«Ένεση ρευστότητας» για χιλιάδες αγρότες έως το τέλος του 2013, με την πληρωμή περίπου 1,15 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, πριν τα Χριστούγεννα αναμένεται η εξόφληση ύψους, 1 δισ. ευρώ, της Ενιαίας Ενίσχυσης του 2013, καθώς και η πληρωμή ενστάσεων Εξισωτικής Αποζημίωσης παλαιοτέρων ετών, ύψους 30 εκατ. ευρώ. Άμεσα αναμένεται η καταβολή της τρίτης δόσης, ύψους 23 εκατ. ευρώ, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου, ενώ σταδιακά έως το τέλος του 2013 θα γίνουν οι πληρωμές διαφόρων μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (65 εκατ. ευρώ), μέτρων του Προγράμματος Αλιείας 2007-2013 (8 εκατ. ευρώ) καθώς και η καταβολή 27 εκατ. ευρώ σε καπνοπαραγωγούς.
Νέα προκήρυξη 100 εκατ. ευρώ στη μεταποίηση
Ο κ. Τσαυτάρης ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι το υπουργείο θα προβεί, άμεσα, σε ανοικτή προκήρυξη- πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους εν δυνάμει δικαιούχους, οι οποίοι δραστηριοποιούνται ή πρόκειται να δραστηριοποιηθούν στη μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων και επιθυμούν να υλοποιήσουν επενδυτικό σχέδιο, στο πλαίσιο του μέτρου 123Α του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013.
Με το μέτρο αυτό χορηγείται ενίσχυση υπό τη μορφή επιδότησης κεφαλαίου και αναφέρεται σε επενδυτικά σχέδια που αφορούν τη μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων, όταν από τη μεταποίησή τους προκύπτει γεωργικό προϊόν. Καλύπτει, δε, το σύνολο των τομέων γεωργικού ενδιαφέροντος. Τα ποσοστά ενίσχυσης κυμαίνονται από 25% έως 65%, ανάλογα με την περιοχή υλοποίησης της επένδυσης και το μέγεθος της επιχείρησης. Το ποσό της δημόσιας δαπάνης της πρόσκλησης ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ, με δυνατότητα να αυξηθεί αν υπάρξουν διαθέσιμοι όροι, και θα δοθεί κατά προτεραιότητα, δεδομένου ότι η πρόσκληση είναι ανοικτή.
Φρούτα και γάλα στα σχολεία
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε πως το υπουργείο θα προχωρήσει άμεσα στην επαναπροκήρυξη του προγράμματος που αφορά τη διανομή φρούτων στα σχολεία, ενώ από αύριο τα πρώτα σχολεία αρχίζουν τη διανομή γάλακτος με επιδοτούμενη τιμή στους μαθητές, ξεκινώντας από τον δήμο Ελευσίνας. Μάλιστα, σε αυτή την περίπτωση η διανομή είναι δωρεάν, καθώς ο δήμος κάλυψε τη διαφορά που προέκυπτε μετά την αφαίρεση της επιδότησης. Ο κ. Τσαυτάρης σημείωσε ότι και άλλοι δήμοι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στη διανομή γάλακτος, διευκρινίζοντας ότι το πρόγραμμα θα «τρέχει» έως το τέλος της σχολικής χρονιάς.
Υπενθυμίζεται, ότι το υπουργείο υλοποιεί για πρώτη φορά το κοινοτικό μέτρο επιδότησης της κατανάλωσης γάλακτος στα νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της χώρας, δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές όλων των σχολείων της Ελλάδας να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα να καταναλώνουν μέσα στα σχολεία γάλα, επιδοτούμενο με περίπου 0,18 ευρώ ανά λίτρο, με χρήματα που προέρχονται εξολοκλήρου (100% επιδότηση) από κοινοτικούς πόρους.
Σημειώνεται, ότι αυτό το κοινοτικό μέτρο έχει δοκιμαστεί με επιτυχία, καθώς εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την εκπαίδευση των παιδιών στην κατανάλωση γάλακτος και την προώθηση του φρέσκου αγελαδινού παστεριωμένου γάλακτος, και έμμεσο στόχο την ενίσχυση του κτηνοτροφικού τομέα.
Όταν ο κ. Τσαυτάρης ρωτήθηκε για την εμπλοκή που παρουσιάστηκε στο πρόγραμμα διανομής δωρεάν τροφίμων σε άπορους, με αποτέλεσμα να μην μοιραστούν οι προγραμματισμένες ποσότητες ρυζιού, δαπάνης 4,7 εκατ. ευρώ, εξήγησε ότι ο σχετικός διαγωνισμός για το ρύζι ολοκληρώθηκε εγκαίρως, αλλά υποβλήθηκε σειρά ενστάσεων και ασφαλιστικών μέτρων και το δικαστήριο ζήτησε να μην προχωρήσει η διανομή πριν την έκδοση των αποφάσεων. Ο υπουργός σημείωσε ότι ζητήθηκε παράταση έως τις 15 Οκτωβρίου, αλλά οι σχετικές αποφάσεις ήρθαν μετά από αυτήν την ημερομηνία, προσθέτοντας ότι θα γίνει ξανά ο διαγωνισμός για τη διανομή δωρεάν ρυζιού σε άπορους και θα καλυφθεί από εθνικούς πόρους.
Προτεραιότητες σε γεωργία- αλιεία
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μίλησε και για τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας (ΕΕ) στη γεωργία και την αλιεία. Όπως είπε, στην κορυφή αυτών βρίσκεται η διευθέτηση όλων των εκκρεμών θεμάτων που σχετίζονται με την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και της νέας Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ), προκειμένου να εξασφαλιστεί ομαλή μετάβαση από την τρέχουσα στη νέα κατάσταση. Η νέα ΚΑΠ ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2015 και κατά συνέπεια οι εκτελεστικοί κανονισμοί θα προωθηθούν επί ελληνικής Προεδρίας και θα πρέπει να εγκριθούν πριν τη λήξη της θητείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Για το 2014 ισχύει μεταβατικό καθεστώς.
Στον τομέα της γεωργίας, η ελληνική Προεδρία θα δώσει, επίσης, μεγάλη σημασία στην πρόοδο των εργασιών των νέων νομοθετικών προτάσεων ή και εκθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα ιδιαίτερα σημαντικά, τόσο για την ΕΕ, όσο και τη χώρα μας, που αφορούν, μεταξύ άλλων, την προώθηση γεωργικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά και σε τρίτες χώρες, την πολιτική ποιότητας της ΕΕ και τις βελτιώσεις στη λειτουργία βασικών προϊόντων της ΚΟΑ, όπως είναι τα φρούτα και το γάλα. Επίσης, θα προσπαθήσει να προωθήσει το πρόγραμμα διανομής γάλακτος, φρούτων και άλλων γεωργικών προϊόντων σε μαθητές.
Στον φυτοϋγειονομικό τομέα, η ελληνική Προεδρία θα καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να προχωρήσουν τα θέματα που περιλαμβάνονται στο νομοθετικό πακέτο για την υγεία των φυτών και των ζώων, με στόχο μία ασφαλέστερη αγροδιατροφική αλυσίδα και ένα εκσυγχρονισμένο νομικό πλαίσιο για μία ανταγωνιστικότερη ΕΕ.
Όσον αφορά την αλιεία, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της ΚαλΠ (Κοινή Αλιευτική Πολιτική), προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας αποτελούν η υιοθέτηση του κανονισμού για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ), για τον οποίο ακόμη υπάρχουν δυσκολίες, και το νομικό πλαίσιο για την υποχρεωτική εκφόρτωση των αλιευμάτων.Ένεση ρευστότητας για χιλιάδες αγρότες: Ποιοι δικαιούνται πάνω από 1 δισ. ευρώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου