Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

«Κούρεμα» με το βαμβάκι για τα φωτοβολταϊκά των αγροτών



Μικρότερες μειώσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες φωτοβολταϊκών φαίνεται ότι θα υποστούν τα «100άρια» πάρκα -στα οποία ανήκουν και τα αγροτικά- στο πλαίσιο των νέων περικοπών στις «ταρίφες», σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα διαρρέουν τις τελευταίες ώρες παράγοντες του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Για τα "100άρια" αναμένεται να υπάρξει διαφορετική μεταχείριση σε σχέση π.χ. με επενδυτές με μεγάλο αριθμό εγκαταστάσεων ή μια μεγάλη ενεργειακή εταιρεία.Για τα "100άρια" αναμένεται να υπάρξει διαφορετική μεταχείριση σε σχέση π.χ. με επενδυτές με μεγάλο αριθμό εγκαταστάσεων ή μια μεγάλη ενεργειακή εταιρεία.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αναγνωρίζει ότι πρόκειται για μια κατηγορία ανθρώπων που πιθανότατα δεν είχαν καμία σχέση με το αντικείμενο και εγκλωβίστηκαν σε μια κατάσταση την οποία πλέον δυσκολεύονται να διαχειριστούν.

Για αυτούς τους επενδυτές, λοιπόν, αναμένεται να υπάρξει διαφορετική μεταχείριση σε σχέση π.χ. με επενδυτές με μεγάλο αριθμό εγκαταστάσεων ή μια μεγάλη ενεργειακή εταιρεία. Πιο συγκεκριμένα, θα δοθούν επιπλέον κίνητρα ώστε να αποδεχτούν το «new deal» ενώ και οι μειώσεις στις εγγυημένες τιμές θα είναι μικρότερες. Υπενθυμίζεται ότι το «πακέτο» κινήτρων προς τους επενδυτές θα περιλαμβάνει επιμήκυνση του δανείου από τις τράπεζες καθώς επίσης και επιμήκυνση της σύμβασης αγοράς ρεύματος από τη ΔΕΗ.

Σε κάθε περίπτωση, οι περικοπές θα κλιμακώνονται ανάλογα με το χρόνο, την ταρίφα, την τεχνολογία και, όπως διαβεβαιώνουν από το υπουργείο,  δεν θα υπάρχει οριζόντια αντιμετώπιση.



«Γλυτώνουν» το κούρεμα τα οικιακά

Εντωμεταξύ, εξω από το «κάδρο» των μειώσεων φαίνεται ότι μένουν  τα οικιακά φωτοβολταϊκά. Σύμφωνα με το υπουργείο, σύμφωνα με την προεργασία που έχει γίνει, δε θα χρειαστεί τελικά να υπάρξει μείωση των ταριφών στα 10άρια φωτοβολταϊκά σε στέγες.

Κάτι που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες των εγκαταστάσεων με συνολική ισχύ περίπου 352MW (μέση τιμή κοντά στα 540 ευρώ η μεγαβατώρα) θα διατηρήσουν στο ακέραιο τις ταρίφες τους.

Ετοιμάζονται για δικαστήρια οι παραγωγοί



Την ίδια στιγμή, στα ελληνικά και διεθνή δικαστήρια ετοιμάζονται να προσφύγουν μέλη του Συλλόγου Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά-Θεσσαλονίκης (ΣΠΗΕΦ-Θ) όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος του συλλόγου Θωμάς Χρύσογλου.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Βόρεια» ο κ. Χρυσόγλου διεμήνυσε ότι οι παραγωγοί δεν πρόκειται να δεχτούν μεσοσταθμικό “κούρεμα” 45% στις εγγυημένες τιμές των παλιών συμβάσεων που απολαμβάνουν με πολύμηνες καθυστερήσεις από τον ΛΑΓΗΕ.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι η έκτακτη εισφορά επί του τζίρου σε συνδυασμό με τις νέες μειώσεις στις εγγυημένες τιμές και το γεγονός ότι δεν εξαιρείται από τη φορολόγηση των εσόδων τους το ποσό της εισφοράς που παρακρατείται τους έχουν οδηγήσει σε απόγνωση.

Έτσι, πολλοί επενδυτές-παραγωγοί φωτοβολταϊκής ενέργειας κινδυνεύουν να χάσουν τις υποθηκευμένες περιουσίες τους εξαιτίας των ψευδών υποσχέσεων του ελληνικού κράτους.

Τα μέλη της διοίκησης του ΣΠΗΕΦ- Θ, υποστηρίζουν ότι οι ΑΠΕ και συγκεκριμένα τα φωτοβολταϊκά, πέραν του ότι προωθούν τον ευρωπαϊκό και εθνικό στόχο της στροφής προς την πράσινη ενέργεια, μπορούν στην επόμενη πενταετία να σταθούν απολύτως ανταγωνιστικά, από πλευράς τιμών – κόστους στην αγορά, σε σχέση με τις φθηνότερες  σήμερα αλλά και επιβαρυντικές μορφές παραγωγής ενέργειας ( π.χ. λιγνιτικοί σταθμοί), εάν, το υπουργείο εξορθολογήσει την αγορά.



Πού βρίσκονται σήμερα οι ταρίφες

Σημειώνεται ότι από τον Ιούλιο του 2013, ισχύουν νέες εγγυημένες τιμές για τα επαγγελματικά και τα οικιακά φωτοβολταϊκά, βάσει ΚΥΑ που υπέγραψαν ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μ. Παπαγεωργίου και ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης. Οι τιμές που αφορούν τους νεοεισερχόμενους σταθμούς είναι δραστικά μειωμένες και διαμορφώνονται ως εξής:

Συγκεκριμένα για τα κάτω των 100 ΚW η απόφαση ορίζει 12 λεπτά/KW, για τα πάνω από 100 ΚW, η απόφαση ορίζει 9,5 λεπτά/KW. Για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες η τιμή πέφτει στα 12,5 λεπτά.

Σε σύγκριση με το παλιό σύστημα (οι τιμές αλλάζουν κάθε έξι μήνες) τώρα επέρχεται μείωση κατά 41% για τα επαγγελματικά φ/β κάτω των 100 ΚW, μείωση 42% για τα πάνω από 100 ΚW και μείωση 45% για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ