Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Ποια είναι τα ξένα κεφάλαια που επενδύουν στη χώρα μας.

 


Ξένα επενδυτικά σχήματα με άγνωστα μέχρι πριν από λίγους μήνες ονόματα ακόμα και για τους επαΐοντες πρωταγωνιστούν στην ελληνική επενδυτική σκηνή.





Με βαθιές τσέπες και επιθετικό τρόπο, τοποθετούνται σε κάθε είδους περιουσιακό στοιχείο. Αγοράζουν μετοχές ελληνικών τραπεζών, μπαίνουν σε...
ομολογιακές εκδόσεις ελληνικών επιχειρήσεων, σκουπίζουν τη δευτερογενή αγορά των κρατικών ομολόγων, παίρνουν θέση στο μετοχικό κεφάλαιο ιδιωτικών εταιρειών και κατεβαίνουν με αξιώσεις στις διαγωνιστικές διαδικασίες των αποκρατικοποιήσεων.

Third Point, Strategic Initiatives, Adelante Asset Management, The Baupost Group, Greylock Capital, Dromeus Capital είναι μερικά μόνον από τα hedge funds που έχουν ρίξει πολλά λεφτά στην ελληνική αγορά. Για την ακρίβεια δισεκατομμύρια.

Και κάποια έχουν ήδη αποφέρει κέρδη. Της τάξεως των 500 εκατομμυρίων ευρώ, για παράδειγμα, η Third Point από την τοποθέτησή της στα ελληνικά ομόλογα το περασμένο καλοκαίρι και τις υπεραξίες που της έδωσε η επαναγορά ομολόγων του Δεκεμβρίου σε υπερδιπλάσιο τίμημα από το κόστος κτήσης. Ετσι η Third Point συνεχίζει να αγοράζει Ελλάδα και έχει ήδη βάλει 100 εκατομμύρια στην Dolphin Capital που δραστηριοποιείται στα ξενοδοχεία και 50 εκατομμύρια στην ελληνική ενεργειακή Energean. Κατεβαίνει, δε, και στον διαγωνισμό για τον Αστέρα.

Λεφτά από τα ομόλογα κέρδισαν όμως και πολλοί άλλοι, όπως τα Adelante Asset Management και Greylock Capital που τώρα μπαίνουν και στο χρηματιστήριο, ενώ διακρατούν ακόμη ελληνικό χρέος. Μετοχές αγοράζει και η Dromeus Capital, ενώ το The Baupost Group έχει βάλει πολλά λεφτά στον ΟΠΑΠ –διακρατεί το 6% του μετοχικού κεφαλαίου– και κατεβαίνει και στον διαγωνισμό για τον Αστέρα.

Την ίδια ώρα, μεγάλα hedge funds όπως Farallon Capital, York Capital Management, QVT Financial και Dromeus είναι μεταξύ αυτών που σύμφωνα με δηλώσεις τους και πληροφορίες από σοβαρά ξένα οικονομικά media, όπως οι Financial Times, θα συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η CQS έχει πάρει θέση σε εταιρικά ομόλογα και πίσω από τη μεγάλη ζήτηση για την ομολογιακή έκδοση των ΕΛΠΕ, καθώς και άλλων εταιρειών πρόσφατα όπως ο ΟΤΕ ή ο Τιτάν, βρίσκονταν hedge funds σαν και αυτό, αναφέρει η Wall Street Journal. Ο κατάλογος των funds αυτού του είδους, που μπαίνουν δυνατά στην Ελλάδα, είναι μακρύς.

Η εμπροσθοφυλακή

Ποιοι είναι όμως όλοι αυτοί; Πόσο «ποιοτικές» είναι οι επενδύσεις τους; Τι προσδοκούν να αποκομίσουν από αυτές; Με απλά λόγια, πρόκειται για την εμπροσθοφυλακή της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας. Επενδυτικά σχήματα με αυξημένη διάθεση ανάληψης ρίσκου, τακτικές επιθετικών τοποθετήσεων και, συχνά, βραχυπροθέσμους επενδυτικούς ορίζοντες. Στόχος τους η εγγραφή σημαντικών υπεραξιών –και όταν λέμε σημαντικών, εννοούμε της τάξεως του 100% και άνω– σε μικρό χρονικό διάστημα, σε έξι με εννέα μήνες. Το στοίχημά τους είναι η ανάκαμψη της Ελλάδας. Πολλοί εκ των διαχειριστών τους το λένε ανοικτά: «This is the mother of all recovery trades». Σε ελεύθερη μετάφραση: η ευκαιρία του αιώνα.

Το στοίχημα της Ελλάδος είναι να μετατρέψει αυτή την εμπροσθοφυλακή σε πρέσβη για τα μεγάλα διεθνή θεσμικά κεφάλαια. Επενδυτές όπως είναι τα συνταξιοδοτικά ταμεία ή κρατικά επενδυτικά οχήματα όπως αυτά της Νορβηγίας. Ιδιώτες θεσμικούς όπως οι γνωστές στους παροικούντες τη χρηματιστηριακή Ιερουσαλήμ από τις προηγούμενες δεκαετίες Capital, Fidelity ή Franklin Templeton.

Το στοίχημα όμως είναι κοινό. Και για τα hedge funds και την Ελλάδα. Διότι, για να εγγράψουν υπεραξίες, τα hedge funds πρέπει η πορεία προς την ανάκαμψη να μετουσιωθεί σε ανάπτυξη. Μόνον τότε θα έλθουν ποιοτικοί μακροπρόθεσμοι επενδυτές που τηρούν πολύ αυστηρότερα κριτήρια αξιολόγησης των επενδύσεων. Και είναι στους επενδυτές αυτούς άλλωστε που τα κερδοσκοπικά κεφάλαια περιμένουν να πουλήσουν τις θέσεις τους, σε πολλαπλάσιες αποτιμήσεις, ώστε να αποκομίσουν κέρδη.

Σε διαφορετική περίπτωση, αν το κλίμα για οιονδήποτε λόγο χαλάσει ή η οικονομία υποτροπιάσει ή η πολιτική σταθερότητα απειληθεί, τότε θα φύγουν όσο γρήγορα ήρθαν. Και μαζικά. Και θα επιταχύνουν το πισωγύρισμα. Διότι αυτό είναι το modus operandi και ο ορισμός του smart money. Διότι smart money στις διεθνείς αγορές, παρά την εδώ επικρατούσα ερμηνεία, δεν σημαίνει έξυπνο χρήμα. Σημαίνει το γρήγορο, το σβέλτο χρήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ