Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Επανεξετάζουν τη βάση του 10


Πτώση δεκαετίας κατέγραψαν φέτος οι βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ για μία ακόμα χρονιά οι νέοι στράφηκαν σε σχολές που προσφέρουν επαγγελματική αποκατάσταση ή βρίσκονται κοντά στα σπίτια τους.

Λαμβάνοντας υπόψη την μεγάλη πτώση των βάσεων, το υπουργείο Παιδείας εξετάζει, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής» την επαναφορά της βάσης του 10 για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Κύριο χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς είναι ότι έπεσαν τα μόρια στις παραδοσιακά υψηλές σχολές όπως η Νομική και η Ιατρική, ενώ αντίστοιχα οι στρατιωτικές σχολές και οι σχολές τουριστικών επαγγελμάτων σημείωσαν άνοδο.

Όπως φαίνεται από μια πρώτη ανάγνωση των στοιχείων, οι υποψήφιοι, έδωσαν προτεραιότητα στο μηχανογραφικό που υπέβαλαν σε σχολές οι οποίες υπόσχονται άμεση επαγγελματική αποκατάσταση, με τις χαρακτηριστικά «δύσκολες» σχολές από όλα τα επιστημονικά πεδία να μένουν μακριά από τις προτιμήσεις των ενδιαφερομένων. Είναι ενδεικτικό ότι η Ιατρική Σχολή Αθηνών έπεσε για πρώτη φορά κάτω από τα 19.000 μόρια, ενώ συνολικά 338 τμήματα παρουσίασαν πτώση.

Παράλληλα, σημειώθηκε μείωση στους υποψήφιους οι οποίοι κατέθεσαν μηχανογραφικό το 2013 σε σχέση με το 2012, καθώς πέρυσι υπέβαλλαν μηχανογραφικό 116.173 υποψήφιοι, ενώ φέτος υπέβαλλαν 104.988 υποψήφιοι, εκ των οποίων περίπου το 30% δεν εισήχθη σε καμία σχολή (εισήχθησαν συνολικά 71.672 απόφοιτοι Λυκείου). Επίσης, οι κενές θέσεις στα Πανεπιστήμια είναι 836, ενώ το 2012 ήταν 1.150.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ