Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Απάντηση Υπ.Εργασίας σε Μπασιάκο για ρυθμίσεις εξόφλησης οφειλών ΟΑΕΕ

Σε απάντηση της παραπάνω σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Βουλευτή κο Ευάγγελο Μπασιάκο, αναφορικά με τις υφιστάμενες ρυθμίσεις εξόφλησης καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών στον Ο.Α.Ε.Ε., σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
        1. Με τις διατάξεις των υποπαραγράφων ΙΑ1 και ΙΑ2 της παραγράφου ΙΑ΄ του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013 (Α΄ 107)  όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις της παρ. 1, 2, 3, και 4 του άρθρου δεύτερου του ν. 4158/2013 (Α΄ 126) θεσπίζεται νέο νομοθετικό πλαίσιο, για την τμηματική ή εφάπαξ καταβολή, με ευνοϊκούς όρους, των οφειλόμενων  ασφαλιστικών εισφορών προς όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
        Στο πλαίσιο των διατάξεων αυτών, τόσο με την πάγια ρύθμιση των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών της ΙΑ1 υποπαραγράφου όσο και με τη ρύθμιση της «Νέας Αρχής» των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών της υποπαραγράφου ΙΑ2, παρέχεται η δυνατότητα εξόφλησης τόσο των οφειλόμενων κύριων ασφαλιστικών εισφορών όσο και των αναλογούντων σε αυτές, προσθέτων τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων, προστίμων και λοιπών εξόδων αναγκαστικών μέτρων, είτε εφάπαξ, είτε σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η ένταξη σε οποιαδήποτε από τις δύο παραπάνω ρυθμίσεις συνεπάγεται ευεργετικές παροχές όπως χορήγηση πιστοποιητικού οφειλής, αναστολή ποινικών διώξεων του άρθρου 1 του α.ν. 86/1967 και αναστολή της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών και ακινήτων.
        Επιπλέον, με το  άρθρο 17 του ν. 4180/2013 (Α’ 182), για την υπαγωγή στη ρύθμιση της «Νέας Αρχής» δεν απαιτείται ο οφειλέτης να είναι από 01.01.2013 φορολογικά ενήμερος. Οι οφειλόμενες εισφορές από 01.01.2013 έως 30.06.2013 μπορούν να ρυθμιστούν με την Πάγια Ρύθμιση παράλληλα με τη ρύθμιση «Νέα Αρχή» (Αριθ. 445/46/02.09.2013 Απόφαση του Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Ε.).
        Με τις διατάξεις, του άρθρου 12 του ν. 4225/2014 (Α’ 2) τροποποιήθηκαν οι διατάξεις του ν. 4152/2013. Ειδικότερα:
        α. Καταργείται η υποχρέωση υποβολής φορολογικής ενημερότητας ή πιστοποιητικού οφειλής ως προϋπόθεση υπαγωγής στη ρύθμιση «Νέα Αρχή».
        β. Τροποποιούνται οι διατάξεις των περιπτώσεων 2.γγ΄της υποπαραγράφου ΙΑ.1. (Πάγια Ρύθμιση) και περ. 2.ββ΄ υποπαραγράφου ΙΑ.2 (Νέα Αρχή) με τις οποίες δεν υπάγονται σε ρύθμιση οι οφειλέτες εκείνοι που «έχει ασκηθεί κατ΄αυτών ποινική δίωξη». Στο εξής εξαιρούνται και δεν υπάγονται σε ρύθμιση οφειλέτες «που έχουν καταδικαστεί για φοροδιαφυγή».
        γ. Για οφειλές άνω των 5.000 € απαιτείται, μέχρι σήμερα, η απόδειξη της αδυναμίας εξόφλησης της οφειλής και της δυνατότητας ανταπόκρισης στο ύψος της μηνιαίας δόσης με την υποβολή των στοιχείων που έχουν περιγραφεί στις αριθμ. 32/2013 και 33/2013 Εγκυκλίους του Ο.Α.Ε.Ε..
        Για την απλούστευση των διαδικασιών ένταξης στις ρυθμίσεις, το ποσό των 5.000 € αυξάνεται σε 10.000 €. Διαδικασίες που ακολουθούνται έως σήμερα, για ένταξη σε ρύθμιση οφειλών έως 5.000 €, θα ακολουθούνται, στο εξής, για οφειλές έως 10.000€. Από την τροποποίηση αυτή εξαιρούνται ασφαλισμένοι που έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα για τους οποίους το όριο οφειλών παραμένει στα 5.000 €.
        2.  Με τις διατάξεις του άρθρου 101 του ν. 4172/23.07.2013 ιδρύθηκε το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.).
        Βασικός σκοπός του είναι η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ., Ο.Α.Ε.Ε., Ο.Γ.Α. και Ε.Τ.Α.Α., η δημιουργία ηλεκτρονικού Μητρώου οφειλετών, η ενημέρωση των οφειλετών σε καθεστώς ρύθμισης και η λήψη αναγκαστικών μέτρων με στόχο την ενίσχυση της βιωσιμότητας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
        Βάσει της παρ. 3 του ανωτέρω άρθρου, οι ασφαλιστικοί οργανισμοί άμεσα, από τον επόμενο μήνα λήξης της εμπροθέσμου καταβολής οφείλουν να συντάσσουν Πράξη Βεβαίωσης Οφειλής την οποία θα διαβιβάζουν ηλεκτρονικά στο Κ.Ε.Α.Ο. και η οποία θα αποτελεί εκτελεστό τίτλο αναγκαστικής είσπραξης οφειλών σύμφωνα με το Ν.Δ. 356/1974 (Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων – Κ.Ε.Δ.Ε.).
        Κατ’ εφαρμογή των παραπάνω, ο Ο.Α.Ε.Ε. απέστειλε μαζικά επιστολές σε ασφαλισμένους-οφειλέτες με σκοπό να τους ενημερώσει προκειμένου να προσέλθουν στο Περιφερειακό Τμήμα που ανήκουν προκειμένου να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.  Οι επιστολές αυτές έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα τόσο για το ύψος των  οφειλών του ασφαλισμένου όσο και για τις προβλεπόμενες ενέργειες που οι Υπηρεσίες του  Ο.Α.Ε.Ε. είναι υποχρεωμένες να προβούν, σε περίπτωση μη ανταπόκρισης του ασφαλισμένου, βάσει των διατάξεων του άρθρου 3 του ν. 4172/2013.

       
ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ:    Ο Υπουργός
1.    Γραφείο Υπουργού
2.    Γραφείο Γεν. Γραμματέα Κ.Α.
3.    Γραφείο Γεν. Δ/ντριας Κ.Α.
4.    Δ/νση Διοίκησης - Τμ. Νομ. Συντονισμού
5.    Δ/νση Κ.Α.Α.  – Τμήμα Α               

Ιωάννης Βρούτσης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ