Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Επίσκεψη και πεζοπορία του Αγγλικού Κολλεγίου στο Νεοχώρι

Μακριά από τα … θρανία, αλλά και την αστική όχληση, επισκέφθηκε σήμερα Κυριακή 21 Απριλίου  το Αγγλικό Κολλέγιο της Βάρης  St. Lawrence College το Νεοχώρι.
Με αφετερία το χωριό μας ξεκίνησαν 50 περίπου μαθητές απο 30 Χώρες την πεζοπορία στον Ελικώνα.Η διαδρομή που ακολούθησαν οι μαθητές είναι καταπληκτική,ανεβηκαν  προς την Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής σε μια πευκόφυτη και καταπράσινη περιοχή,στους πρόποδες του Ελικώνα. Ενα βουνό με πλούσια μυθιστορία και βλάστηση αλώβιτο ακόμη απο τον μαζικό  τουρισμό αποτελεί έναν φυσικό παράδεισο για τους επισκέπτες.Ακολουθώντας τον χωματόδρομο πέρασαν απο τον Μαρτερό,Προφήτη Ηλία,την Κοιλάδα των Μουσών και έφθασαν  στην Ευαγγελίστρια.Τελικός τους προορισμός η Κορώνεια Λιβαδειάς.Οι μαθητές ενθουσιασμένοι απο τις ομορφιές του χωριού μας το οποίο περιηγήθηκαν,  μας υποσχέθηκαν  ότι "θα ξαναρθουμε σιγουρα"!!! Το Νεοχώρι ενδείκνυται για πεζοπορία και απόλαυση της φύσης,βρίσκεται στο κέντρο της Βοιωτίας,στην αγκαλιά του Ελικώνα, κοντά σε αστικά κέντρα Θήβα,Λιβαδειά,και Αθήνα με πανοραμική θέα,και αξίζει τον κόπο να το επικεφτούμε!!!
 








 




Διαβάστε Περισσότερα »

Ταφόπλακα για την ΑΕΚ


Την ήττα με 1-0 γνώρισε η ΑΕΚ από τον Ατρόμητο στο Περιστέρι και μετά μέχρι στιγμής δεδομένα υποβιβάζεται στη Football League. Μοναδικό σενάριο για να μπορέσει η Ένωση να μείνει στη Super League είναι να αρχίσει ξανά το παιχνίδι με τον Πανθρακικό και να μπορέσει η ΑΕΚ να νικήσει με 2-1 την ομάδα της Κομοτηνής. Όπως γίνεται αντιληπτό το σενάριο είναι πολύ ακραίο, ομως αν επαληθευτεί τότε θα ισοβαθμίσουν πέντε ομάδες στους 33 βαθμούς και θα υποβιβαστεί ο Άρης.

Το μοναδικό σενάριο σωτηρίας της ΑΕΚ, με «θύμα» τον Άρη!

Ένα και μοναδικό σενάριο απέμεινε στην ΑΕΚ για να παραμείνει στη Super League, μετά τα αποτελέσματα της 30ης αγωνιστικής. Οι «κιτρινόμαυροι» θα περιμένουν την… αθωωτική απόφαση της επιτροπής εφέσεων της ΕΠΟ, την Τετάρτη, έτσι ώστε να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η αναμέτρηση με τον Πανθρακικό.

Το σενάριο σωτηρίας, σε αυτή την περίπτωση, θα συμβεί εάν η Ένωση καταφέρει στα 10 λεπτά που απομένουν, συν τις καθυστερήσεις, να πάρει τη νίκη κόντρα στην ομάδα της Κομοτηνής.

Σε αυτή την περίπτωση θα υποβιβαστεί ο Άρης, διότι οι «κίτρινοι» εάν ισοβαθμίσουν στους 33 βαθμούς με τη Βέροια, υστερούν στα μεταξύ τους παιχνίδια. Έχουν γνωρίσει δύο ήττες.
Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι μιλάμε για 10 – 13 λεπτά, όπου η ΑΕΚ θα ψάχνει δύο γκολ και ο Πανθρακικός θα θελήσει να κρατήσει με νύχια και με δόντια τη νίκη ή στην χειρότερη περίπτωση την ισοπαλία.

Η ειδική βαθμολογία στους 33 βαθμούς*
ΑΕΚ 14
ΟΦΗ 12
Βέροια 10
Πανθρακικός11
Άρης 7

* Υπολογίζονται μόνο τα μεταξύ τους αποτελέσματα.
Διαβάστε Περισσότερα »

Οκτώ «αθάνατες» τροφές χωρίς ημερομηνία λήξης


Τρόφιμα που μπορούν να διατηρηθούν για χρόνια
Το ξέρατε ότι υπάρχουν τρόφιμα κανονικοί… highlanders; Κι όμως, ναι! Δείτε οκτώ...
είδη (κάποια, πρώτης ανάγκης και μεγάλης διατροφικής αξίας για τον άνθρωπο) που δεν διαθέτουν «ημερομηνία λήξεως» και μπορούν να διατηρηθούν για χρόνια, αν ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες συντήρησης τους!
Το ρύζι
Πολύ λίγα δημητριακά έχουν την θρεπτική του αξία και δεν είναι τυχαίο ότι το 50%-60% του παγκόσμιου πληθυσμού, το έχει ως βασική του διατροφή. Το ρύζι ως προϊόν κυκλοφορεί σε πολλές μορφές ανάλογα με τον τόπο και τον τρόπο παραγωγής του και περιέχει θησαυρό θρεπτικών ουσιών! Μπορεί να συντηρηθεί για καιρό στο ντουλάπι σας –εκτός από το καστανό ρύζι- ακόμα και αν η ημερομηνία κατανάλωσής του έληξε πριν λίγα χρονάκια!
Η ζάχαρη
Όταν ανοιχτεί η συσκευασία της, η ζάχαρη πρέπει να φυλαχθεί σε αεροστεγές δοχείο σε ξηρό και δροσερό μέρος, καλά κλεισμένο, για την αποφυγή «επισκεπτών» και υγρασίας. Με αυτό τον τρόπο, διατηρείται τουλάχιστον για έναν ακόμη χρόνο.
Το μέλι
Πρέπει να διατηρείται σε καλά κλειστά δοχεία, διότι απορροφά εύκολα εξωτερικές οσμές. Να το φυλάτε μακριά από τον ήλιο γιατί το φως καταστρέφει πολλά από τα ένζυμά του. Αν τηρήσετε τα παραπάνω, το μέλι σας θα παραμείνει φρέσκο και «ζωντανό» για αρκετά χρόνια!
Οινοπνευματώδη ποτά
Μπορεί να μείνουν αναλλοίωτα στο χρόνο, αρκεί να μην τα ζεσταίνει ο ήλιος ή κάποια εστία θέρμανσης. Ανοίξτε την παλιά σας βότκα και το «ληγμένο» λικέρ της γιαγιάς χωρίς φόβο…! Δοκιμάστε το καλού κακού όμως, πριν το προσφέρεται στην παρέα σας!
Καλαμπόκια – Καλαμποκάλευρο
Τα ολόκληρα καλαμπόκια διατηρούνται πολύ περισσότερο από τα σπυριά τού καλαμποκιού γι’ αυτό να τα αποθηκεύετε ολόκληρα. Μπορεί να διατηρηθούν έτσι για αρκετά χρόνια.
Με το καλαμποκάλευρο θα ενθουσιαστείτε με το πόσο φρέσκο θα έχει διατηρηθεί, όταν ανοίξετε την χάρτινη σακούλα του! Το καλαμποκάλευρο πρέπει να είναι καλά φυλαγμένο σε δροσερό μέρος, όπως στα χαμηλά ράφια του ψυγείου.
Το αλάτι
Πρέπει να έχετε πάντα άφθονο αλάτι στο σπίτι σας τόσο για την γεύση όσο και για την συντήρηση τροφίμων και να θυμάστε ότι είναι υπεραιωνόβιο!
Άσπρο ξύδι
Εκτός του ότι δίνει άρωμα και γεύση στο φαγητό, το λευκό ξύδι είναι «σύμμαχος» και στις οικιακές δουλειές. Διαβάστε τις οδηγίες χρήσεις και θα το διατηρήσετε άψογο για πολύ πολύ καιρό.
Καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
Το εκχύλισμα βανίλιας δεν έχει ημερομηνία λήξης και παλαιώνει σαν καλό κρασί! Κρατήστε το σε σκοτεινό ντουλάπι. Διατηρείτε άπειρο καιρό λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας αλκοόλ.
Πηγή: bemary.com
Διαβάστε Περισσότερα »

« 1η ΓΙΟΡΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΚΥΡΑ»


Αλλοτροπία
Λαϊκή Ακαδημία Γραμμάτων Τεχνών & Παράδοσης(Δωρεάν διάθεση Ελληνικών σπόρων) 28 Απρίλη 2013 (Κυριακή των Βαΐων) Προαύλιο Δημοτικού Σχολείου Αντίκυρας
 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
10:30 Έναρξη εκδηλώσεων-γνωριμία.
11:00-11:30 Ομιλίες παραγωγών:«Καθετοποιημένη παραγωγή» Φωτεινή & Θανάσης Μακρυγιάννης, παραγωγοί από Δομοκό. «Συμβουλές για τρόπους καλλιέργειας» Γιάννης Θεοδωρίδης βιοκαλλιεργητής από Σέρρες.
 11:30-12:00 «Ανάπτυξη θεμάτων βιοποικιλότητας», ομιλητής Αφέντρας Δημήτρης. (Διευθυντής εταιρίας Οίκος Σπόροι, Θεσσαλονίκη).
12:00-12:15 ΔΙΑΛΛΕΙΜΑ για καφέ.
 12:15-12:45 «Τυποποίηση – Πιστοποίηση», ομιλητές Διαμαντής Χαράλαμπος και Γεραμπίνης Κυριάκος (Αειφορική ΑΕ, Λιβαδειά).
12:45- 13:15 «Αρωματικά Φυτά», ομιλήτρια Κοντελέ Βαρβάρα γεωπόνος.
13:15-16:30 Κρασί-τσίπουρο, παραδοσιακά εδέσματα. Ζωντανό μουσικό γλέντι από τα παιδιά της Αντίκυρας και των Άσπρων Σπιτιών.
Διαβάστε Περισσότερα »

Το εντυπωσιακό αφιέρωμα του BBC για τους τσολιάδες του Συντάγματος -Βίντεο

Ο ανταποκριτής του βρετανικού ειδησεογραφικού δικτύου BBC World ακολούθησε βήμα προς βήμα τους τσολιάδες του Συντάγματος και παρουσίασε ένα τρίλεπτο αφιέρωμα στην προεδρική φρουρά.
Στο αφιέρωμα παρουσίασε την ιστορία των Ευζώνων αλλά και εικόνες από την Ακρόπολη όπου όπως αναφέρεται οι στρατιώτες τηρούν το εβδομαδιαίο τελετουργικό, με την έπαρση της σημαίας στην ανατολή του ήλιου.
«Αυτό το αρχαίο έθνος κρατά τις παραδόσεις ζωντανές» σχολιάζει ο ρεπόρτερ κάνοντας έτσι την καλύτερη προβολή για την Ελλάδα στην εποχή της κρίσης και προωθώντας με τον καλύτερο τρόπο τη χώρα μας στην έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Διαβάστε Περισσότερα »

Μια Στάση στην "Οαση" της Ελλοπίας



Μία βόλτα ένα όμορφο πρωινό Σαββάτου στην  Ελλοπία Θηβών.  Ήσυχο και γραφικό χωριό με γελαστά πρόσωπα.
Ανάσα δροσιάς για κάθε περαστικό το καλοκαίρι μετά από μία ζεστή ημέρα στην παραλία, αλλά και το χειμώνα για μία ζεστή γραφική γωνιά με πολύ καλή μουσική.
  Το Permissospress με το  Viotiashop.gr μετά από μία βόλτα μέσα στο χωριό φιλοξενήθηκαμε  από το cafe - ουζερί "ΟΑΣΙΣ" όπου ήπιαμε  το υπέροχο τσίπουρο "ΒΑΣΙΛΙΑΣ" κατευθείαν από την Αράχωβα, συνοδευόμενο από υπέροχους μεζέδες. 
Η φιλοξενία των  ιδιοκτητών της επιχείρησης ήταν μοναδική. Το συνιστούμε ανεπιφύλακτα
ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΥΜΕ  ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ



 



Διαβάστε Περισσότερα »

Καταδίωξη πριν λιγο στην Εθν. Οδό στο 85χλμ


Πριν λίγο σημειώθηκε άγρια καταδίωξη στην Εθνική οδό στο 85χλμ Αθηνών Λαμίας. Σύμφωνα με μάρτυρες ένα ύποπτο  μαύρο honda civic καταδιώχτηκε από την αστυνομία.  Άνοιξαν τα διόδια να φύγουν τα διερχόμενα αυτοκίνητα, και πριν τα διόδια οι άντρες της αστυνομίας ακινητοποίησαν το όχημα και συνέλλαβαν τους δράστες για τους οποίους ακόμα δεν ξέρουμε στοιχεία. Αναμένουμε νεότερα.
Διαβάστε Περισσότερα »

Μαύρη Επέτειος: Ήταν 21 Απριλίου πριν 46 χρόνια-βίντεο

Ξημέρωνε μια μέρα σαν και τη σημερινή, στο όχι και τόσο μακρινό 1967, όταν οι αθηναίοι που ξύπναγαν έβλεπαν τεθωρακισμένα να έχουν βγει στους δρόμους και στρατιωτικά εμβατήρια να παίζουν στα ραδιόφωνα. Ήταν 21 Απριλίου, πριν από ακριβώς 46
χρόνια, όταν η Ελλάδα έμπαινε σε «γύψο», αυτόν που επέβαλαν οι συνταγματάρχες που κάνοντας «επανάστασιν» αποφάσισαν ότι είχε έρθει η ώρα να θεραπεύσουν με τον τρόπο τους τον «ασθενή» που λέγονταν Ελλάδα.

Το πραξικόπημα εκδηλώθηκε υπό την ηγεσία του τότε συνταγματάρχη Γεωργίου Παπαδόπουλου, που κατέλαβε την εξουσία με την υποστήριξη και συμμετοχή του τότε ταξίαρχου Στυλιανού Παττακού και του συνταγματάρχη Νικόλαου Μακαρέζου. Έχοντας εξασφαλίσει περίπου 100 τεθωρακισμένα στην περιοχή της πρωτεύουσας, οι πραξικοπηματίες κατέλαβαν αρχικά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στη συνέχεια έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης του ΝΑΤΟ με κωδικό Σχέδιο «Προμηθεύς».

Το συγκεκριμένο σχέδιο προορίζονταν για την αναγκαστική ανάληψη εξουσίας από το Στρατό με σκοπό την εξουδετέρωση κομμουνιστικής εξέγερσης, σε περίπτωση που εισέβαλλαν στην Ελλάδα δυνάμεις του Σοβιετικού Στρατού. Με το που τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο, κινητοποιήθηκαν αυτόματα όλες οι στρατιωτικές μονάδες της Αττικής, ενώ αντίστοιχα σήματα έφτασαν και στο Γ’ Σώμα Στρατού στην Θεσσαλονίκη. Όταν ξημέρωνε η 21η Απριλίου και αντιλαμβάνονταν ο κόσμος αλλά και οι αρχές του τόπου τι είχε συμβεί, ήταν ήδη πολύ αργά και οι όποιες προσπάθειες για αποτροπή του πραξικοπήματος έπεφταν στο κενό.

Η δικτατορία έμελλε να κρατήσει επτά χρόνια και αυτοί που (κατ)έλαβαν την εξουσία ως... εθνοσωτήρες θα έπεφταν από αυτήν υπό το βάρος μιας μεγάλης εθνικής προδοσίας, όπως πλέον θεωρείται από τους πάντες το δράμα της Κύπρου με την εισβολή τον Ιούλιο του 1974 των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο βόρειο τμήμα της Μεγαλονήσου, που έκτοτε παραμένει υπό τουρκική κατοχή...
Διαβάστε Περισσότερα »

Κυριακάτικες συννεφιές θα φέρει ο καιρός

Συννεφιασμένη Κυριακή προβλέπουν για σήμερα οι μετεωρολόγοι, ενώ σε αρκετά σημεία της χώρας αναμένεται να βρέξει. Στην Αττική η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 21 βαθμούς Κελσίου.
Αναλυτική πρόγνωση του καιρού
Σε Μακεδονία και Θράκη τα χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες το μεσημέρι και το απόγευμα. Στα ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 20 βαθμούς Κελσίου.
Στα Νησιά του Ιονίου, Στην Ηπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο θα έχουμε λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες το μεσημέρι και το απογεύματα ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ και η θερμοκρασία από 6 έως 22 βαθμούς Κελσίου.
Στη Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησο θα παρουσιαστούν λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες το μεσημέρι και το απόγευμα. Στα ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 23 βαθμούς Κελσίου.
Σε Κυκλάδες και Κρήτη θα έχουμε λίγες τοπικές νεφώσεις στην Κρήτη και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.
Στα Νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα ο καιρός
θα είναι γενικά αίθριος και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.
Στην Αττική λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες το μεσημέρι και το απόγευμα, οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 21 βαθμούς Κελσίου.
Στη Θεσσαλονίκη θα έχουμε λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες το μεσημέρι και το απόγευμα. Και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε Περισσότερα »

Άλκης Γιαννακάς! Πώς είναι σήμερα το "ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη";;;


Μόνος, απομονωμένος, με σκυφτό πολλές φορές το κεφάλι και μονολογώντας κατηφορίζει την πλατεία Αμερικής... Οι καθημερινές διαδρομές του τα τελευταία χρόνια είναι στο «Σπίτι του Ηθοποιού» λίγα στενά πιο κάτω. Εκεί όπου συναντά παλιούς καλούς φίλους. Όπως τον Ανδρέα Μπάρκουλη. Και για τους δύο, άλλωστε, μεγάλους πρωταγωνιστές οι γυναίκες έκοβαν φλέβες την εποχή που μεσουρανούσαν.





Το σπίτι του Άλκη Γιαννακά βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από την περιοχή όπου έμελλε να μείνει στη μνήμη όλων των Ελλήνων ως το «Ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη». Ο ηθοποιός, που από τις αρχές της δεκαετίας του ΄80 αποφάσισε να αποσυρθεί και να μη γνωρίζει κανείς τίποτα για εκείνον. «Θέλει να τον θυμούνται όπως πρώτα. Τον λεβέντη "ντελικανή"», μάς λέει ένας φίλος του που επισκέπτεται και εκείνος το «Σπίτι του Ηθοποιού».

Οι κάτοικοι της πλατείας τον χαιρετούν, γιατί τον γνωρίζουν, ενώ άλλοι στο άκουσμα του χαιρετισμού «γεια σου Άλκη» γυρίζουν με απορία και κοιτάζουν προς το μέρος του. Η αλλαγή της φυσιογνωμίας του, τεράστια. Δεν μπορείς να τον αναγνωρίσεις αν δεν έχεις παρακολουθήσει σταδιακά την αλλαγή του μέσα στο χρόνο, από τότε που αποφάσισε να αποσυρθεί.



Στο Διαδίκτυο σε δύο σελίδες με το όνομα Άλκης Γιαννακάς πουθενά δεν υπάρχουν σύγχρονες φωτογραφίες του, ενώ δεκάδες φίλοι των εν λόγω σελίδων σχολιάζουν την αποχή του και την εξαφάνισή του από... προσώπου γης. Ο ίδιος αποφεύγει κάθε είδους δημοσιότητα. Κάθε φωτογραφία, κάθε αναφορά στο όνομά του. Το βλέμμα του κρύβει πολλά. Άλλοτε μελαγχολικό, άλλοτε αινιγματικό, άλλοτε δυναμικό. Όπως τότε που μεσουρανούσε. Για τη ζωή του δεν μιλάει ποτέ και σε κανέναν. «Κρατάει πολύ καλά κρυμμένη την προσωπική του ζωή», μας λέει ο ίδιος άνθρωπος που τον ξέρει από τότε που μεσουρανούσε.

Έκανε πολλούς δεσμούς και με μεγάλες Eλληνίδες πρωταγωνίστριες που τον ερωτεύτηκαν σφόδρα. Πολλές δεν τον ξέχασαν ποτέ, ακόμα και μετά από πολλά χρόνια όταν η σχέση τους είχε τελειώσει. Ο ίδιος, όμως, ποτέ δεν παραδέχτηκε το παραμικρό. Σεμνός, χαμηλών τόνων και μοναχικός. Τραγικά μόνος αν και τόσο περιζήτητος από το γυναικείο φύλο.



«Τον αγάπησα με πάθος»

Μόνο η σεξοβόμβα της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου Γκιζέλα Ντάλι είχε παραδεχτεί επισήμως ότι ο Άλκης Γιαννακάς ήταν ο μεγάλος της έρωτας. «Ναι τον αγάπησα με πάθος. Τον λάτρεψα και με λάτρεψε. Ήταν ο άντρας που ποθούσαν όλες», είχε πει σε συνέντευξη που μου παραχώρησε η ίδια το 2004. Κανείς δεν γνωρίζει αν παντρεύτηκε ποτέ, γιατί απλώς ο ίδιος ποτέ δεν θέλησε να το δημοσιοποιήσει.

Στο τηλέφωνο του σπιτιού του, απαντά ο ίδιος. Όταν του ζητάς συνέντευξη, είναι κοφτός. «Σας ευχαριστώ αλλά δεν δίνω» και κλείνει το τηλέφωνο. Τα μοναχικά του βράδια βρίσκεται με φίλους σε κοντινά ταβερνάκια στην πλατεία Αμερικής. Άλλοι τον αναγνωρίζουν, λόγω των συχνών περιπάτων του στην περιοχή και άλλοι μένουν με το στόμα ανοιχτό όταν αντιλαμβάνονται ποιος είναι.

Μαζί με τον Αλέκο Αλεξανδράκη, τον Νίκο Κούρκουλο, τον Κώστα Κακκαβά ήταν οι ομορφότεροι ζεν πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου. Δεν έπαιξε σε πολλές ταινίες, ωστόσο υπήρξε σύμβολο ανδρισμού, ερωτισμού και μια αινιγματική φυσιογνωμία που σίγουρα θα μείνει στην ιστορία του θεάτρου και του κινηματογράφου!


Διαβάστε Περισσότερα »

Εύβοια:Μάνα και γιος καλλιεργούσαν χασισόδεντρα


 
 
Μόνο για καλλωπιστικά δεν είχαν τα δενδρύλλια που καλλιεργούσαν μέσα σε μια γλάστρα στο σπίτι τους στα Λουτρά Αιδηψού μία 47χρονη Ελληνίδα και ο 24χρονος γιος της, οι οποίοι έκαναν τη δική τους παραγωγή κάνναβης.
Οι πληροφορίες για την καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης οδήγησαν τους αστυνομικούς του τοπικού τμήματος και της Ο.Π.Κ.Ε. Ευβοίας στο σπίτι των δραστών, όπου βρήκαν τα δυο χασισόδεντρα ύψους 0,50 και 0,55 εκατοστών, αλλά και ένα μεταλλικό κουτί με φυτικά αποσπάσματα ακατέργαστης κάνναβης βάρους δέκα γραμμαρίων, μια ηλεκτρονική ζυγαριά, δυο κυλινδρικούς μεταλλικούς μύλους και ένα μαχαίρι με λαβή σιδερογροθιάς για το οποίο μάνα και γιος παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας και για παράνομη οπλοκατοχή.
Διαβάστε Περισσότερα »

Γερμανικό έγγραφο-ντοκουμέντο για τις αποζημιώσεις


Ανατρέπει πλήρως τα δεδομένα

Αδιάψευστη απόδειξη ότι η χώρα μας ουδέποτε παραιτήθηκε από τις διεκδικήσεις της κατά της Γερμανίας για τα ζητήματα του κατοχικού αναγκαστικού δανείου, καθώς και των πολεμικών, ιδιωτικών και δημοσίων αποζημιώσεων, αποτελεί γερμανικό έγγραφο-φωτιά που δημοσιεύει σήμερα το Βήμα και το οποίο απέστειλε η πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, τον Μάρτιο του 1967.

Με το έγγραφο αυτό η γερμανική πρεσβεία απαντά σε σχετική ρηματική διακοίνωση της ελληνικής πλευράς της 9ης Νοεμβρίου 1966 προς τη Βόννη. Η τελευταία λοιπόν ρητά αναφέρει ότι ουδέποτε υπήρξε ελληνική παραίτηση, κατόπιν απαντήσεως που η ίδια η κυβέρνηση της Βόννης έστειλε στην πρεσβεία της στην Αθήνα.

Τον Οκτώβριο του 1965 πραγματοποιούνται συζητήσεις στην Αθήνα μεταξύ της Ελλάδας και Γερμανίας για το ζήτημα, ενώ έχουν προηγηθεί σχετικές επαφές τον Σεπτέμβριο του 1964 και τον Μάρτιο του 1965, με προσωπική μάλιστα εμπλοκή του τότε πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου αλλά και του Ανδρέα Παπανδρέου, όπως προκύπτει από αυτή τη γερμανική ρηματική διακοίνωση. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση του Κέντρου ψάχνει το τι έχει συμβεί την περίοδο της πρωθυπουργίας Καραμανλή με το ζήτημα των αποζημιώσεων.

Οπως σημειώνει η εφημερίδα, προτού λάβει τις σχετικές απαντήσεις από τη Βόννη έχει πέσει και η ίδια από τους αποστάτες. Τελικά έχει αλλάξει σειρά κυβερνήσεων ως τη στιγμή που στις 31 Μαρτίου του 1967, μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τη χούντα, το γερμανικό έγγραφο παραδίδεται στο υπουργείο Εξωτερικών, όταν οι Γερμανοί απαντούν ότι η Ελλάδα δεν έχει παραιτηθεί αλλά οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα παρασύρουν την απάντηση στο ούτως ή άλλως απόρρητο ελληνικό ερώτημα στην αφάνεια.

Σύμφωνα λοιπόν με το έγγραφο, η γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα αναφέρει με τη ρηματική διακοίνωσή της (verbal note) με αριθμό πρωτοκόλλου Νο. 68/67 και ημερομηνία 31 Μαρτίου 1967 προς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

«Κατά τη διάρκεια ανταλλαγής ιδεών μεταξύ της εξοχότητος του έλληνα υπουργού Εξωτερικών και του ομοσπονδιακού υπουργού Εξωτερικών δρος Γκέρχαρντ Σρέντερ που έλαβε χώρα στην Αθήνα τη 15η Οκτωβρίου 1966, η ελληνική πλευρά, μεταξύ άλλων, ήγειρε το ζήτημα των αξιώσεων τις οποίες η Τράπεζα της Ελλάδος ισχυρίζεται ότι έχει εναντίον της Γερμανίας και οι οποίες προέρχονται από ορισμένες χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις που διενεργήθηκαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής της Ελλάδας τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Σρέντερ ανέφερε τις επιστολές του διευθυντή του ομοσπονδιακού υπουργείου των Οικονομικών Ράινχαρντ της 30ης Σεπτεμβρίου 1964 στον πρώην πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου και του διευθυντή του ίδιου υπουργείου δρος Κάιζερ της 26ης Μαρτίου 1965 στον βουλευτή-καθηγητή Α. Παπανδρέου. Σε αυτές τις επιστολές γίνεται αναφορά σε δηλώσεις που έγιναν από αντιπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης το 1958 με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της συμφωνίας μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και της Ελλάδας που αφορά τη χορήγηση πίστωσης 200 εκατ. μάρκων».

«Οι δηλώσεις των Ελλήνων αντιπροσώπων ήταν της φύσεως που επέτρεψε στη γερμανική πλευρά την ερμηνεία ότι πιθανές ελληνικές αξιώσεις προερχόμενες από την εποχή της γερμανικής Κατοχής δεν θα ακολουθούνταν εν όψει της συμφωνηθείσας γερμανικής οικονομικής βοήθειας. Ωστόσο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ουδέποτε θεώρησε ότι με δηλώσεις αυτού του είδους, τότε ή σε μεταγενέστερες περιπτώσεις, η ελληνική κυβέρνηση είχε την πρόθεση να παραιτηθεί επισήμως από τις νομικά θεμελιωμένες αξιώσεις που πιστεύει ότι έχει από την εποχή της Κατοχής κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».

«Μπορεί να αναφερθεί ότι η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να χορηγήσει την πίστωση 200 εκατ. μάρκων είχε ως κίνητρό της τις φιλικές σχέσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας και την επιθυμία να βοηθήσει την Ελλάδα, ανεξάρτητα από τη νομική κατάσταση η οποία έχει δημιουργηθεί από την παραπάνω Συμφωνία».

Το γερμανικό έγγραφο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, καταρρίπτει με τον πιο επίσημο τρόπο τους μύθους σχετικά με δήθεν ελληνική παραίτηση, τους οποίους καλλιέργησε έντεχνα και στο παρελθόν αλλά και τώρα, χωρίς όμως ποτέ να φέρει στο φως στοιχεία που να τους στηρίζουν. Αντίθετα, με το παρόν έγγραφο αναγνωρίζει και η ίδια ρητά ότι ουδέποτε υπήρξε τέτοιου είδους αποποίηση από την ελληνική πλευρά.

Με το έγγραφο καταρρέει οριστικά η επιχειρηματολογία της γερμανικής πλευράς σχετικά με κλείσιμο του ζητήματος με τη σύμβαση του 1960, αφού το έγγραφο έχει συνταχθεί και αποσταλεί επτά ολόκληρα χρόνια αργότερα.

Τα ψεύδη για τη Σύμβαση του 1960


Το κύριο επιχείρημα δια του οποίου η γερμανική πλευρά υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει δήθεν παραιτηθεί από τις αξιώσεις της κατά της Γερμανίας από την εποχή της Κατοχής, αφορά τη Σύμβαση του 1960 με την οποία ο γερμανός εγκληματίας πολέμου Μέρτεν αφέθηκε ελεύθερος παρά την καταδίκη του σε 25 χρόνια κάθειρξης και εστάλη στη Γερμανία έπειτα από ασφυκτικές πιέσεις της τότε γερμανικής κυβέρνησης προς την τότε ελληνική κυβέρνηση.

Ο Μέρτεν ήταν ο βασικός υπεύθυνος για την εξόντωση των ελλήνων εβραίων της Θεσσαλονίκης. Με την υπόθεση αυτή συνδέθηκε η Σύμβαση του 1960 και την παροχή της πίστωσης των 115 εκατ. μάρκων από τη Γερμανία στην Ελλάδα. Η Σύμβαση όμως αναφέρει ρητά ότι τα χρήματα καταβάλλονται «υπέρ των μέτρων διώξεων για λόγους φυλής, θρησκείας ή κοσμοθεωρίας θιγέντων ελλήνων υπηκόων αίτινες υπέστησαν, συνεπεία των μέτρων τούτων διώξεως, ζημίας, ελευθερίας ή υγείας και ιδίως προς όφελος των επιζησάντων οικείων».

Στο δε τρίτο άρθρο της Σύμβασης αναφέρεται ότι «ρυθμίζονται οριστικώς άπαντα τα ζητήματα αίτινα αποτελούν το αντικείμενον της Συμβάσεως ταύτης».

Δηλαδή η γερμανική πλευρά υπογράφει ότι κανένα άλλο ζήτημα δεν ρυθμίζεται και πολύ περισσότερο δεν κλείνει με αυτή τη Σύμβαση, κάτι που γνωρίζει καλά σήμερα η Γερμανία και για αυτό αντιδρά ίσως τόσο σπασμωδικά.

Διαβάστε Περισσότερα »

Αστυνομικοί μπλεγμένοι σε τεράστιο κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας

Μεγάλο κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας ξεσκέπασαν οι αστυνομικές αρχές! Είχαν εξοπλισμό και εργαλεία ανασκαφής και έβρισκαν αρχαία για να τα πουλήσουν στη συνέχεια.
Στην κατοχή τους βρέθηκαν μεταξύ άλλων διάφορα όπλα, χρυσές λίρες και αρχαία αντικείμενα.
Ύστερα από συντονισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Αγρίνιο, Τρίκαλα και Βόλο, συνελήθφησαν 10 ημεδαποί - μέλη εγκληματικής οργάνωσης. Οι συλληφθέντες είχαν προμηθευτεί τον κατάλληλο εξοπλισμό και εργαλεία (μηχανήματα ανίχνευσης), με τα οποία πραγματοποιούσαν παράνομες έρευνες για αρχαία αντικειμένα, με διαφορετική σύνθεση ομάδας, κάθε φορά. Στη συνέχεια τα πουλούσαν αποκομίζοντας παράνομα έσοδα.

Από τους 10 συλληφθέντες οι 5 ήταν ιδιώτες, ο ένας απόστρατος Αξιωματικός της Αστυνομίας, οι 3 εν ενεργεία αστυνομικοί, και ένας Δόκιμος Αξιωματικός στη Σχολή Ικάρων.

Κατά τη διάρκεια της παράνομης δράσης τους, πραγματοποιούσαν έρευνες για ανακάλυψη αρχαίων αντικειμένων σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ προέκυψε ότι για τον ίδιο σκοπό είχαν μεταβεί επανειλημμένα στην περιοχή του Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας και στην ευρύτερη περιοχή του Μαραθώνα Αττικής.

Επιπλέον, διαπραγματεύονταν και προχωρούσαν στην πώληση των αρχαίων αντικείμενων, τα οποία είτε έβρισκαν κατά τη διάρκεια των παράνομων ερευνών ή περιέρχονταν στην κατοχή τους με άλλο παράνομο τρόπο. Ενδεικτικά, όπως προέκυψε, μέλος της εγκληματικής οργάνωσης διαπραγματεύονταν την πώληση εικόνας – πίνακα της Παναγίας, που είχε στην κατοχή του, χρονολογίας του 1400 μ. X .

Κατά τη διάρκεια των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αρχαία αντικείμενα, όργανο ανίχνευσης – διασκόπησης υπεδάφους για ανεύρεση αρχαιοτήτων, οπλισμός, λίρες και διάφορα άλλα αντικείμενα. Επίσης με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας οι τρεις αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε σε βάρος τους Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και επιπλέον για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς, του νόμου περί όπλων καθώς και του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια μελών της οργάνωσης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αντικείμενα, τα οποία εμπίπτουν στο νομό περί αρχαιοτήτων και συγκεκριμένα:

- Ένα μεταλλικό στρογγυλό νόμισμα με προσωπογραφία και παράσταση ανάγλυφη με λατινικούς αριθμούς και χαρακτήρες, όπου αναγράφεται εκτός των άλλων ευκρινώς η λέξη “ CAESAR ”
- Ένα αρχαίο μεταλλικό στρογγυλό νόμισμα, χωρίς εμφανείς παραστάσεις ή χαρακτήρες
- Δυο τμήματα – κομμάτια, προφανώς του ιδίου μεταλλικού νομίσματος
- 5 κομμάτια προφανώς παλιών πήλινων αγγείων ή αμφορέων,
- 11 κομμάτια παλιών αντικειμένων απροσδιορίστου είδους και
- Δυο πήλινα αντικείμενα πυραμοειδούς σχήματος,

Επιπλέον, στους ιδίους χώρους και σε όχημα ενός εκ των κατηγορουμένων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

- Ένα κομμάτι μάρμαρο, το οποίο φέρει ιδεογράμματα, προφανούς αραβικής γραφής και εξετάζεται αν εμπίπτει στο νόμο περί αρχαιοτήτων,
- 10 χρυσές λίρες κοπής διαφόρων χρονολογιών από το έτος 1907 έως το 1928,
- Μία λίρα Αγγλίας με ένδειξη χρονολογίας 1928,
- Ένα μηχάνημα ανίχνευσης μετάλλου με σύστημα GPS ,
- Μία συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης – tazer ,
- Ένα μαύρο μεταλλικό κουτί (μπαταρία) με ασπρόμαυρο καλώδιο, έγγραφα του Υπουργείου Πολιτισμού – Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε φωτοαντίγραφα, πλήθος εγγράφων με οδηγίες χρήσης μηχανημάτων ανίχνευσης και χαρτιά με χειρόγραφες σημειώσεις χρήσης ανιχνευτών μετάλλων,
- Ένα υποπολυβόλο MP -5, με πέντε γεμιστήρες, μία εκ των οποίων πλήρης φυσιγγίων με 30 φυσίγγια και ένα κουτί με 50 φυσίγγια των 9 mm ,
- Ένα αεροβόλο όπλο με διόπτρα χρώματος μαύρου που περιείχε 106 μεταλλικές οβίδες,
- Ένα δίκαννο τυφέκιο, τμήμα τυφεκίου και μία κάνη από δίκαννο όπλο,
- Ένα κουτί με 10 φυσίγγια κυνηγετικού όπλου,
- 25 σφαίρες διαμετρήματος 9 mm ,
τέσσερις (4) κροτίδες,
- Έπτα σπρέι εκτόξευσης πιπεριού,
- Ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, εργαλεία ανασκαφών (φτυάρι, αξίνα, γάντια εργασίας, κλπ),
αυτοσχέδια συσκευασία με ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης συνολικού μεικτού βάρους 17,4 gr και πλαστική συσκευασία με 15 δισκία μπλε χρώματος άγνωστης ιδιότητας.

Τα κατασχεθέντα πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακή εξέταση και οι κατασχεθείσες λίρες στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Οι συλληφθέντες οδηγούνται σήμερα, Σάββατο, στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΠΡΟΣΟΧΗ- Εκτέλεση βολής στο Πεδίο Βολής Θηβών

Ανακοινώνεται ότι στις 25 και 26 Απριλίου 2013 από 08:00 έως 21:00 θα πραγματοποιηθούν στο Πεδίο Βολής Θηβών βολές με Α/Κ πυρλα 155χλμ και εκρήξεις τυχόν μη διαρραγέντων βλημάτων.  
Επικίνδυνη είναι η περιοχή μεταξύ των περιοχών: ΥΨΩΜΑΤΟΣ ΜΙΚΡΗ ΨΙΛΟΡΑΧΗ -ΧΩΡΙΟΥ ΝΕΟΧΩΡΑΚΙ- ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΒΛΑΧΙΚΑ ΑΛΩΝΙΑ-ΥΨΩΜΑΤΟΣ ΚΟΥΜΕΡΣΙ.  
Στην παραπάνω περιοχή, κατά τις ημέρες και ώρες που θα εκτελούνται βολές, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η διέλευση ατόμων ή ζώων προς αποφυγή ατυχημάτων.  
Σε περίπτωση ανευρέσεως βλήματος, παρακαλούμε όπως μην το αγγίξετε και να ειδοποιήσετε το ταχύτερο το Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού τηλ, 22620 27760 και 22620 27590 ή την Αστυνομία στο 100.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ