Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Κερδισμένοι & χαμένοι από την μείωση του ευρωεπιτοκίου.





    Ανακούφιση σε δανειολήπτες προσφέρει η κίνηση της ΕΚΤ να μειώσει το βασικό επιτόκιο του ευρώ σε νέο ιστορικό χαμηλό επίπεδο.




Κερδισμένοι είναι όσοι έχουν χρέη σε κυμαινόμενο επιτόκιο, είτε... στεγαστικά είτε καταναλωτικά, οι επιχειρήσεις που θα αντλούν φθηνότερη ρευστότητα αλλά και οι ίδιες οι τράπεζες που τα τελευταία χρόνια αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ.

Οι δανειολήπτες θα δουν τη δόση τους να μειώνεται κατά δεκάδες ευρώ το μήνα.

Για ένα μέσο δάνειο, ύψους 150.000 ευρώ και διάρκεια 25 ετών, η μείωση μεταφράζεται σε ελάφρυνση της μηνιαίας δόσης κατά περίπου 20 ευρώ.

Το όφελος ανεβαίνει όσο μεγαλώνει το ύψος του δανείου, αλλά και το χρονικό διάστημα της αποπληρωμής.

Η μείωση των επιτοκίων οδηγεί σε ταυτόχρονη πτώση του διατραπεζικού επιτοκίου Euribor, ρίχνοντας τις δόσεις και για τα υπόλοιπα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Οι τράπεζες αναμένεται να μειώσουν τα επιτόκια τους και στην επιχειρηματική πίστη κατά τουλάχιστον 0,25%.

Χαμένοι οι καταθέτες

Χαμένοι είναι οι καταθέτες, καθώς οι προθεσμιακές καταθέσεις αναμένεται να πέσουν χαμηλότερα από τα ήδη μειωμένα επίπεδα σήμερα.

Σε μεγάλες τράπεζες, πολύ δύσκολα βρίσκεις μεικτό επιτόκιο κοντά ή πάνω από το 3%.

Μετά και την εξέλιξη της Πέμπτης, εκτιμάται ότι οι καταθέσεις θα έχουν "πλαφόν" στα επίπεδα του 2,5 με 2,75%.

Οι καταθέσεις ταμιευτηρίου έχουν καθηλωθεί στο 0,10% με 0,25% για την πλειονότητα των λογαριασμών, ενώ μείωση αναμένεται να υπάρξει και στους κλιμακωτούς λογαριασμούς, στους λογαριασμούς μισθοδοσίας και στους αποταμιευτικούς λογαριασμούς που ανταμείβουν τους καταθέτες που αυξάνουν κάθε μήνα το υπόλοιπο τους.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ