Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Γερμανία: Προς οριακή αυτοδυναμία Μέρκελ

Θρίαμβος για την Μέρκελ, πανωλεθρία για τους Φιλελεύθερους εταίρους της στη Γερμανία: Ακομη και με ιστορική αυτοδυναμία στην Μπούντεσταγκ φλερτάρουν οι Χριστιανοδημοκράτες, ενώ το FDP μένει εκτός Βουλής και ο νυν κυβερνητικός συνασπισμός περνά στο παρελθόν. Η Μέρκελ οδεύει προς οριακή αυτοδυναμία με 299 έως 301 έδρες.

Οι πρώτες προβολές εκλογικού αποτελέσματος δίνουν 42,5% στο κόμμα της καγκελαρίου, έναντι 41,6% που συγκεντρώνουν αθροιστικά όλα τα υπόλοιπα κόμματα που μπαίνουν στη Βουλή (SPD, Πράσινοι, Linke).

Στην προβολή αποτελέσματος του ZDF (στις 20:50), οι Χριστιανοδημοκράτες εμφανίζονται με 303 έδρες σε σύνολο 606 -δηλαδή με μόλις μία έδρα πριν την απόλυτη πλειοψηφία. Ίδια η εικόνα και στην προβολή του ARD, με 298 έδρες σε σύνολο 598.

Το στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών βρίσκεται δηλαδή, εάν τα αποτελέσματα δεν διαφοροποιηθούν, μία ανάσα πριν την απόλυτη κυριαρχία στο Βερολίνο. Τελευταία φορά που η Γερμανία είχε μονοκομματική κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών ήταν το 1957 με τον Κόνραντ Άντεναουερ.

Ωστόσο είναι παρακινδυνευμένο να αποκλειστεί ακόμη μεγάλος συνασπισμός: Εάν η αυτοδυναμία της Μέρκελ κριθεί σε μόλις μία έδρα, η έκβαση θα φανεί μόνο με τα οριστικά αποτελέσματα (και τον αριθμό των «πρόσθετων» εδρών που προβλέπει το γερμανικό σύστημα). Επιπλέον, μία επισφαλής αυτοδυναμία ελάχιστων εδρών θα ήταν ριψοκίνδυνη όταν η Μέρκελ χρειαστεί να περάσει αμφιλεγόμενα «δύσκολα» μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Στο exit poll του ZDF, oι Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) εμφανίζονται κοντά στο 42,5%, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κοντά στο 26,5%, η Linke κοντά στο 8,5%, οι Πράσινοι στο 8% και το FDP περί το 4,5%. Το ευρωσκεπτικιστικό AfD βρίσκεται στο 4,8%. Τα λοιπά κόμματα είναι στο 5,6%.

Στο exit poll του ARD, oι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) εμφανίζονται κοντά στο 42%, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κοντά στο 26%, η Linke κοντά στο 8,3%, οι Πράσινοι στο 8,1% και το FDP στο 4,7%. Το ευρωσκεπτικιστικό AfD βρίσκεται στο 4,9%. Τα λοιπά κόμματα είναι στο 6,2%.

Καθώς δηλαδή το όριο για την είσοδο στη Βουλή είναι το 5%, οι Φιλελεύθεροι δεν μπαίνουν στη Βουλή και ο νυν συνασπισμός περνά στην ιστορία.

Εάν τα αποτελέσματα διαμορφωθούν όπως το exit poll του ZDF, για την αυτοδυναμία στη Βουλή θα χρειαστεί το 42,8% -ελάχιστα υψηλότερα δηλαδή από αυτό που εμφανίζονται να πετυχαίνουν οι Χριστιανοδημοκράτες. Βάσει του ARD, η αυτοδυναμία θα ήταν στο 42,2%, και πάλι δηλαδή ελάχιστα παραπάνω από το ποσοστό του CDU.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ