Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Λιβαδειά-Διαμαρτυρία για τις ελλείψεις και συμβολική κατάληψη από μαθητές του ΕΠΑΛ



Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμβολικό κλείσιμο του δρόμου μπροστά από το σχολειό τους προχώρησαν χθες το πρωί μαθητές του ΕΠΑΛ Λιβαδειάς, καθηγητές και γονείς ζητώντας για άλλη μια φορά την κάλυψη των κενών.

Οι μαθητές βρίσκονται σε απόγνωση αφού εγκυμονεί ο κίνδυνος να χαθεί η χρονιά δεδομένου ότι παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις των αρμοδίων τα κενά σε εκπαιδευτικούς παραμένουν μεγάλα.

«Οι καθηγητές που περιμέναμε από την αρχή της σχολικής χρονιάς για να αντικαταστήσουν τους άδικα απολυμένους καθηγητές μας ακόμα δεν έχουν έρθει. Το υπουργείο μας εμπαίζει και κινδυνεύουμε να μη τελειώσουμε το σχολείο, να μη πάρουμε πτυχίο και να μη δώσουμε πανελλαδικές εξετάσεις αφού λόγω των ελλείψεων τα μαθήματα δεν γίνονται», τόνισε εκ μέρους των μαθητών η Μαρία Σαγάνη και πρόσθεσε: Είμαστε σε απόγνωση, αισθανόμαστε πολύ άσχημα, έχουμε απευθυνθεί στους αρμοδίους κατ΄ επανάληψη αλλά δυστυχώς δεν έχουμε πάρει απάντηση και δεν έχει λυθεί το πρόβλημα. Μετά από αυτό η επόμενη κίνηση αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα είναι να πάμε στον κ. Υπουργό».

Από την πλευρά των γονέων η Χρύσα Καντά επεσήμανε ότι η κατάσταση «έχει φτάσει στο απροχώρητο» δεδομένου ότι «τα παιδιά υφίστανται μια τρομακτική αδικία, κινδυνεύουν πραγματικά να χάσουν την χρονιά να μη πάρουν πτυχία, να μη δώσουν πανελλαδικές». Παράλληλα κάλεσε τους αρμοδίους «να πάρουν γρήγορα αποφάσεις να λυθεί το πρόβλημα πριν να είναι αργά».

Όπως είπε χαρακτηριστικά «Οι μαθητές δεν φταίνε σε τίποτα. Αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα αυτοί πρέπει και να το διορθώσουν. Δυστυχώς όμως μένουν μόνο στις υποσχέσεις. Τα παιδιά συνεχίζουν να χάνουν μαθήματα, φαίνεται οτι δεν υπάρχει πρόθεση να λυθεί το πρόβλημα».

Ο υποδιευθυντής του σχολείου Μιχάλης Πικάσης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Οι μαθητές λόγω της έλλειψης καθηγητών δεν μπορούν να διδαχθούν ούτε τα μαθήματα των ειδικοτήτων. Εκτός από τα οικονομικά προβλήματα που έχει ο κόσμος προστίθενται και άλλα. Τουλάχιστον η πολιτεία ας πράξη το καθήκον της και ας προσφέρει στα παιδιά τη μάθηση. Όμως αν υπήρχε η πρόθεση έπρεπε αμέσως από τη αρχή του σχολικού έτους να είχε λυθεί το πρόβλημα. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπάρχει αυτή η καθυστέρηση. Ας μας πουν τελικά τι εκπαίδευση θέλουν και αν θέλουν την τεχνική εκπαίδευση. Τα παιδιά έρχονται να μάθουν ένα επάγγελμα και δεν υπάρχουν καθηγητές. Ουσιαστικά όσοι απολύθηκαν πρέπει να προληφθούν πάλι».

Σύμφωνα με την διευθύντρια του ΕΠΑΛ Λιβαδειάς Ευτυχία Λαμπίδη αυτή τη στιγμή τα κενά αφορούν σε 2 καθηγητές στην ειδικότητα της βρεφοκομίας, 2 στη νοσηλευτική, 2 στους γεωπόνους και 2 στους ηλεκτρονικούς.

«Μεγάλο είναι το πρόβλημα με στην ειδικότητα των βρεφοκόμων που δεν γίνονται καθόλου μαθήματα ειδικότητας και ειδικά στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα», είπε και συμπλήρωσε ότι ήδη έχουν γίνει όλες οι ενέργειες, έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι και «μετά από συνεννόηση με την δευτεροβάθμια γίνονται προσπάθειες να βρεθεί τουλάχιστον ένας καθηγητής».

Όπως επεσήμανε τα προβλήματα είναι πολλά. «Δεν έχουμε καθηγητές, τα κενά είναι πολλά και το προαύλιο γεμάτο μαθητές που κάθονται. Οι γονείς στέλνουν τα παιδιά να μάθουν γράμματα,  από τα χωριά πληρώνουν και εισιτήριο και το αποτέλεσμα είναι να μπαίνουν σε άδειες αίθουσες χωρίς καθηγητές. Θέλουμε να πιστεύουμε οτι την τεχνική εκπαίδευση δεν υπάρχει πρόθεση να την διαλύσουν. Δεν ξέρω όμως τι θα γίνει, η κατάσταση δεν πάει άλλο, τα παιδιά πρέπει να μπουν στις τάξεις, ο σκοπός είναι η μάθηση, όχι το προαύλιο και η καφετέρια», κατέληξε η κ. Λαμπίδη.

Γ.ΜΠΑΡ.
viotiki-ora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ