Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Αλαλούμ και με τις εξισωτικές των κτηνοτρόφων



Εθνική υπόθεση είχε χαρακτηρίσει το Μάρτιο του 2012 ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την αναζωογόνηση της ελληνικής υπαίθρου και τη στήριξη της κτηνοτροφίας, επισημαίνοντας πως η ανάπτυξη της γεωργίας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει πυλώνα για την ανάκαμψη της οικονομίας και για την έξοδο από την τεράστια κρίση. και δεσμεύτηκε για να βρεθεί ένα ισοδύναμο αποτέλεσμα για τις περικοπές της εξισωτικής αποζημίωσης. Ωστόσο όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ και τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις πληρωμές η εξισωτική καταβλήθηκε «κουτσουρεμένη».
"Χρειαζόμαστε κίνητρα για την απασχόληση στην κτηνοτροφία και όχι για την περικοπή της εξισωτικής αποζημίωσης", δήλωσε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος τόνισε πως η ΝΔ έχει ήδη κάνει τις σχετικές μελέτες για να βρεθεί ένα ισοδύναμο αποτέλεσμα γι' αυτή την εξισωτική.


"Αυτά είναι 60 εκατομμύρια ευρώ μόνο. Και πιστεύουμε ότι μπορούν να βρεθούν, για παράδειγμα, από την πρότασή μας για την επιπλέον φορολόγηση των κερδών των ηλεκτρονικών παιγνίων. Είναι το ελάχιστο που οφείλουμε ως Έλληνες στους κτηνοτρόφους, χωρίς την παρουσία των οποίων δε θα υπάρχει αναζωογόνηση στην ελληνική ύπαιθρο, με τεράστιο κόστος για όλη την πατρίδα μας", είχε πει τότε ο κ. Σαμαράς.


Σύμφωνα με πληροφορίες σε άλλους αγρότες, η περικοπή των επιδοτήσεων ανέρχεται στο 30%, σε άλλους στο 10% και σε άλλους το ποσοστό περικοπής είναι πολύ μεγαλύτερο.

Το πρόβλημα ξεκίνησε από την περικοπή των κονδυλίων που διατίθενται για την Εξισωτική Αποζημίωση, τα οποία μειώθηκαν από τα 160 εκατ. ευρώ, στα 100 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, τον περασμένο Ιούλιο είχαν καταβληθεί τα 81 εκατ. ευρώ και αναμενόταν η καταβολή των υπόλοιπων 19 εκατομμυρίων. Η περικοπή των κονδυλίων για την Εξισωτική Αποζημίωση έγινε στα πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας.


Διάσταση απόψεων ΟΠΕΚΕΠΕ – Τσαυτάρη




«Την ερχόμενη Τρίτη 15 Οκτωβρίου πρόκειται να καταβληθεί η εξισωτική αποζημίωση ύψους 50 εκατ. ευρώ σε συνολικά 65.000 κτηνοτρόφους», διαβεβαίωσε ο  υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθ. Τσαυτάρης, πριν λίγες μέρες από την Πιερία όπου βρέθηκε το Σάββατο 12 Οκτωβρίου

Ωστόσο τον υπουργό διαψεύδει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του οποίου «η πληρωμή των Μέτρων της Εξισωτικής Αποζημίωσης έτους 2012 έγινε μετά την εξέταση των ενστάσεων, με 63.806 δικαιούχους και ποσό 42.393.277,60 ευρώ».

Όμως, από τη μία υπάρχουν παραγωγοί που έκαναν ενστάσεις τον Ιούνιο, δικαιώθηκαν και δεν βρίσκονται στις καταστάσεις πληρωμών κι από την άλλη υπάρχουν περιπτώσεις μείωσης κατά 10%-40% των ποσών που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ