Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Η αγορά «βουλιάζει» στη Λιβαδειά




Μειωμένη σε σχέση με πέρσι είναι η κίνηση στην αγορά την περίοδο των εκπτώσεων γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα τους εμπόρους. «Θαύματα» βέβαια δεν περίμενε κανείς, αρκετοί όμως περίμεναν να πάρουν μια «ανάσα» χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει αλλάξει τάσεις το καταναλωτικό κοινό.

Στη Λιβαδειά η πτώση μέχρι στιγμής όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου και μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Κώστας Παπασπύρου η πτώση που σημειώνεται σε ορισμένα είδη αγγίζει ακόμα και το 50%.

«Η ποιότητα των εμπορευμάτων μας είναι από τις καλύτερες όπως και οι τιμές αφού οι εκπτώσεις πλέον σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνάνε ακόμα και το 70%, όμως ο κόσμος δεν έχει χρήματα, κοιτάνε τις βιτρίνες και φεύγουν, οι καταναλωτές έχουν περιορίσει ακόμα και απολύτως απαραίτητα. Η πολιτική της κυβέρνησης όχι μόνο δεν αφήνει τα περιθώρια να κινηθεί η αγορά αλλά έχει οδηγήσει σε αδιέξοδα», σημείωσε ο κ. Παπασπύρου.

Και τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ, σε αυτή τη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την συνεχή συρρίκνωση των εισοδημάτων και την φορολογική τακτική όπως σημειώνει ο Κ. Παπασπύρου και με την ιδιότητα του προέδρου της Επιτροπής Ασφαλιστικού της ΕΣΕΕ ήρθαν να προστεθούν νέα.

«Πολλοί έμποροι που έχουν οφειλές στον ΟΑΕΕ βρίσκονται σε απόγνωση αφού ήδη άρχισαν να καταφθάνουν τα «ραβασάκια» και όποιος δεν προβεί σε ρύθμιση απειλείται με κατάσχεση των περιουσιακών του στοιχείων», τονίζει ο κ. Παπασπύρου και προσθέτει: «Θα μαζέψουμε τα κλειδιά από τα καταστήματά μας και θα τους τα παραδώσουμε, τα μέτρα που παίρνουν είναι εκτός τόπου και χρόνου, αντί να βοηθάνε και να στηρίζουν την «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας, οδηγούν τις επιχειρήσεις στο λουκέτο».

Σύμφωνα μάλιστα με την ΕΣΕΕ «η τελευταία προσπάθεια για να εξασφαλιστεί μία μέθοδος πληρωμής των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ έγινε με το Ν. 4152/2013», όμως η ρύθμιση αυτή «υπό τις ιδιάζουσες οικονομικές συνθήκες δυσπραγίας δεν είναι λειτουργική, αφού έως σήμερα μόνο 3.500 έχουν κάνει χρήση της ρύθμισης» τη στιγμή που το σύνολο των οφειλετών στον ΟΑΕΕ φθάνουν τους 575.434 εκ των οποίων το 66% είναι ενεργοί οφειλέτες.

Από το σύνολο τώρα των 379.844 ενεργών οφειλετών, ένα σημαντικό μέρος αυτών, το οποίο υπολογίζεται σε 80.626 ασφαλισμένους, οφείλουν τις εισφορές μόνο ενός διμήνου.

«Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό το 1/5 των οφειλετών (21,2%), χρωστάει αμελητέα ποσά, με αποτέλεσμα η ένταξή τους σε μία ρεαλιστική και «εύκολη» ρύθμιση να είναι ευνοϊκή τόσο για τους ίδιους όσο και για το Ταμείο», επισημαίνει η ΕΣΕΕ που ήδη έχει καταθέσει για τις οφειλές στον ΟΑΕΕ και μεταξύ άλλων μιλάει για «κεφαλαιοποίηση» και «πάγωμα» των παλαιών ληξιπρόθεσμων εισφορών.
viotiki-ora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ