Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Χωρίς ενημερότητα 3 εκατομμύρια φορολογούμενοι!




Χωρίς φορολογική ενημερότητα εξαιτίας των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους είναι πλέον 2.700.000 Ελληνες φορολογούμενοι και περίπου 300.000 μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.



Στην εποχή της κρίσης οι μισοί Ελληνες πολίτες, εξαιτίας των.. χρεών που δεν μπορούν να τα αποπληρώσουν στην ώρα τους, έχουν αποκλειστεί από την Εφορία και δεν μπορούν να κάνουν όσες συναλλαγές προβλέπονται από τον νόμο, καθώς δεν τους χορηγείται πλέον αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας (ΑΦΕ). Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην άμεση αναστολή λειτουργίας για έναν μήνα όσων επιχειρήσεων αρνούνται να ελεγχθούν από τους εφοριακούς. Το φαινόμενο αυτό έχει πάρει ήδη ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς μόνο τον Δεκέμβριο έχει ανασταλεί η λειτουργία για 30 ημέρες σε πάνω από 20 επιχειρήσεις που αρνήθηκαν τον έλεγχο.

Διογκώνονται τα ληξιπρόθεσμα
Τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας είναι συγκλονιστικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο τον Νοέμβριο οι φορολογούμενοι δεν κατάφεραν να πληρώσουν στην Εφορία το ποσό των 800 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη (που δημιουργήθηκαν από τις αρχές του έτους) να ανέρχονται πλέον σε 6,188 δισ. ευρώ. Συνολικά, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές (παλιές και νέες) προς το Δημόσιο έχουν φτάσει τα 59,66 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών καταδεικνύουν ότι όλο και περισσότεροι φορολογούμενοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις πολλές φορολογικές υποχρεώσεις των τελευταίων μηνών (φόρος ακινήτων, πολυτελείας κ.λπ.).
Βέβαια υπάρχουν και κάποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες που αποφεύγουν συστηματικά να αποδίδουν στο Δημόσιο τον ΦΠΑ που έχουν εισπράξει από τους πελάτες τους. Επίσης, από τα στοιχεία διαφαίνεται ότι οι έλεγχοι στις μεγάλες επιχειρήσεις και τους φορολογουμένους μεγάλου πλούτου κινούνται με αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα, όπως όλα δείχνουν, να μην επιτευχθεί ο στόχος του μνημονίου. Ωστόσο, η μη έκδοση ΑΦΕ έχει παγώσει εκατοντάδες συναλλαγές φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, καθώς αυτές απαιτούν ο φορολογούμενος να μην έχει ληξιπρόθεσμες όφειλες.

Ανεπίδεκτες είσπραξης
Σημειώνεται ακόμα ότι το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να μη χορηγείται για τα επόμενα 10 χρόνια ΑΦΕ σε φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο οι οποίες είναι ανεπίδεκτες είσπραξης. Βέβαια όσοι φορολογούμενοι έχουν οφειλές που θα χαρακτηριστούν ανεπίδεκτες είσπραξης θα έχουν και ποινικές ευθύνες. Υπενθυμίζεται πως απόφαση του υπουργείου αναφέρει πως σε όσες περιπτώσεις θα προκύπτει, κατόπιν ενδελεχούς ελέγχου, ότι η οφειλή προς το Δημόσιο είναι ανεπίδεκτη είσπραξης λόγω του ότι ο υπόχρεος δεν διαθέτει περιουσιακά στοιχεία, η οφειλή θα καταχωρείται στο βιβλίο των ανεπίδεκτων είσπραξης και θα διατηρείται για 10 χρόνια, διάστημα κατά το οποίο ο οφειλέτης δεν θα μπορεί να λάβει φορολογική ενημερότητα.

Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις αφορούν σε ποσά μεγαλύτερα των 5.000 ευρώ, για τα οποία η φοροδιαφυγή αποτελεί ποινικό αδίκημα, επομένως η φορολογική ενημερότητα δεν μπορεί εκ του νόμου να χορηγηθεί. Σημειώνεται πως, βάσει του νόμου 3943/2011, όποιος δεν καταβάλλει τα βεβαιωμένα στις ΔΟΥ και τα τελωνειακά χρέη 5.000-10.000 ευρώ προς το Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως ένα έτος. Μάλιστα, ο Αρειος Πάγος, με γνωμοδότησή του, έκρινε ότι ποινικές διώξεις σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου μπορεί να ασκηθούν και για χρέη από 5.000 και πάνω, τα οποία έχουν βεβαιωθεί πριν από την 31η Μαρτίου του 2011. Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης έχει δώσει εντολή στους εφόρους να προχωρούν απευθείας σε υποβολή αιτήσεων για άσκηση ποινικών διώξεων σε κάθε φορολογούμενο με ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 5.000 ευρώ εφόσον έχει περάσει διάστημα τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας εξόφλησής τους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ