Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Νέα ΕΑΒ με στρατηγικό επενδυτή, το μοντέλο που προτείνει η ΟΝΕΧ



Η περίπτωση της ΕΑΒ είναι διαφορετική από τις δύο άλλες υπό εκκαθάριση αμυντικές βιομηχανίες (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ) για τις οποίες γίνεται συζήτηση με την τρόικα. Άλλωστε η ΕΑΒ εξαιρέθηκε από τη συζήτηση αυτή για δύο λόγους: πρώτον για την εθνική σημασία που έχει η αεροπορική βιομηχανία (εκεί γίνεται η συντήρηση των αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας) και δεύτερον γιατί ως εμπορική εταιρεία εκτιμάται ότι υπό ιδιωτικό μάνατζμεντ μπορεί να είναι βιώσιμη και να μην παράγει ζημιές. Άλλωστε η εταιρεία έχει μεγάλο όγκο έργου που δεν αφορά την ελληνική αεροπορική βιομηχανία και συμμετέχει σε διεθνείς συμπαραγωγές, όπως αυτές της Lockheed Martin για τα F16 και τα C130.

Ωστόσο, όπως επισήμανε και η αμερικανική εταιρεία ΟΝΕΧ που εκδήλωσε ενδιαφέρον για τη βιομηχανία, υπάρχουν εγγενή προβλήματα στη λειτουργία της ΕΑΒ υπό κρατικό έλεγχο όπως φαίνεται και από τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας και τον εκτροχιασμό των χρεών και των υποχρεώσεων. Το λάθος μοντέλο λειτουργίας συνίσταται στο ότι υπό κρατικό έλεγχο δεν υπάρχει η απαραίτητη ευελιξία που απαιτείται για τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς ανάληψης έργων: αυτό που οι ανταγωνιστές μπορούν να κάνουν με ένα email (να πάρουν προσφορές, να αναζητήσουν προμηθευτές κλπ) υπό δημόσιο έλεγχο απαιτεί χρονοβόρες διαδικασίες που ουσιαστικά καθιστούν ανέφικτη την υποβολή ανταγωνιστικών προσφορών (σε συνδυασμό βεβαίως και με άλλους παράγοντες όπως το υψηλό κόστος χρηματοδότησης).

Μοντέλο λειτουργίας
Ποιο είναι όμως το μοντέλο λειτουργίας των αεροπορικών βιομηχανιών ανά τον κόσμο; 89 εταιρείες είναι εισηγμένες ή έχουν ιδιωτική συμμετοχή, 3 αποτελούν joint venture με τη συμμετοχή κράτους, 8 εταιρείες (κυρίως ρωσικές) είναι κρατικές και 12 εταιρείες είναι καθαρά κρατικές.  Από τις εταιρείες με ιδιωτικές συμμετοχές στο 70% υπάρχει συμμετοχή private equities που ξεκινά από ποσοστό 7% και φτάνει έως και το 70%.

Το πλέον ενδιαφέρον μοντέλο αεροπορικής βιομηχανίας είναι αυτό της Ιταλίας όπου το 30% είναι υπό δημόσιο έλεγχο και το 70% είναι υπό τον έλεγχο privateequity. Η πρόταση της ONEXστηρίζεται σε αυτό το μοντέλο και προϋποθέτει την υποχρεωτική συμμετοχή του δημοσίου σε κάποια μορφή ή ποσοστό τουλάχιστον στο 30% και με «blocking rights» ή «χρυσή μετοχή

Τι προσφέρει η πρόταση της ΟΝΕΧ; Καταρχάς δεσμεύονται για την υλοποίηση ενός επενδυτικού πλάνου που ξεκινά από 100 εκατ. δολάρια και μπορεί να αυξηθεί ανάλογα με τις ανάγκες, το οποίο και θα οδηγήσει σε μια βιώσιμη και ανταγωνιστική αεροπορική βιομηχανία με αύξηση των διεθνών παραγγελιών. Ήδη η ΟΝΕΧ θεωρεί ότι μπορεί να εξασφαλίσει νέα έργα από Αμερική και Ισραήλ. Σε κάθε περίπτωση ο ρόλος της νέας εταιρείας δε θα είναι παθητικός αλλά θα αναζητεί συμμετοχές σε συμπαραγωγές προγραμμάτων παραγωγής.

Διαδικασία
Η ΟΝΕΧΕ ανακοίνωσε χθες ότι έχει ήδη ενημερώσει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για το ενδιαφέρον της. Βεβαίως η πρότασή της προϋποθέτει διαγωνιστική διαδικασία ανταγωνιστικών προσφορών.

Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης πάντως που θα φέρει η είσοδος του νέου επενδυτή, υπάρχουν διάφορα μοντέλα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν: η ΟΝΕΧ προτείνει το διαχωρισμό της ΕΑΒ σε καλή και κακή εταιρεία. Στη νέα «καθαρή» από χρέη εταιρεία το Δημόσιο θα μπει εισφέροντας τα πάγια και το προσωπικό, ο επενδυτής θα εισφέρει κεφάλαια για επενδύσεις. Δεν αποκλείεται από το τραπέζι, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο από το δημόσιο να δοθούν χρήματα για την εξαγορά.

Ένα άλλο σενάριο θα μπορούσε να αφορά στη δημιουργία δύο χωριστών εταιρειών μία υπό τον πλειοψηφικό έλεγχο του Δημοσίου, για τη συντήρηση των αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας, και μία εμπορική υπό τον πλειοψηφικό έλεγχο του επενδυτή.

Σε κάθε περίπτωση η πρόταση αφορά σε μια νέα εταιρεία, η οποία δε θα κουβαλά τα βάρη του παρελθόντος και τις υποχρεώσεις της ΕΑΒ, με στόχο να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο και κερδοφόρο νέο σχήμα, με διεθνή ανταγωνιστικότητα. Για να ξεκινήσει πάντως η διαδικασία απαιτείται η επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων.
capital.gr
Όπως διευκρινίστηκε τέλος έχουν ήδη βρεθεί τέσσερις πηγές χρηματοδότησης, οι οποίες περιλαμβάνουν και private equity funds. Αν και επισήμως οι εκπρόσωποι της ΟΝΕΧ αρνήθηκαν να δώσουν περαιτέρω λεπτομέρειες, σε αυτά τα κεφάλαια συμμετέχουν και Έλληνες ομογενείς από τις ΗΠΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ