Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Από τους 420.000 μόνο οι 150.000 θα πάρουν επίδομα



Σε πολιτικό παραμύθι εξελίσσεται η βαρύγδουπη εξαγγελία της κυβέρνησης για τη χορήγηση επιδόματος ύψους 200 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, η εγκύκλιος του ΟΑΕΔ αποκλείει το 80% των ανέργων. Ειδικότερα, από τους 420.000 ανέργους που το περίμεναν, θα το εισπράξουν μόνο οι 150.000.

Σύμφωνα με το άρθρο 2 της σχετικής εγκυκλίου, «το δικαίωμα της λήψης επιδόματος ασκείται εντός αποσβεστικής προθεσμίας δύο μηνών, από τη λήξη της 12μηνης τακτικής επιδότησης λόγω ανεργίας».

Με βάση την ίδια εγκύκλιο, ο άνεργος υποχρεούται να προσέλθει ο ίδιος στον ΟΑΕΔ του τόπου κατοικίας του ή της τελευταίας επιδότησής του, προκειμένου να υποβάλει αίτηση για τη χορήγηση επιδόματος μακροχρόνια ανέργου, μέσα σε προθεσμία δύο μηνών από τη λήξη της 12μηνης τακτικής επιδότησης λόγω ανεργίας.

Το θέμα αναδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση στη Βουλή στην οποία επισημαίνεται ότι με «το νέο πλαίσιο επί της ουσίας καταργείται το επίδομα μακροχρόνια ανέργων, αφού οι προϋποθέσεις που θέτει εξαιρούν περίπου το 70% των -ως σήμερα- επιδοτουμένων μακροχρόνια ανέργων».

Επιπλέον, βάσει της εγκυκλίου, μειώνεται το προβλεπόμενο όριο εισοδήματος από τα 12.000 ευρώ στα 10.000 ευρώ το χρόνο, προκειμένου να δικαιούται κάποιος το επίδομα.

Πρόκειται μάλιστα, στην πραγματικότητα, για εισοδήματα του 2012, έτος κατά το οποίο οι δυνητικοί δικαιούχοι εργάζονταν, με αποτέλεσμα να υφίσταται ένας ακόμη περιορισμός που μειώνει δραματικά τον αριθμό των δικαιούχων.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ