρέσει την επέστρεψαν φέτος χωρίς ωστόσο να μπορεί να χρησιμοποιηθεί αφού πλέον είναι σπασμένη.
Όσο για τον περιβάλλοντα χώρο τα πράγματα δεν είναι καλύτερα και οι όποιες προσπάθειες όσων φροντίζουν την εκκλησία και την περιοχή δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα χωρίς την παρέμβαση των αρμοδίων.
Στα τείχη κρέμονται πανό ενώ επάνω τους έχουν φυτρώσει από θάμνους μέχρι και δέντρα που πιθανόν να επηρεάζουν την σταθερότητα και την ασφάλειά και κατά συνέπεια εγκυμονούν κινδύνους για τους επισκέπτες δεδομένου ότι αρκετοί είναι αυτοί που πηγαίνουν να θαυμάσουν το πανέμορφο τοπίο.
Παρήγορο είναι το γεγονός ότι ο δήμος Λεβαδέων σε συνεργασία με την Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας και τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου έχει προβεί στην εκπόνηση μελέτης για την αναστήλωση της Αγίας Σοφίας η οποία ολοκληρώνεται.
Να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο την Κυριακή του Θωμά η Αγία Σοφία λειτουργεί ενώ παλαιότερα στην περιοχή αναβίωναν έθιμα και διεξάγονταν αγωνίσματα όπως ο αγώνας δρόμου παιδιών, ενηλίκων και ηλικιωμένων με έπαθλο ένα αρνί για τον νικητή της κάθε κατηγορίας.
Για του χρόνου μάλιστα υπάρχουν σκέψεις να επανέλθει η αίγλη του παρελθόντος αρκεί φυσικά οι εμπλεκόμενοι να αναλάβουν τις ευθύνες του τους αναλογούν κάτι που δεν είναι δύσκολο ιδιαίτερα τώρα που ο δήμος Λεβαδέων συμμετέχει στην δράση «Πράσινη Πολιτιστική Διαδρομή», στην οποία περιλαμβάνεται το κάστρο αλλά και το τρίχινο γεφύρι το οποίο βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή που επιτέλους πρέπει να αναδειχθεί.viotiki-ora.grags2ags3ags4
ags1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ