Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Παρέμβαση του περιφερειακού συμβούλου Σεραφείμ Καρακικέ για τον Ασωπό

 
Κύριε Πρόεδρε-Συνταρακτικά προκαταρκτικά ευρήματα έχει η σε εξέλιξη μελέτη,που έχει αναλάβει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο , στα πλαίσια του προγράμματος :LIFE-CHARM ‘’Chromium in Asopos groundwater system: Remediation technologies and Measures’’ σύμφωνα με
δημοσιεύματα.Συγκεκριμένα σε δειγματοληψίες νερού από διάφορα σημεία της λεκάνης απορροής του Ασωπού τον Απρίλιο του 2013, μετρήθηκαν τιμές χρωμίου, με μέγιστο τα 7.270mg/λίτρο , ενδιάμεσες τιμές μεταξύ 3.130mg και1150mg και ελάχιστο τα 350 mg /λίτρο ,όταν το όριο είναι τα 50mg/λίτρο.Αν τα παραπάνω στοιχεία είναι ακριβή, εγείρετε μείζον θέμα ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ με τεράστιες ευθύνες που πρέπει να εξεταστεί πάραυτα.

Θα ενθυμείστε ότι τον Ιούνιο,
μετά την καταδικαστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης για παραβίαση του άρθρου 11του ΕΚΧ αναφορικά με το δικαίωμα στην Υγεία των κατοίκων των Οινοφύτων,
σας είχα ζητήσει εγγράφως, αρ.πρωτ.390/19-6-2013, τη Σύγκλειση Eιδικής Συνεδρίασης του Περ. Συμβουλίου για αυτό το θέμα, με προσκλήσεις σε ενδιαφερομένους φορείς και το είχατε αρνηθεί. Το Θέμα επανέρχεται δραματικά με πολύ μεγάλη ένταση από την μελέτη και αναλαμβάνεται μεγάλη ευθύνη εάν το παραπέμψετε στις καλένδες.Μετά δε και από τα αποτελέσματα της γνωστής επιδημιολογικής μελέτης που αφορούσε τη θνησιμότητα των κατοίκων του Δήμου Οινοφύτων και ιδίως στο συμπέρασμά της πως η κυριότερη αιτία αύξησης θανάτων στην περιοχή από σπάνιες μορφές καρκίνου ήταν η περιεκτικότητα εξασθενούς χρωμίου στο νερό.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ2048/ 2010,οι βιομηχανίες της περιοχής υποχρεώνονταν να αναθεωρήσουν τις Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.
Στις αναθεωρημένες εκδόσεις θα απαγορευόταν ρητά η ρίψη υγρών βιομηχανικών αποβλήτων σε απορροφητικούς βόθρους καθώς και η υπεδάφια διάθεση τους.
Μάλιστα αναφερόταν στην ΚΥΑ ότι ανακαλούνται όσες άδειες υπεδάφιας διάθεσης έχουν εκδοθεί.
Τι έχει γίνει με όλα αυτά;
Το Γραφείο Επιθεώρησης περιβάλλοντος υφίσταται όπως ρητά αναφερόταν;
Ποιες ενέργειες έχουν γίνει από την Περιφέρεια Στερεάς για τα παραπάνω;
Έχουν περάσει τριάμισι χρόνια και Η Κ.Υ.Α. 2048/19-5-2010 καρκινοβατεί, η απορρύπανση του ποταμού παραμένει ζητούμενο, αλλά ο κίνδυνος για την Υγεία αυξάνεται επικίνδυνα.
Για άλλη μια φορά, η τραγωδία του Ασωπού αποτελεί δυστυχώς κραυγαλέο παράδειγμα αναποτελεσματικότητας και αποτυχίας εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Συνέπεια αυτών αποτελεί η παραβίαση του δικαιώματος των κατοίκων της περιοχής στην υγεία, καθώς δεν έχουν ληφθεί έγκαιρα προληπτικά μέτρα ούτε έχει σχεδιαστεί με αποτελεσματικό τρόπο η αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς που έχει συντελεσθεί.
Κύριε Πρόεδρε
Η σοβαρότητα του θέματος επιβάλλει την Σύγκλειση Ειδικής Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου προκειμένου να υπάρξει υπεύθυνη ενημέρωση από τους ειδικούς και άμεσα εμπλεκομένους , για να ληφθούν αποφάσεις και πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του .

Προς
Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίουκ.Α.Πίσχινα
Κοιν.Περιφερειάρχη Στερεάς κ.Κλ.Περγαντά



Με τιμή
Λιβαδειά 11-11-2013
Καρακικές Σεραφείμ
siriosfm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ