Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Κίνηση Πολιτών του Δήμου Θήβας "ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ"

                     ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ
  Αυτοί που είναι εναντίον της πολιτικής  είναι υπέρ της πολιτικής που τους επιβάλλεται
                                                                                                               Bertolt Brecht
                              -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Είτε προερχόμαστε από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους, είτε δραστηριοποιούμαστε σε διάφορα πεδία ενεργής πολιτείας, είτε αγωνιούμε χωρίς να έχουμε οργανωμένο πλάνο στο μυαλό μας, είναι ξεκάθαρο ότι μπροστά μας έχουμε μόνο μία λύση:  τον αγώνα ενάντια στο σκοτάδι που μας περιβάλλει.

Ερχόμενοι σε ρήξη με το υπάρχον και στοχεύοντας στην ανατροπή του, προσπαθούμε να προσδιορίσουμε τη θέση μας στο πεδίο του πολιτικού και να βρούμε τους συνεκτικούς δεσμούς που γίνονται η αφορμή να συλλογικοποιήσουμε τη σκέψη, τη φωνή και τη δράση μας. Αποτελούμε μία ομάδα ατόμων, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μας απασχολεί η ρύθμιση και η διαχείριση των κοινών ζητημάτων της πόλης, της κοινωνίας, της χώρας.
Όχι γιατί περιμένουμε να αποκομίσουμε οφέλη, πολλώ δε μάλλον όχι γιατί το έχουμε κάνει αυτό στο παρελθόν,
αλλά γιατί είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι η συμμετοχή στα κοινά δεν αποτελεί εκδήλωση ματαιοδοξίας αλλά μίας ζωτικής σημασίας κίνηση, που στις μέρες μας μάλλον συνιστά επιτακτική ανάγκη. Καθώς επίσης πιστεύουμε ότι αν εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να αγωνιστούμε για τις ζωές μας, τότε είμαστε άξιοι της μοίρας που μας επιβάλλεται.

Η πραγματικότητα της πολιτικής αρθρώνεται σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας είτε πρόκειται για την τοπική κοινότητα στην οποία διαβιούμε, είτε στο μακροεπίπεδο της κεντρικής πολιτικής σε εθνικό ή σε διεθνές επίπεδο.
Εμείς δεν απεμπολούμε τις κεντρικές μας θέσεις, ούτε παραγνωρίζουμε την οργανική σχέση του τοπικού με το κεντρικό. Επιλέγουμε όμως, γνωρίζοντας την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος, την κοινότητα ως ένα πρώτο, απτό και ορατό από όλους χώρο πολιτικής διακινδύνευσης. Συγκεκριμένα και αφού τυγχάνει να είμαστε δημότες Θηβαίων, φιλοδοξούμε να αναπτύξουμε τις συλλογιστικές μας και τις δράσεις μας σε αυτό που ονομάζεται, κατ’ ευφημισμόν πια, τοπική αυτοδιοίκηση.

Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα προκειμένου να ενεργοποιήσουμε τα αντανακλαστικά των συμπολιτών μας, να αναδείξουμε θέματα επιμελώς κρυμμένα, να αντισταθούμε στη «φτηνή» πολιτικάντικη διαχείριση των ζητημάτων του δήμου από «επαγγελματίες» ή μη της ντόπιας πολιτικής σκηνής.

Έχουμε ανάγκη να βρούμε συμμάχους  στους φυσικούς χώρους αναφοράς μας: στους εργαζόμενους, στη νεολαία,
στους ανθρώπους του καθημερινού μόχθου, στους εργάτες της σκέψης, στα κινήματα, στους επαγγελματίες,
στους ανθρώπους που αγωνιούν για το κοινό μας μέλλον. 

Σκοπός μας να παρέμβουμε δυναμικά με τον κοινό μας λόγο και με τη συλλογική μας δράση, όπου λαμβάνονται αποφάσεις, όπου αυτές εκτελούνται, και να εκθέσουμε στην κοινή θέα τις διαδικασίες λήψης τους.

 Έχουμε σταματήσει να απορούμε γιατί δεν αλλάζει τίποτα στην καθημερινότητα αυτής της πόλης. Αποκτήσαμε πια την εμπειρία να ξεχωρίζουμε τις πραγματικές διαθέσεις, να ανιχνεύουμε τις υπόγειες διαδρομές και να αντιλαμβανόμαστε τις πραγματικές βάσεις των πολιτικών που ακολουθούνται. Στηριζόμαστε στις δυνάμεις μας, όχι από κάποια  μανία απομονωτισμού, αλλά με δίψα για δουλειά, όντας ειλικρινά ανοιχτοί στη  συμπόρευση με ανθρώπους και με ομάδες με προσδιορισμένα ή μη χαρακτηριστικά, θέτοντας όμως ως προαπαιτούμενα την ισότιμη συμμετοχή, τις ξεκάθαρες κουβέντες και την οριζόντια σχέση μεταξύ μας. 

Μένουμε μακριά από φθαρμένα σχήματα και ανθρώπους και δεν επιδιώκουμε καμία επαγγελματική σχέση με την πολιτική.

Την ανεξαρτησία μας δεν τη διεκδικούμε τύποις, αλλά την κατοχυρώνουμε, όχι μένοντας μακριά από την πολιτική, αλλά από τη χυδαία έκφρασή της, από τις συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, από την εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων.

Προφανώς όλα αυτά ακούγονται κοινότοπα και το μόνο που μπορεί να πείσει είναι το έργο και το αποτέλεσμα.





Στόχος της κίνησης είναι όχι να καθοδηγήσει μία ακόμη προσπάθεια πολιτικής διαφοροποίησης και επανα-οριοθέτησης αλλά να ξεκινήσει μία διαδρομή δουλειάς του καθενός ξεχωριστά και όλων μαζί με στόχο την έκφραση των συλλογικών συμφερόντων καθώς και την ανάδειξη ενός συλλογικού αποτελέσματος.

Δεν είμαστε αχυράνθρωποι κανενός, ούτε ψήφοι άνευ περιεχομένου σε κανένα συμβούλιο. Αναρωτιόμαστε: 
•    γιατί άνθρωποι που θεωρούν ότι στην υπάρχουσα κατάσταση δεν μπορεί να γίνει τίποτα από πλευράς δήμου  επιμένουν να διαχειρίζονται τα ζητήματα του και επιδιώκουν την επανεκλογή τους ως  διαχειριστές με τέτοιους όρους;
•    γιατί στα στενά σημερινά πλαίσια κάποιοι εξακολουθούν να επιμένουν για μία αλλαγή απλώς στον τρόπο διαχείρισης;
•    γιατί οι δοκιμασμένες, φθαρμένες συνταγές εξακολουθούν για κάποιους να αποτελούν πανάκεια;

Δεν είμαστε αποκλειστικοί φορείς του νέου, αλλά τολμάμε να δοκιμάσουμε, να σταθούμε απέναντι σε ό,τι μας φοβίζει, να βρούμε αυτά που μας ενώνουν αλλά και να τονίσουμε τις διαφορές μας.
Δεν απαξιώνουμε ο,τιδήποτε έχει γίνει έως τώρα, αλλά στεκόμαστε κριτικά απέναντί του.
Αντιλαμβανόμαστε ότι στις σημερινές συνθήκες όπου ο «Καλλικράτης» :
•    έχει καταργήσει κάθε έννοια «Τοπικού» και «Αυτοδιοικητικού» χαρακτήρα στη διαχείριση των τοπικών πραγμάτων
•    έχει μετατρέψει τους δήμους σε μικρά «τοπικά κράτη» με τα ίδια απαίσια χαρακτηριστικά που έχει και το κεντρικό κράτος στη λειτουργία και τους στόχους (περιορισμός κοινωνικών δαπανών – αυταρχικοποίηση στη λήψη αποφάσεων – ξεπούλημα δημόσιων λειτουργιών/αγαθών στην ιδιωτική κερδοσκοπία – ένταση της υπερφορολόγησης – πλήρης διάλυση των εργασιακών σχέσεων/δικαιωμάτων κλπ), δεν υπάρχει περιθώριο παρά να σταθούμε συλλογικά – αποφασιστικά – διεκδικητικά απέναντι σε αυτές τις επιλογές, οραματιζόμενοι μια ζωή «άξια να τη ζεις». 

Χρειάζεται να αγωνιστούμε ενάντια στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος της περιοχής μας, ενάντια στη χωροταξική υποβάθμιση μέσω λογικών εμπορευματοποίησης, ενάντια σε κάθε λογική που προτάσσει το ατομικό σε βάρος του συλλογικού. Παράλληλα, πρώτιστο μέλημα της κίνησης αποτελεί η μελέτη των επιμέρους θεμάτων που απασχολούν το δήμο, αφού ο βασικός σκοπός μας είναι η ανάδειξη ζητημάτων όπως και η κατάθεση προτάσεων για την αντιμετώπισή τους.  Άλλωστε δυναμισμός χωρίς αποτελεσματικότητα  μάλλον μας φτάνει μόνο στα μισά του δρόμου.  
      
Είμαστε στο άλλο άκρο  της  λογικής  ότι η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί ένα ακόμη πεδίο κομματικής αναμέτρησης και καταγραφής απλώς των αποτελεσμάτων στο συνολικό κομματικό «ταμείο».
Γυρίζουμε στην ουσία της πολιτικής που είναι η συμμετοχή των πολιτών, οι λαϊκές συνελεύσεις, η κατάργηση των στεγανών μεταξύ «αρχόντων και αρχομένων».

Δε φιλοδοξούμε να λειτουργήσουμε συγκεντρωτικά, αλλά οργανωνόμαστε από τα κάτω, λειτουργούμε με αμεσοδημοκρατικές μεθόδους  στο εσωτερικό της ομάδας, προτείνοντας ταυτόχρονα τον τρόπο αυτόν λειτουργίας και στην κοινότητα. Η συνέλευση είναι το μόνο όργανο λήψης αποφάσεων και σε αυτήν είναι υπόλογοι όλοι.
Διεκδικούμε οι συνελεύσεις της γειτονιάς να γίνουν αποφασιστικό όργανο ανάδειξης των αναγκών των κατοίκων & επιβολής λύσεων κόντρα στους σχεδιασμούς των περιφερειών ή των τοπικών συμφερόντων.
Λειτουργώντας με αυτές τις αρχές, εκφράζουμε την πίστη μας στο άτομο αλλά και στη συλλογικότητα. Δεν αποκλείουμε, αντιθέτως υιοθετούμε κάθε μέσο αγώνα και κάθε πρωτοβουλία, είτε αυτή προέρχεται από το εσωτερικό της ομάδας είτε όχι. Συνεπώς, δεν υπάρχει καμία λογική αποκλεισμού, αφού εκ φύσεως η κίνησή μας αποτελεί προϊόν σύνθεσης ατόμων και τάσεων μέσα στην κοινωνία αλλά και ειδικότερα μέσα σε υφιστάμενους πολιτικούς χώρους.

Δε θέτουμε κανέναν όρο, απλώς παραθέτουμε τις αρχές και τις αξίες μας σε οιαδήποτε ανοιχτή διαπραγμάτευση  για τη δημιουργία μετώπων αγώνα με σκοπό την ανατροπή του υπάρχοντος, είτε ιδωμένου τοπικά είτε μέσα από ένα ευρύτερο πρίσμα.

Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τον αγώνα μας για το δήμο, τους ανθρώπους του, το περιβάλλον, τον πολιτισμό.
Για όλα αυτά δηλώνουμε ότι στα σχέδιά τους είμαστε : “EKTOΣ ΣΧΕΔΙΟΥ’’
                            
e-mail επικοινωνίας:  thiva.ektos.sxediou@gmail.com   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ