Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

2.500 Ελληνίδες και 18.000 Έλληνες εξαρτημένοι από την ηρωίνη..



Σοβαρό χρόνιο πρόβλημα εξάρτησης από την ηρωίνη αντιμετωπίζουν περίπου 2.500 γυναίκες στην Ελλάδα, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός των ανδρών είναι 18.038



Σοβαρό χρόνιο πρόβλημα εξάρτησης από την ηρωίνη αντιμετωπίζουν περίπου 2.500 γυναίκες στην Ελλάδα, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός των ανδρών είναι 18.038.
Ταυτόχρονα περίπου το 15% των χρηστών που... αρχίζει θεραπεία απεξάρτησης κάθε χρόνο είναι γυναίκες, με μέση ηλικία τα 30 έτη.
Παρότι οι γυναίκες αποτελούν περίπου το 12% του πληθυσμού προβληματικών χρηστών και το 15% όσων αρχίζουν θεραπεία, είναι εντυπωσιακό ότι συνιστούν το 24% στο σύνολο των δηλωθέντων HIV οροθετικών χρηστών ενδοφλέβιων ουσιών. Επιπλέον σύμφωνα με τα διαχρονικά στοιχεία για τους θανάτους που σχετίζονται άμεσα με τη χρήση ναρκωτικών κατά την τελευταία δεκαετία το ποσοστό που αφορά γυναίκες κυμαίνεται μεταξύ 5,2% και 12,8%.
Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με θέμα «Γυναίκες και χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών». Παράλληλα ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή στο πρόγραμμα υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ λαμβάνουν θεραπεία περίπου 1.200 γυναίκες με εξάρτηση από την ηρωίνη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του προγράμματος σε σύγκριση με τους άνδρες θεραπευόμενους οι γυναίκες αρχίζουν τη χρήση ηρωίνης σε νεαρότερη ηλικία, ενώ εισάγονται νωρίτερα σε θεραπεία με υποκατάστατα. Επίσης αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας, ενώ έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να διαβιούν σε προβληματικό κοινωνικό και οικογενειακό περιβάλλον, να έχουν σε μεγαλύτερο βαθμό διαταραγμένες διαπροσωπικές σχέσεις και να έχουν υποστεί συναισθηματική, σωματική και σεξουαλική κακοποίηση. Επιπλέον οι γυναίκες ασθενείς του προγράμματος υποκατάστασης έχουν μικρότερη πιθανότητα εμπλοκής με το νόμο και το σωφρονιστικό σύστημα σε σχέση με τους άνδρες.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την όσο το δυνατόν καλύτερη ανταπόκριση στις ιδιαίτερες ανάγκες των γυναικών μελών του προγράμματος ο ΟΚΑΝΑ εγκαινίασε το Μάρτιο του 2012 μία ειδική μονάδα υποκατάστασης για έγκυες και μητέρες. Στη μονάδα, που λειτουργεί στο μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου», έχουν εισαχθεί συνολικά 70 γυναίκες, ενώ σήμερα υπηρεσίες λαμβάνουν 40 εξαρτημένες.
Με την ευκαιρία της φετινής παγκόσμιας ημέρας κατά των ναρκωτικών (26 Ιουνίου) ο ΟΚΑΝΑ θέλησε να επικεντρωθεί στη δημοσιοποίηση των ειδικών απαιτήσεων της εξάρτησης των γυναικών και ειδικότερα των εγκύων χρηστών εξαρτησιογόνων ουσιών με την έκδοση του συνοπτικού εγχειριδίου «Κύηση και χρήση ουσιών» Μακεδονία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ