Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Με "λουκέτο" κινδυνεύει η ΛΑΡΚΟ. Δεν προχωρά η πώλησή της




Mε ''λουκέτο'' και εκκαθάριση κινδυνεύει η ΛΑΡΚΟ, καθώς διαπιστώνεται ότι είναι αδύνατο να προχωρήσει το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της εταιρείας.

Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) στο οποίο έχει μεταβιβαστεί η συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΛΑΡΚΟ (55,2%, Εθνική 33,4% και ΔΕΗ 11,4%) από τη στιγμή που εντάχθηκε στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, διαπιστώνει ότι είναι αδύνατη η πώληση της εταιρείας και προτείνει στα συναρμόδια υπουργεία τη λύση της εκκαθάρισης και της πώλησης των περιουσιακών στοιχείων κομμάτι - κομμάτι.

Όπως δημοσιεύει η ''Καθημερινή'', το καταλυτικό χτύπημα στο ούτως ή άλλως πολύπλοκο εγχείρημα ιδιωτικοποίησης της μεταλλευτικής βιομηχανίας, ήρθε από την έρευνα της Κομισιόν περί κρατικών ενισχύσεων που ξεκίνησε στις αρχές Μαρτίου.

Έρευνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε σε βάθος έρευνα προκειμένου να εξακριβωθεί κατά πόσο τα μέτρα κρατικής στήριξης που χορηγήθηκαν από την Ελλάδα υπέρ της Γενικής Μεταλλευτικής και Μεταλλουργικής Α.Ε. «ΛΑΡΚΟ», ύψους άνω των 105 εκατ. ευρώ, είναι συμβατά με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων της Ε.Ε.

Η Επιτροπή δεν έχει πεισθεί ότι τα μέτρα είναι σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε., και ιδίως τους κανόνες σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις διάσωσης και αναδιάρθρωσης προβληματικών επιχειρήσεων.

Τα μέτρα για τα οποία η Ε.Ε. επιμένει ότι αποτελούν κρατικές ενισχύσεις περιλαμβάνουν αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου το 2009 και αρκετές κρατικές εγγυήσεις για δάνεια κατά την περίοδο 2008-2010, πιθανή μη είσπραξη από το κράτος ενός χρέους από το 2004 και παραίτηση από την είσπραξη προκαταβολής φορολογικού προστίμου το 2010.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η Ε.Ε. θεωρεί ως κρατική ενίσχυση και τις ανεξόφλητες οφειλές της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ ύψους άνω των 160 εκατ. ευρώ τα οποία προσαυξάνονται κατά 6,5 εκατ. τον μήνα.

Στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ έγινε σαφές από τις επαφές που είχε το τελευταίο διάστημα με τις Βρυξέλλες ότι η Ε.Ε. επιμένει στο θέμα των κρατικών ενισχύσεων.

Συσσωρευμένες ζημίες άνω των 220 εκατ. ευρώ

Συνεκτιμώντας και την προβληματική θέση της εταιρείας (συσσωρευμένες ζημίες άνω των 220 εκατ. ευρώ), αρνητική καθαρή θέση και υποχρεώσεις προς τρίτους) αλλά και τα άλυτα περιβαλλοντικά θέματα για τα οποία ο όποιος επενδυτής θα χρειασθεί να καταβάλλει περί τα 50 εκατ. επενδύσεις για να εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και να αποφύγει πρόστιμα, κατέληξε ότι η επιχείρηση δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί εν λειτουργία.

Ενα επίσης θέμα που αξιολογήθηκε ως αρνητικό για την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος από το ΤΑΙΠΕΔ είναι το κόστος ρεύματος που αντιπροσωπεύει πάνω από το 30% του συνολικού λειτουργικού κόστους της εταιρείας και είναι σχεδόν διπλάσιο από το κόστος που πληρώνουν οι ανταγωνιστές της ΛΑΡΚΟ στη διεθνή αγορά. Η πρόταση που σύμφωνα με πληροφορίες εισηγήθηκε το ΤΑΙΠΕΔ προς την κυβέρνηση είναι η λύση της εκκαθάρισης και πώληση περιουσιακών στοιχείων (μονάδες παραγωγής, λιμάνια, οικόπεδα κ.λπ.).

Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το αδιέξοδο, είναι δύσκολο ωστόσο να διαχειριστεί το πολιτικό θέμα που προκύπτει με το να βάλει «λουκέτο» σε μια ιστορική και εξαγωγική βιομηχανία της χώρας που απασχολεί 1.500 εργαζόμενους άμεσα και περί τους 4.000 έμμεσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ