Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Υψηλότερες τιμές στο βαμβάκι "βλέπει" η ICAC


Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής Βαμβακιού (ICAC), στους 25,6 εκατ. τόνους προβλέπεται να ανέλθει η παγκόσμια παραγωγή βάμβακος την περίοδο 2013-2014, την ίδια ώρα που η παγκόσμια κατανάλωση υπολογίζεται να φτάσει τους 24 εκατ. τόνους.
Τα παγκόσμια αποθέματα στο τέλος της περιόδους εκτιμώνται ότι θα φτάσουν σε 19,8 εκατ. τόνους. Η παγκόσμια παραγωγή έτσι θα ξεπεράσει την κατανάλωση αθροιστικά κατά 11 εκατ. τόνους, από το 2010-2011 μέχρι το τέλος του 2013-2014 και θα καταλήξει στο διπλασιασμό των παγκόσμιων αποθεμάτων μέσα σε 4 περιόδους.
Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση της ICAC, η παγκόσμια βιομηχανίας βάμβακος τα επόμενα χρόνια θα καθορίζεται από τις εκάστοτε αποφάσεις της κυβέρνησης της Κίνας, γεγονός που οφείλεται στο πρόγραμμα ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής και στην πολιτική των υψηλών αποθεμάτων.
Όπως εκτιμά η ICAC για την περίοδο 2012-2013 στην Κίνα η κατανάλωση έφτασε στους 8,3 εκατ. τόνους, τα τελικά αποθέματα ανέρχονται σε 9,4 εκατ. τόνους και 7,8 εκατ. τόνοι βρίσκονται στο εθνικό απόθεμα. Τα συνολικά αποθέματα υπερβαίνουν την ετήσια κατανάλωση από τη βιομηχανία.
Εν τω μεταξύ, να σημειωθεί ότι η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα συνεχίσει και το 2013-2014 το πρόγραμμα στήριξης των εθνικών αποθεμάτων στο βαμβάκι (ενίσχυση προς τους αγρότες με 20.400 γουάν ανά τόνο από το εθνικό απόθεμα), με στόχο τα αποθέματα της χώρας να ανέλθουν μετά ένα έτος σε 12 εκατ. τόνους. Αυτό σε συνδυασμό με την εκτίμηση της ICAC που αναφέρει ότι τα παγκόσμια αποθέματα στο τέλος της εμπορικής περιόδου 2013-2014 θα κυμανθούν στα 19,8 εκατ. τόνους, θα έχει σαν αποτέλεσμα μόλις τα 8 εκατ. τόνοι να είναι διαθέσιμα στην παγκόσμια αγορά εκτός της Κίνας.
Ως εκ τούτου, αναμένεται αύξηση στο διεθνή δείκτη τιμών βάμβακος «Cotlook A Index» από 88 σεντς ανά λίβρα σε πάνω από 1 δολάριο ανά λίβρα.
Τέλος, οι προβλέψεις της ICAC αναφέρουν ότι η παραγωγή βάμβακος στην Κίνα για το 2013-2014 αναμένεται να είναι αμετάβλητη σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, ενώ αντίστοιχα η παραγωγή στην Ινδία αναμένεται να αυξηθεί κατά μερικές εκατοντάδες χιλιάδες τόνους λόγω της καλής εποχής των μουσώνων. Η παραγωγή στις ΗΠΑ αναμένεται να μειωθεί εξαιτίας του ξηρού καιρού και των υψηλών τιμών του καλαμποκιού και της σόγιας. Στο Πακιστάν, τη Βραζιλία, το Ουζμπεκιστάν και στις υπόλοιπες χώρες αναμένεται η παραγωγή να κυμανθεί στα επίπεδα του 2012-2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ