Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Γερμανία: Προς οριακή αυτοδυναμία Μέρκελ

Θρίαμβος για την Μέρκελ, πανωλεθρία για τους Φιλελεύθερους εταίρους της στη Γερμανία: Ακομη και με ιστορική αυτοδυναμία στην Μπούντεσταγκ φλερτάρουν οι Χριστιανοδημοκράτες, ενώ το FDP μένει εκτός Βουλής και ο νυν κυβερνητικός συνασπισμός περνά στο παρελθόν. Η Μέρκελ οδεύει προς οριακή αυτοδυναμία με 299 έως 301 έδρες.

Οι πρώτες προβολές εκλογικού αποτελέσματος δίνουν 42,5% στο κόμμα της καγκελαρίου, έναντι 41,6% που συγκεντρώνουν αθροιστικά όλα τα υπόλοιπα κόμματα που μπαίνουν στη Βουλή (SPD, Πράσινοι, Linke).

Στην προβολή αποτελέσματος του ZDF (στις 20:50), οι Χριστιανοδημοκράτες εμφανίζονται με 303 έδρες σε σύνολο 606 -δηλαδή με μόλις μία έδρα πριν την απόλυτη πλειοψηφία. Ίδια η εικόνα και στην προβολή του ARD, με 298 έδρες σε σύνολο 598.

Το στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών βρίσκεται δηλαδή, εάν τα αποτελέσματα δεν διαφοροποιηθούν, μία ανάσα πριν την απόλυτη κυριαρχία στο Βερολίνο. Τελευταία φορά που η Γερμανία είχε μονοκομματική κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών ήταν το 1957 με τον Κόνραντ Άντεναουερ.

Ωστόσο είναι παρακινδυνευμένο να αποκλειστεί ακόμη μεγάλος συνασπισμός: Εάν η αυτοδυναμία της Μέρκελ κριθεί σε μόλις μία έδρα, η έκβαση θα φανεί μόνο με τα οριστικά αποτελέσματα (και τον αριθμό των «πρόσθετων» εδρών που προβλέπει το γερμανικό σύστημα). Επιπλέον, μία επισφαλής αυτοδυναμία ελάχιστων εδρών θα ήταν ριψοκίνδυνη όταν η Μέρκελ χρειαστεί να περάσει αμφιλεγόμενα «δύσκολα» μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Στο exit poll του ZDF, oι Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) εμφανίζονται κοντά στο 42,5%, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κοντά στο 26,5%, η Linke κοντά στο 8,5%, οι Πράσινοι στο 8% και το FDP περί το 4,5%. Το ευρωσκεπτικιστικό AfD βρίσκεται στο 4,8%. Τα λοιπά κόμματα είναι στο 5,6%.

Στο exit poll του ARD, oι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) εμφανίζονται κοντά στο 42%, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κοντά στο 26%, η Linke κοντά στο 8,3%, οι Πράσινοι στο 8,1% και το FDP στο 4,7%. Το ευρωσκεπτικιστικό AfD βρίσκεται στο 4,9%. Τα λοιπά κόμματα είναι στο 6,2%.

Καθώς δηλαδή το όριο για την είσοδο στη Βουλή είναι το 5%, οι Φιλελεύθεροι δεν μπαίνουν στη Βουλή και ο νυν συνασπισμός περνά στην ιστορία.

Εάν τα αποτελέσματα διαμορφωθούν όπως το exit poll του ZDF, για την αυτοδυναμία στη Βουλή θα χρειαστεί το 42,8% -ελάχιστα υψηλότερα δηλαδή από αυτό που εμφανίζονται να πετυχαίνουν οι Χριστιανοδημοκράτες. Βάσει του ARD, η αυτοδυναμία θα ήταν στο 42,2%, και πάλι δηλαδή ελάχιστα παραπάνω από το ποσοστό του CDU.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ποιες είναι οι 10 χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο από φυσικές καταστροφές


Οι φυσικές καταστροφές προκαλούν δέος και φόβο στους επιστήμονες αλλά και τους πολίτες σε όλο τον κόσμο, αφού είναι δύσκολο να προβλέψουμε πότε θα γίνει το επόμενο χτύπημα και πόσο ισχυρό θα είναι.

Η Ελβετική ασφαλιστική εταιρεία Swiss Re χρηματοδότησε μία έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες χώρες κινδυνεύουν περισσότερο από επερχόμενες φυσικές καταστροφές όπως τσουνάμι, σεισμοί, τυφώνες και πλημμύρες, ρίχνοντας φως σε ένα ερώτημα που βασανίζει τους πολίτες σε όλο τον κόσμο.

Χρησιμοποιώντας ένα εξελιγμένο λογισμικό μοντελοποίησης και μία τεράστια βάση δεδομένων με φυσικές καταστροφές του παρελθόντος, δημιουργήθηκε μία πιθανολογική κατάταξη.

Δείτε λοιπόν ποιες 10 χώρες βρίσκονται σε ζώνη κινδύνου, ανάλογα την κάθε φυσική καταστροφή

Σεισμοί
1. Τοκιο
2. Τζακάρτα
3. Μανίλα
4. Λος Αντζελες
5. Οσάκα
6. Τεχεράνη
7. Ναγκόγια
8. Λίμα
9. Ταιπέι
10. Κωνσταντινούπολη

Πλημμύρες Ποταμών
1. Δέλτα του ποταμού Περλ, Κίνα
2. Σανγκάι, Κίνα
3. Κολκάτα, Ινδία
4. Τζακάρτα, Ινδία
5. Δελχί, Ινδία
6. Τόκιο-Γιοκοχάμα, Ιαπωνία
7. Μπανγκοκ, Ταϊλάνδη
8.Μεξικό
9. Κάιρο
10. Τιαντζιν, Κίνα

Τσουνάμι
1. Τόκιο
2. Ναγκόγια, Ιαπωνία
3.Σαντού, Κίνα
4.Κολκάτα, Ινδία
5.Ντάκα, Βαγδάτη
6. Ιζμίρ, Τουρκία
8. Τζιαοτζινγκ, Κίνα
9. Γκουαγιακίλ, Εκουαδόρ
10. Τσενάι, Ινδία


Καταιγίδες
1. Δέλτα του Ποταμού Περλ, Κίνα
2. Τόκιο-ΓΙοκοχάμα, Ιαπωνία
3.Μανίλα, Φιλιππίνες
4.Οσάκα-Κόμπε, Ιαπωνία
5.Τάιπει, Ταϊβάν
6.Σαντού, Κίνα
7.Ναγκόγια, Ιαπωνία
8.Βομβάη, Ινδία
9.Τσενάι, Ινδία
10.Ταινάν-Κατσιουνγκ, Ταϊβάν

Διαβάστε Περισσότερα »

Αλλαγές θα φέρει το νομοσχέδιο για την απελευθέρωσή των ΚΤΕΛ



Τα ΚΤΕΛ σε αριθμούς:

    62 εταιρείες,
    4.223 λεωφορεία,
    10.000 μέτοχοι, ιδιοκτήτες και συνιδιοκτήτες,
    15.000 εργαζόμενοι,
    1.454.237 δρομολόγια ετησίως.


Αλλαγή στην αγορά των ΚΤΕΛ φέρνει το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των Δημόσιων Αστικών Οδικών Μεταφορών Επιβατών, που βρίσκεται προς ψήφιση στη.. Βουλή.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο προβλέπει τρεις κατηγορίες γραμμών, με μόλις μία εξ αυτών να είναι πλήρως απελευθερωμένη.
Οι άλλες δύο κατηγορίες είναι οι γραμμές με αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης και οι επιδοτούμενες γραμμές στα πρότυπα των άγονων αεροπορικών δρομολογίων. Παρά το γεγονός ότι το ύψος της επιδότησης δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη, φαίνεται ότι η εκτέλεσή τους θα επιβαρύνει το σύνολο των φορολογουμένων, καθώς θα χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Κατά το υφιστάμενο σύστημα, όσοι εκτελούν δρομολόγια με υψηλό εμπορικό ενδιαφέρον υποχρεούνται να εκτελούν και ορισμένα άγονα, που ουσιαστικά επιδοτούνται από τα κέρδη των εμπορικών. Μελέτη την οποία έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Υποδομών και αφορά το συγκοινωνιακό έργο των ΚΤΕΛ, εκτιμά ότι το χιλιομετρικό κόστος των άγονων δρομολογίων σήμερα ανέρχεται στα 140 εκατ. ευρώ. Σε αυτά, εάν προστεθούν και τα περίπου 60 εκατ. που αποτελεί το κόστος των μειωμένων εισιτηρίων (π.χ. πολύτεκνοι κ.λπ.), το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ. Ωστόσο το τελικό ποσό της επιδότησης που θα λαμβάνουν όσοι εκτελούν τα άγονα δρομολόγια, μετά την απελευθέρωση, δεν έχει προσδιοριστεί, καθώς αναμένεται να διαμορφωθεί σε συνεργασία με τις περιφέρειες και τη Ρυθμιστική Αρχή Επιβατικών Μεταφορών, που δημιουργείται για να αποτελέσει τον φορέα ελέγχου της απελευθερωμένης αγοράς των ΚΤΕΛ.

Ο στόλος σε αριθμούς

Σήμερα ο στόλος των ΚΤΕΛ αποτελείται από 4.223 λεωφορεία, τα οποία ανήκουν σε 62 εταιρείες. Σε όλη τη χώρα υπάρχουν 10.000 μέτοχοι, ιδιοκτήτες και συνιδιοκτήτες ΚΤΕΛ, και άλλοι 15.000 εργαζόμενοι σε αυτά.

Το ΚΤΕΛ (Κοινό Ταμείο Εισπράξεων Λεωφορείων) ιδρύθηκε το 1952 με τον νόμο 2119, ενώ το 1973 τα μέλη του οργανώθηκαν σε συνεταιρισμούς. Το 2001 μετατράπηκαν σε ανώνυμες εταιρείες (ν. 2963/2001) που αποτελούν και την πιο συνηθισμένη εταιρική μορφή που συναντά κανείς, με εξαίρεση τις 12 εταιρείες ΚΤΕΛ που διατηρούν τη μορφή συνεταιρισμού. Σήμερα εκτελούνται 1.984 ενδονομαρχιακές γραμμές, ενώ οι υπόλοιπες συνδέουν τις πρωτεύουσες των νομών μεταξύ τους. Ετησίως εκτελούνται 1.454.237 δρομολόγια που διανύουν συνολικά 97 εκατ. χιλιόμετρα. Τα ΚΤΕΛ με την ισχύουσα μορφή τους δεν λαμβάνουν καμία μορφή επιδότησης, παρά μόνο για την αντικατάσταση του στόλου τους, την οποία έλαβαν το 2004. Παράλληλα, έλαβαν συμπληρωματικό ποσό για τον ίδιο σκοπό το 2008. Ως προς το νομοσχέδιο για τα ΚΤΕΛ, η απελευθέρωση της αγοράς τοποθετείται το 2019 και όχι το 2015, όπως προέβλεπε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υποδομών. Το νέο πλαίσιο που θα διέπει τη λειτουργία των ΚΤΕΛ προβλέπει τον διαχωρισμό των γραμμών σε τρεις κατηγορίες:

- Γραμμές Αποκλειστικού Εργου, όπου ο ανάδοχος θα εξασφαλίζει την αποκλειστικότητα εκτέλεσης έργου και θα αναλαμβάνει όλες τις υπεραστικές γραμμές μιας γεωγραφικής ενότητας, κατόπιν ανοιχτού διαγωνισμού, για 10 χρόνια.

- Αγονες γραμμές, στις οποίες ο ανάδοχος εξασφαλίζει την αποκλειστικότητα εκτέλεσης έργου και ταυτόχρονα επιδότηση κατόπιν ανοιχτού διαγωνισμού.

- Γραμμές Ελεύθερης Επιλογής, που αποτελούν τις γραμμές με μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον. Οποιοσδήποτε πληροί τις προϋποθέσεις θα εκτελεί δρομολόγια με τιμολόγηση που θα ορίζεται από τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς.

Παράλληλα, δημιουργείται η Ρυθμιστική Αρχή Επιβατικών Μεταφορών, η οποία είναι υπεύθυνη για τον καθορισμό των άγονων γραμμών σε συνεννόηση με τις περιφέρειες, για τον έλεγχο του ύψους του κομίστρου -όπου προβλέπεται περιορισμός- ενώ θα προκηρύσσει τους διαγωνισμούς για την ανάθεση των γραμμών στις κατηγορίες άγονων και αποκλειστικού έργου.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες μετατρέπεται πλέον σε κακούργημα η κλοπή ή δολιοφθορά σιδηροδρομικού υλικού και οι παραβάτες θα αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης.

Οι δύο «κολοσσοί»

Οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες ΚΤΕΛ είναι αυτές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Από το 1991 το ΚΤΕΛ Νομού Αττικής έχει αναλάβει τη λεωφορειακή γραμμή Αθηνών – Θεσσαλονίκης – Αθηνών. Σήμερα το ΚΤΕΛ Αττικής διατηρεί αποκλειστικά όλες τις υπεραστικές λεωφορειακές γραμμές του Νομού Αττικής, καθώς και τη διανομαρχιακή γραμμή Θεσσαλονίκης.

Το ΚΤΕΛ Αττικής διαθέτει 136 λεωφορεία τα οποία ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα, δηλαδή στους περίπου 190 ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι είναι και υπεύθυνοι για τη συντήρηση των οχημάτων. Η εταιρεία έχει την ευθύνη της δρομολόγησης των λεωφορείων καθημερινά, ενώ μεταφέρει ετησίως περίπου 8 εκατομμύρια επιβάτες.

Ο στόλος της εταιρείας ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης αποτελείται από 100 λεωφορεία. Τα 6 είναι διώροφα 72 θέσεων, ενώ τα υπόλοιπα υπερυψωμένα, 50 θέσεων, μήκους 12 μ. Τα λεωφορεία διαθέτουν κλιματισμό και μεγάλους χώρους για αποσκευές.

Από την 1η Μαρτίου 2008, το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης συνεργάζεται με το ΚΤΕΛ Αττικής. Σήμερα οι δύο εταιρείες εκτελούν καθημερινά 11 τακτικά δρομολόγια, με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη και 11 με αφετηρία την Αθήνα. Λόγω της ευελιξίας του ΚΤΕΛ, τα δρομολόγια αυτά μπορεί να φτάσουν και τα 25 ή 30 σε περιόδους αιχμής. Δύο δρομολόγια την ημέρα ξεκινούν από τον Πειραιά, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες τα δρομολόγια από και προς τον Πειραιά μπορεί να φτάσουν τα 12 ημερησίως.
Η απόσταση μεταξύ του σταθμού «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη και του σταθμού «Κηφισός» στην Αθήνα είναι 496 χιλιόμετρα και ο χρόνος του ταξιδιού κυμαίνεται από 6 έως 6.30 ώρες, ανάλογα με τις κυκλοφοριακές συνθήκες.

Διαβάστε Περισσότερα »

Σπάει η «ομερτά» της Χρυσής Αυγής...




Πρώην μέλη αλλά και ενεργά στελέχη της Χρυσής Αυγής σπάνε ο ένας μετά τον άλλον τον όρκο της σιωπής και ξεσκεπάζουν την οργάνωση αλλά τους επικεφαλής των ταγμάτων εφόδου της οργάνωσης που σκορπούν τον τρόμο, αλλά πουλάνε ακόμα και ...
προστασία.

Πρώην χρυσαυγίτης που μίλησε στην εφημερίδα «Έθνος» είπε πως στην Τ.Ο οργάνωση Νίκαιας είχε τη γενική εποπτεία ο βουλευτής της περιοχής Γιάννης Λαγός και τόνισε:

«Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι στον Λαγό θα δώσουμε αναφορά και θα πάρουμε το ΟΚ μόνο από τον Λαγό για να γίνει οτιδήποτε. Αυτός θα μας διαγράψει, κατ’ εντολήν πάντα του Γιώργου».

Ενεργό μέλος της Χρυσής Αυγής που μίλησε στο «Βήμα της Κυριακής» αναφέρει για την οργάνωση της Νίκαιας:

«Η οργάνωση της Νίκαιας ήταν το καμάρι μας, τα τελευταία χρόνια μαζί με αυτή την Αθηνών. Η επιτυχία οφείλεται στην επιστασία και στον έλεγχο του βουλευτή Γιάννη Λαγού. Εκείνοι είχαν τον πρώτο λόγο στις πρόσφατες κινητοποιήσεις της Χρυσής Αυγής στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στην περιφέρεια. Από εκεί εκπορεύθηκε και η επίθεση εναντίον των οπαδών του ΚΚΕ στο Πέραμα πριν από δέκα ημέρες».

Όπως προκύπτει από τη μαρτυρία του πρώην χρυσαυγίτη στο «Έθνος» η τοπική οργάνωση της Νίκαιας ήταν δομημένη σαν στρατιωτική οργάνωση, ενώ διέθετε ακόμα και μηχανοκίνητο τμήμα στα πρότυπα της ομάδας ΔΕΛΤΑ της Αστυνομίας.

Σε ερώτηση τί είναι το Innova ο πρώην χρυσαυγίτης απαντά:

«Είναι το μηχανοκίνητο τάγμα, που λέμε έσκασαν τα Innova. Είναι η μάρκα από τα παπάκια που οδηγούν. Είναι αυτοί που πάνε με τα Innova γρήγορα όπου χρειαστεί».

Ο Μιχαλολιάκος γνώριζε

Στην ερώτηση εάν μπορεί να ευσταθούν οι πληροφορίες ότι ο επικεφαλής της Τ.Ο. Νίκαιας, Γ. Πατέλης επικοινώνησε την επίμαχη ώρα με τον Γ. Λαγό, ο πρώην Χρυσαυγίτης απαντά: «Ε, βέβαια, τον Πατέλη θα έπαιρναν και ο Πατέλης θα έπαιρνε τον Λαγό».

Ο ίδιος εκτιμά πως ο Ν. Μιχαλολιάκος πρέπει να ενημερώθηκε για την επιδρομή στο Κερατσίνι και τονίζει:

«Δεν μπορώ να ξέρω σίγουρα. Βάσει όσων έχω ζήσει, πάντα ενημερώνεται ο αρχηγός για να δώσει το ΟΚ».

Ο πρώην χρυσαυγίτης δίνει αρνητική απάντηση στο ενδεχόμενο ο Γιάννης Λαγός να πήρε μόνος του την απόφαση για το χτύπημα στο Κερατσίνι χωρίς να ενημερώσει τον γγ της Χρυσής Αυγής, ενώ στο ερώτημα εάν ο Ν. Μιχαλολιάκος μπορεί να γνώριζε για ότι θα δολοφονούσαν τον Π. Φύσσα απαντά:

«Κατά τη γνώμη μου ναι. Υπάρχει ιεραρχία. Δηλαδή ένα μέλος λέει κάτι στον πυρηνάρχη. Ο πυρηνάρχης το μεταφέρει στον βουλευτή που είναι υπεύθυνος για την τοπική οργάνωση και ο βουλευτής στον αρχηγό».

Στρατιωτική οργάνωση με κομματικό μανδύα

Το στέλεχος της Χρυσής Αυγής, που μιλά στο «Βήμα της Κυριακής» κάνει λόγο για ομάδες που μπορούν να σβήσουν τα ίχνη τους και να κάνουν αντάρτικο πόλης, ενώ αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Οι ομάδες αυτές μπορούν να χτυπούν σαν ένοπλες οργανώσεις αντάρτικου πόλης, τηρώντας κανόνες συνωμοτικότητας με κύριο ενδιαφέρον να εξαϋλώνουν τα ίχνη τους και να καταστρώνουν τον τρόπο διαφυγής τους. Οι ομάδες κρούσης χρησιμοποιούνται σε ειδικές περιστάσεις, όπως μια ανταποδοτική επίθεση κατά αλλοδαπών, ύστερα από μια εγκληματική επίθεση κατά Έλληνα ή και σε περίπτωση που κάποιος οπαδός της Χρυσής Αυγής λειτουργεί προδοτικά».

Το ίδιο πρόσωπο δίνει στοιχεία και για τους τρόπους αλλά κυρίως και τα πρόσωπα που εκπαιδεύουν τις χρυσαυγίτικες ομάδες, λέγοντας:

«Τέτοιου είδους εκπαιδεύσεις γίνονται περιστασιακά σε δάση της Αττικής και σε άλλες περιοχές της χώρας, τις περισσότερες φορές με πλήρη μυστικότητα και με ειδική μέριμνα για να μη γίνονται αντιληπτοί από αστυνομικούς κλπ. Ως εκπαιδευτές χρησιμοποιούνται πρώην και εν ενεργεία μέλη των ΟΥΚ, των ΛΟΚ και άλλων ειδικών μονάδων. Ωστόσο και πολλοί από τους, που πλαισιώνουν τις φάλαγγες της Χρυσής Αυγής προέρχονται, κατά προτεραιότητα, από τις ειδικές μονάδες του στρατού. Η Χρυσή Αυγή έχει μια οργάνωση που την αγνοεί ο περισσότερος κόσμος και παραπέμπει σε αυτή των ναζί, αλλά κυρίως στην Εθνική Οργάνωση Νεολαίας (ΕΟΝ) που ίδρυσε ο Μεταξάς το 1936. Η Χρυσή Αυγή όπως και η ΕΟΝ, έχει φαλαγγάρχες, τετράρχες, ομαδάρχες και λοιπά. Δίνουμε εξαιρετικό βάρος στην εκπαίδευση στρατιωτικού τύπου των μελών της οργάνωσης».

Ωστόσο όπως φαίνεται η απόκτηση δύναμης και μιας καλά δομημένης οργάνωσης οδηγεί και στους εκβιασμούς.

«Στα κεντρικά γραφεία πληροφορούμαστε ότι πολλά μέλη τοπικών οργανώσεων της Χρυσής Αυγής εκμεταλλευόμενοι αυτές τις επιχειρησιακές δυνατότητες, που αποκτούν μέσω της εκπαίδευσής τους μετατρέπονται σε συμμορίες εκβιαστών, που καταδυναστεύουν καταστηματάρχες», αναφέρει το στέλεχος της Χρυσής Αυγής στο «Βήμα της Κυριακής».

Ένα άλλο μέλος της Χρυσής Αυγής, αναφέρει πως με ιδιαίτερο κυνισμό διαχωρίζουν τα θύματά τους και τονίζει:

«Εμείς πάντα λέγαμε πρώτη η δουλειά και μετά η διασκέδαση. Η δουλειά είναι να κυνηγάμε αναρχικούς και η διασκέδαση να χτυπάμε Πακιστανούς. Αυτό ήταν το σύνθημα. Πρώτα η δουλειά και μετά η διασκέδαση».

Η μαρτυρία του πρώην χρυσαυγίτη για την επίθεση σε δύο Πακιστανούς σοκάρει καθώς αναφέρει: «Είχαν πάει σ’ ένα βουνό και ένα στέλεχος της Τ.Ο. Νίκαιας είπε ότι καθώς γύρναγαν βρήκανε στον δρόμο δύο Πακιστανούς, τον έναν τον ξυλοκόπησαν στον δρόμο και πήρε φόρα και του βάρεσε το κεφάλι σαν να ήθελε να βαρέσει κλωτσιά σε πέναλτι. Και είχα “μείνει”. Κι αυτός υπερηφανευόταν. Εκεί για μένα άρχισε η αντίστροφη μέτρηση», υπογράμμισε ο πρώην χρυσαυγίτης.


matrix24.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν οι καθηγητές της ΟΛΜΕ



Μετά από μία πολύωρη επεισοδιακή συνέλευση, οι καθηγητές της ΟΛΜΕ αποφάσισαν να μη συνεχίσουν την πενθήμερη απεργία τους την ερχόμενη εβδομάδα, ωστόσο θα πραγματοποιήσουν 48ωρη απεργία τη Δευτέρα 23 και την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου.

Η συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ ξεκίνησε στις 11 το πρωί της Παρασκευής και τελείωσε στις 2 τα ξημερώματα του Σαββάτου, ωστόσο δεν ψηφίστηκε η πρόταση για νέα πενθήμερη απεργία, ενώ υποβλήθηκε νέα πρόταση για τριήμερη απεργία η οποία επίσης δε συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων.

Διαβάστε Περισσότερα »

Δημοσκόπηση : Η δολοφονία Φύσσα ρίχνει τη Χρυσή Αυγή


Η δολοφονία του Παύλου Φύσσσα, μπορεί να μην επέφερε δραματικές αλλαγές στη μάχη για το ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα στις εκλογές, βάσει τις εικόνας που αποτυπώνει δημοσκόπηση της Metron Analysis για την εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής» που ολοκλήρωθηκε σε δύο κύματα, πριν και μετά το φόνο, ωστόσο δίνει στους πολίτες την αίσθηση ότι η χώρα εισέρχεται σε περίοδο πολιτικής αστάθειας με αποτέλεσμα οι απαντήσεις που έδωσαν οι πολίτες να διαφέρουν αρκετά πριν και μετά τη δολοφονία Φύσσα.

Οπως δείχνει η εν λόγω δημοσκόπηση, παρατηρώντας τα ποσοστά της πρόθεσης ψήφου πριν και μετά τη δολοφονία,  όλα τα κόμματα σημειώνουν πτώση, με εξαίρεση τη ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ. Τις μεγαλύτερης απώλειες καταγράφει η Χρυσή Αυγή η οποία έχασε 1,5%, κάτι το οποίο δείχνει ότι η στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα ίσως σηματοδοτεί και την αλλαγή της στάσης της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στο νεοναζιστικό μόρφωμα.

Η εξέλιξη της εκλογικής επιρροής του κόμματος του Νίκου Μιχαλολιάκου τους προηγούμενους μήνες δείχνουν ότι αργά μεν, σταθερά δε, διατηρούσε τις δυνάμεις του και κατέγραφε και μικρή άνοδο.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ενώ το Σεπτέμβριο ήταν στο 7,8%, μέσα σε ένα μήνα (πριν την δολοφονία του Παύλου Φύσσα) κατέγραψε άνοδο 0,7%. Η εικόνα, όμως, άλλαξε αμέσως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αφού στο δεύτερο κύμα της έρευνας που έγινε μετά το φόνο καταγράφει πτώση 1,5%.

Δεδομένου ότι αναμένονται εξελίξεις τόσο μετά την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του δολοφόνου Γιώργου Ρουπακιά που θα αποκαλύψει τους ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας, όσο και σε δικαστικό επίπεδο αφού πριν από μερικές ημέρες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας έστειλε στην εισαγγελεία του Αρείου Πάγου φάκελο με 32 υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται μέλη και στελέχη του νεοναζιστικού κόμματος και οι οποίες ενδεχομένως να αντιμετωπιστούν ως κακουργήματα κάτι το οποίο θα προκαλέσει αλυσιδωτές, σημαντικές εξελίξεις, αλλά και λόγω των συνεχών αποκαλύψεων για τις έκνομες ενέργειες των μελών της Χρυσής Αυγής, για τον τρόπο δράσης και τη δομή της, είναι πολύ πιθανό τους επόμενους μήνες να δούμε τα δημοσκοπικά ποσοστά του κόμματος του Νίκου Μιχαλολιάκου να κατρακυλούν ακόμη περισσότερο.

Η πρόθεση ψήφου ανά ημέρα διεξαγωγής της έρευνας

Πριν την δολοφονία του Παύλου Φύσσα (17 Σεπτεμβρίου) έχει ως εξής:

    ΝΔ:20,1%
    ΣΥΡΙΖΑ:20,5%
    ΠΑΣΟΚ:5,3%
    Ανεξάρτητοι Ελληνες:3,7%
    Χρυσή Αυγή:8,5%
    ΔΗΜΑΡ:2,3%
    ΚΚΕ:3,7%
    Οικολόγοι Πράσινοι:2,4%
    Αλλο:3,9%
    Λευκό/Ακυρο:9,6%
    Δεν θα ψηφίσουν:13,5%
    Δεν έχουν αποφασίσει:4,8%
    Δεν απαντώ:1,7%

Μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα (18-19 Σεπτεμβρίου) έχει ως εξής:

    ΝΔ:19%
    ΣΥΡΙΖΑ:19,1%
    ΠΑΣΟΚ:4,3%
    Ανεξάρτητοι Ελληνες:3,6%
    Χρυσή Αυγή:7%
    ΔΗΜΑΡ:4,2%
    ΚΚΕ:5,6%
    Οικολόγοι Πράσινοι:1,8%
    Αλλο:3,2%
    Λευκό/Ακυρο:10,5%
    Δεν θα ψηφίσουν:12,8%
    Δεν έχουν αποφασίσει:5,5%
    Δεν απαντώ:3,4%

Απώλειες υπέστησαν και τα δύο κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση. Συγκεκριμένα, η ΝΔ βρέθηκε να χάνει 1,1% το ΠΑΣΟΚ μια μονάδα και ο ΣΥΡΙΖΑ 1,4%.

Στον αντίποδα η ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ τα οποία καταγράφουν άνοδο. Συγκεκριμένα η ΔΗΜΑΡ η οποία μετά την αποχώρησή της από την κυβέρνηση δύσκολα εμφανιζόταν στις δημοσκοπήσεις να ξεπερνά το 3% που της εξασφαλίζει την είσοδο στη Βουλή, βρέθηκε μέσα σε δυο μέρες να καταγράφει άνοδο 1,9%. Κερδισμένο εμφανίζεται, όμως, και το ΚΚΕ το οποίο κατέγραψε 1,9%.

Ισοπαλία θρίλερ δείχνει η πρόθεση ψήφου

Εν τω μεταξύ το τελικό αποτέλεσμα της πρόθεσης ψήφου δείνει οριακό προβάδισμα 0,2% στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η δολοφονία του Παύλου Φύσσα δεν φαίνεται να αλλάζει τους συσχετισμούς αφού ο ΣΥΡΙΖΑ προηγούνταν τόσο πριν όσο και μετά το δραματικό περιστατικό στο Κερατσίνι.

Η πρόθεση ψήφου της Metron Analysis για το Σεπτέμβριο έχει ως εξής:

    ΝΔ:19,6%
    ΣΥΡΙΖΑ:19,8%
    ΠΑΣΟΚ:4,8%
    Ανεξάρτητοι Ελληνες:3,6%
    Χρυσή Αυγή:7,8%
    ΔΗΜΑΡ:3,2%
    ΚΚΕ:4,6%
    Οικολόγοι Πράσινοι:2,1%
    Αλλο:3,6%
    Αδιευκρίνιστη ψήφος:30,9%

«Τείχος» ενάντια στη Χρυσή Αυγή σηκώνουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Εν τω μεταξύ οι πολιτικοί αρχηγοί, όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις τους στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής» παρά το γεγονός ότι δεν συμφωνούν όλοι με τα αίτια που οδήγησαν στην αύξηση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής, αναδεικνύουν τον εγκληματικό της χαρακτήρα και καλούν τους πολίτες να προασπίσουν το δημοκρατικό πολίτευμα.

Μέτωπο κατά του φασισμού και του νεοναζισμού ορθώνουν οι πολιτικοί αρχηγοί. Παρά το γεγονός ότι δεν συμφωνούν όλοι με τα αίτια που οδήγησαν στην αύξηση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής,

Στο μήνυμά του το Σάββατο ο πρωθυπουργός τονίζει ότι «η Δημοκρατία δεν είναι ανοχύρωτη» και ότι «έχει μέσα για να αμυνθεί στις προκλήσεις». Ο Αντώνης Σαμαράς προειδοποιεί ότι θα τα χρησιμοποιήσει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, αρκεί να υπάρχει ενότητα ολόκληρου του λαού για την προάσπιση της δημοκρατικής νομιμότητας.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι «η ανοχή απέναντι στη βία και τη βιαιότητα εξοντώνει και ευτελίζει τη Δημοκρατία». «Η Δημοκρατία που σου επιτρέπει να διαφωνείς πρέπει να προστατεύεται και άρα να αμύνεται», υπογραμμίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Αγώνα για τη Δημοκρατία» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τον αγώνα κατά της Χρυσής Αυγής. Ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει, ωστόσο, ότι «η ριζική αντιμετώπιση του ναζιστικού φαινομένου απαιτεί να δοθεί τέλος στη μνημονιακή εξαθλίωση».

«Η απάντηση στους φασίστες είναι η επίμονη νομιμότητα», δηλώνει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. «Όλα τα κόμματα και τα πρόσωπα, πολιτικά και θεσμικά, καλούνται να επιδείξουν ευθύνη και πατριωτισμό», προσθέτει ο Φώτης Κουβέλης.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ χαρακτηρίζει τη Χρυσή Αυγή «δολοφονική, εγκληματική οργάνωση νεοναζιστών φασιστών». Ο Δημήτρης Κουτσούμπας εκτιμά ότι είναι «γέννημα θρέμμα του καπιταλιστικού συστήματος και ακραία φωνή του πολιτικού συστήματος».


Διαβάστε Περισσότερα »

Χάκερς έριξαν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. μετά την ανάρτηση βίντεο και φωτογραφιών από τις συλλήψεις Χρυσαυγιτών



Διαδικτυακή επίθεση, λίγες ώρες μετά την ανάρτηση φωτογραφιώ και βίντεο από τη σύλληψη μελών της Χρυσής Αυγής δέχθηκε το Σάββατο ο δικτυακός τόπος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οπως σημείωνει στην ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ. ο ιστότοπός της τέθηκε προσωρινά και για λίγες ώρες εκτός λειτουργίας και το πρόβλημα αποκαταστάθηκε μετά από παρέμβαση της Διεύθυνσης Πληροφορικής του Κλάδου Οικονομοτεχνικών και Πληροφορικής του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Για το περιστατικό, όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΕΛ.Α. διενεργείται αυταπάγγελτη προανάκριση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για το περιστατικό έχει ως εξής:

«Ανακοινώνεται ότι ο δικτυακός τόπος της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr) δέχθηκε επίθεση τύπου DDoS, από το πρωί σήμερα (σ.σ. Σάββατο), με κορύφωση τις μεσημβρινές ώρες, μετά την ανάρτηση Δελτίου Τύπου με φωτογραφίες και βίντεο, σχετικά με την σύλληψη οκτώ ημεδαπών χθες το βράδυ για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων σε Θεσσαλονίκη και Χαλκίδα, με αποτέλεσμα να τεθεί προσωρινά και για λίγες ώρες έκτος λειτουργίας.

Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, διενεργείται αυτεπάγγελτη προανάκριση για την κακόβουλη ηλεκτρονική επίθεση, στα πλαίσια της οποίας διερευνώνται ψηφιακά τα κακόβουλα ηλεκτρονικά ίχνη.

Ο δικτυακός τόπος, μετά από άμεση παρέμβαση της Διεύθυνσης Πληροφορικής του Κλάδου Οικονομοτεχνικών και Πληροφορικής του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αποκαταστάθηκε».
Διαβάστε Περισσότερα »

Αγριεύει ο καιρός - Βροχές, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας

Το φθινόπωρο μπαίνει για τα καλά, καθώς, ο καιρός θα συνεχίσει να μας ταλαιπωρεί και σήμερα με βροχές και καταιγίδες να πλήττουν τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Εν τω μεταξύ περαιτέρω πτώση αναμένεται να σημειώσει η θερμοκρασία η οποία δεν πρόκειται να ξεπεράσει τους 28 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά, η πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ για την Κυριακή έχει ως εξής:

    Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: στη δυτική Μακεδονία λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα σποραδικών βροχών μικρής διάρκειας στην κεντρική Μακεδονία.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 09 έως 25 βαθμούς κελσίου.

    Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στα νότια όπου μετά το μεσημέρι θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.

Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και ανοιχτό στο Ιόνιο βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 15 έως 28 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: τοπικές νεφώσεις με παροδικές βροχές. Βαθμιαία από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νότια όπου είναι πιθανό να εκδηλωθούν και πρόσκαιρες καταιγίδες.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 13 έως 27 βαθμούς κελσίου.

    Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: λίγες παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών στην Κρήτη κυρίως μετά το μεσημέρι.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 19 έως 28 βαθμούς κελσίου.

    Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: γενικά αίθριος.

Ανεμοι: απο βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 18 έως 27 βαθμούς κελσίου.

    Αττική

Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά και βόρεια τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες όποτε είναι πιθανό να εκδηλωθεί και πρόσκαιρη καταιγίδα.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ

Θερμοκρασία: από 18 έως 27 βαθμούς κελσίου. Στα ανατολικά και βόρεια η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη

    Θεσσαλονίκη

Καιρός: γενικά αίθριος και μόνο στα ανατολικά πρόσκαιρες νεφώσεις με πιθανότητα για βροχή μικρής διάρκειας.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 16 ως 25 βαθμούς κελσίου.


Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ