Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Τέλος προθεσμίας σήμερα για πέντε φόρους



Τέλος προθεσμίας σήμερα για την πληρωμή όχι ενός ή δυο αλλά πέντε διαφορετικών φόρων. Οι φορολογούμενοι καλούνται σήμερα στις τράπεζες προκειμένου να εξοφλήσουν τσουχτερούς φόρους που αφορούν αυτοκίνητα, ακίνητα, εισοδήματα  και... πισίνες.

Ας δούμε τη λίστα των σημερινών φορολογικών υποχρεώσεων αναλυτικά. Οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν:

-την προτελευταία δόση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για το 2011, το 2012 και το 2013. Το συνολικό ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

-το φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Το φόρο που θα αποφέρει στο δημόσιο ταμείο περίπου 200 εκατ. ευρώ καλούνται να πληρώσουν όσοι διαθέτουν ΙΧ άνω των 1.929 κυβικών, πισίνα και αεροσκάφος. Ο φόρος υπολογίζεται με ποσοστό 10% επί του ετήσιου τεκμηρίου (με 5% για ΙΧ έως 2.500 κυβικά). Εφόσον ο φόρος εξοφληθεί έως σήμερα παρέχεται έκπτωσης 1,5%.

-το απλήρωτο χαράτσι (ΕΕΤΗΔΕ) για το 2012. Οι φορολογούμενοι που έχασαν την προθεσμία πληρωμής κάποιου λογαριασμού της ΔΕΗ στον οποίο ήταν χρεωμένο και χαράτσι θα πρέπει έως σήμερα να εξοφλήσουν το σχετικό ποσό. Το ακριβές ποσό μπορούν να το πληροφορηθούν μέσω του taxisnet στην εφαρμογή Στοιχεία Οφειλών.

-το εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος από τους περίπου 23.000 που το έλαβαν τον Δεκέμβριο

-την τέταρτη δόση του χαρατσιού (ΕΕΤΑ) που έχει ενσωματωθεί στο λογαριασμό της ΔΕΗ. Το χαράτσι πρέπει να πληρωθεί με το λογαριασμό ο οποίος λήγει την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

Οι φορολογούμενοι που δεν θα εξοφλήσουν τις οφειλές τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Συγκεκριμένα, για κάθε μήνα καθυστέρησης επιβάλλεται προσαύξηση 1%. Σημειώνεται ότι επειδή όλες οι παραπάνω οφειλές δεν επιβαρύνονται με πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής καθώς έχουν βεβαιωθεί πριν την 1-1-2014. Αν περάσει ένα σημαντικό χρονικό διάστημα μετά τη λήξη πληρωμής τότε ενεργοποιούνται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης όπως είναι οι κατασχέσεις μισθών, καταθέσεων και ενοικίων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ