Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Νέα νύχτα ταραχών στην Τουρκία – Ετοιμοι για όλα, Ερντογάν και διαδηλωτές

Σε τεντωμένο σχοινί η Τουρκία – Ετοιμοι για όλα, Ερντογάν και διαδηλωτές

Η σπίθα που άναψε στην πλατεία Ταξίμ της Τουρκίας δεν λέει να σβήσει. Οι διαδηλωτές γέμισαν ξανά τους δρόμους, όχι μόνο στην Κωνσταντινούπολη αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας, διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους με τον πολιτική που ακολουθεί ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Νέες συγκρούσεις στην Κωνσταντινούπολη
Η πλατεία Ταξίμ ξεκίνησε και πάλι, από το μεσημέρι της Κυριακής, να γεμίζει με κόσμο, με τους διαδηλωτές να πανηγυρίζουν για τη «νίκη» τους (που σημείωσαν το Σάββατο) και να δηλώνουν έτοιμοι να προασπίσουν τον αγώνα τους.
Ωστόσο, τα επεισόδια δεν αποφεύχθηκαν. Η τουρκική αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα, το βράδυ της Κυριακής, για να διαλύσει πολλές χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού της Τουρκίας, στην Κωνσταντινούπολη.
Οπως ανέφερε ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου που ήταν στο σημείο, σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών στην περιοχή που απέχει αρκετά χιλιόμετρα από την πλατεία Ταξίμ. Βίαια επεισόδια είχαν σημειωθεί στο ίδιο σημείο και κατά τη διάρκεια της νύχτας, λίγες ώρες μετά την αποχώρηση της αστυνομίας από το Ταξίμ, οπου παραμένουν συγκεντρωμένοι χιλιάδες διαδηλωτές.
Εκτεταμένα επεισόδια στην Αγκυρα
Την ίδια στιγμή, εκτεταμένα επεισόδια σημειώνονται στην Αγκυρα. Το απόγευμα, περίπου 1.000 διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού, ωστόσο οι αστυνομικές δυνάμεις τους απέτρεψαν, με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.
«Η αστυνομία δεν σταματά να απωθεί τους διαδηλωτές που δεν απειλούσαν κανέναν. Δυσκολευόμαστε να αναπνεύσουμε», είπε μια 27χρονη κοπέλα, η Γκιεζντέ Εζντεμίρ. Σύμφωνα με τη διαδηλώτρια, πολλοί άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.
Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορία που μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Οζντέν Σενέρ δήλωσε ότι σε νοσοκομείο της Αγκυρας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση με τραύμα στο κεφάλι ένας διαδηλωτής, ο Ετχέμ Σαρίσουλουκ.

Συνελήφθησαν 1.700 άτομα, πληροφορίες για νεκρούς
Ο υπουργός Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ ανακοίνωσε, το απόγευμα της Κυριακής, ότι στις 235 διαδηλώσεις που οργανώθηκαν σε 67 πόλεις της Τουρκίας από την περασμένη Τρίτη, συνελήφθησαν περισσότεροι από 1.700 άνθρωποι αλλά οι περισσότεροι από αυτούς αφέθηκαν ήδη ελεύθεροι.
Ο υπουργός διευκρίνισε ότι έχουν τραυματιστεί 58 πολίτες και 115 αστυνομικοί. Μη κυβερνητικές οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έκαναν λόγο πάντως για τουλάχιστον χίλιους τραυματίες.
Ωστόσο, τα δεδομένα μέσα στους χώρους των διαδηλώσεων είναι διαφορετικά: Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί δύο θάνατοι, ένας στην Αγκυρα και ένας στην Κωνσταντινούπολη. Λόγο για δύο νεκρούς κάνει και ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας.
Τη νύχτα προβλήθηκε από διαδηλωτές στο Μπεσίκτας ο ισχυρισμός ότι η αστυνομία κάνει χρήση της απαγορευμένης χημικής ουσίας «Πορτοκαλί Παράγοντας» (Agent Orange), πληροφορία την οποία φιλοξένησε στην ιστοσελίδα του υπό μορφήν αναφοράς το CNN International, με την υποσημείωση ότι η πληροφορία αυτή δεν έχει επαληθευτεί από μέρους του δικτύου.
Με βάση τον μέχρι στιγμής απολογισμό, καταστράφηκαν περίπου εκατό περιπολικά και άλλα αστυνομικά οχήματα, πολλά εμπορικά καταστήματα και δεκάδες αυτοκίνητα  Ο Γκιουλέρ είπε ότι το ύψος των ζημιών ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (περίπου 8,2 εκατ. ευρώ).


1 σχόλιο:

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ