Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Χαμηλώνουν τα κριτήρια για τις πληρωμές Νέων Αγροτών



Με ευνοϊκότερους όρους και πιο ελαστικές υποχρεώσεις αναμένεται να πληρωθούν τη δεύτερη και την τρίτη δόση οι Νέοι Αγρότες που μπήκαν στο πρόγραμμα ενίσχυσης της πρώτης εγκατάστασης το 2009 (Μέτρο 112), σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda.Διευκολύνεται υπό την απειλή μαζικών απεντάξεων η πληρωμή της β' και γ' δόσης Νέων Αγροτών, που μπήκαν στο πρόγραμμα το 2009.Διευκολύνεται υπό την απειλή μαζικών απεντάξεων η πληρωμή της β' και γ' δόσης Νέων Αγροτών, που μπήκαν στο πρόγραμμα το 2009.

Υπό την απειλή χιλιάδων απεντάξεων και αναστάτωσης ανάμεσα στους δικαιούχους, που κινδύνευαν να επιστρέψουν ακόμα και το πριμ των περίπου 17.000 ευρώ που έλαβαν πριν από τρία χρόνια, το υπουργείο αποφάσισε να απλοποιήσει κάποιες προϋποθέσεις πληρώνοντας όσους, για παράδειγμα, έχουν προσωρινή άδεια εγκατάστασης, έχουν απλή ασφαλιστική βεβαίωση από τον ΟΓΑ και έχουν επιτύχει τους ελάχιστους στόχους.

Σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο του ειδικού γραμματέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Δημήτρη Ιατρίδη, δρομολογούνται οι εξής αλλαγές από την υπηρεσία διαχείρισης των αναπτυξιακών προγραμμάτων:

● Παρέχεται η δυνατότητα υποβολής αίτησης τροποποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου οποτεδήποτε και μέχρι το 4ο έτος από την ημερομηνία έκδοσης της τελικής ισχύουσας ατομικής απόφασης έγκρισης πράξης (όχι της ανακληθείσας) ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η ημερομηνία ισχύος της μπορεί να ανατρέχει στην ημερομηνία έκδοσης της ανακληθείσας απόφασης.

● Ορίζεται ως απαιτούμενο παραστατικό τήρησης των συμβατικών υποχρεώσεων της τριετίας η Προσωρινή Άδεια Εγκατάστασης. Η πληρωμή της β’ δόσης της ενίσχυσης πραγματοποιείται εφόσον κατά τον χρόνο αναγνώρισης και εκκαθάρισης της δαπάνης δεν έχει λήξει η ισχύς της Προσωρινής Άδειας Εγκατάστασης. Σε διαφορετική περίπτωση, η εν λόγω πληρωμή θα πραγματοποιηθεί όταν προσκομισθεί η Οριστική Άδεια Εγκατάστασης.

● Επειδή δεν υπάρχουν επιλαχόντες στο πρόγραμμα, όσοι δικαιούχοι δεν καταφέρουν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας των συμβατικών υποχρεώσεων να επιτύχουν όλα όσα έχουν δεσμευτεί να κάνουν στον φάκελό τους, μπορούν απλά να τηρήσουν τους ελάχιστους υποχρεωτικούς στόχους, δηλαδή τη «βάση» του προγράμματος, χωρίς να κινδυνεύουν με απένταξη.

● Όσοι από τους δικαιούχους αναγκάζονται να αλλάξουν τόπο μόνιμης κατοικίας από αυτόν που διέμεναν όταν ξεκίνησαν την ενασχόλησή τους με τη γεωργία, πάλι δεν κινδυνεύουν με απένταξη, αρκεί να δικαιολογήσουν τον λόγο της αλλαγής του τόπου κατοικίας.

Όλα τα παραπάνω προέκυψαν ως προβλήματα κατά τη διάρκεια της υποβολής αιτήσεων πληρωμής για τη β΄ και γ΄ δόση των Νέων Αγροτών, οι περισσότεροι εκ των έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους από το καλοκαίρι, χωρίς να έχουν πληρωθεί ακόμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ