Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Παραδόξως αλμυρά τρόφιμα


Γράφει η Σωτηρία Δεβενέ-Πνευμονολόγος
Γεωργαντά 25-Λιβαδειά.Τηλ 2261301142, 6947321102

Επειδή δεν μπορούμε να το νιώσουμε αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει.Η πρόταση
αυτή αφορά το “κρυφό” αλάτι που υπάρχει σε ορισμένα τρόφιμα.
Όλοι γνωρίζουμε ότι τα πατατάκια,τα κράκερ,τα κουλούρια περιέχουν αλάτι.
Παρακάτω θα παραθέσουμε μερικές από τις ύπουλες πηγές αλατιού :
Σάλτσες: Έτοιμες σάλτσες για ζυμαρικά,σάλτσες σαλάτας και έτοιμες μαρινάδες
περιέχουν αλάτι.Μάλιστα 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα μπάρμπεκιου μπορεί να
περιέχει μέχρι και 300mgr Να (αντιστοιχεί στο 10-15% της συνιστώμενης ημερήσιας
κατανάλωσης).Ως εναλλακτική λύση προτείνουμε την παρασκευή σπιτικής σάλτσας
και μαρινάδας.
Τυρι cottage: Το συγκεκριμένο τυρί είναι μια καλή πηγή ασβεστίου και πρωτεινών
καθώς και χαμηλής περιέκτικότητας σε λιπαρά,περιέχει όμως αρκετό αλάτι.
Αναζητήστε τυρί cottage με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.Εναλλακτικά
χρησιμοποιείστε ελληνικό γιαούρτι το οποίο είναι ένα άξιο υποκατάστατο υψηλής
πρωτείνης.
Δημητριακά: Ένας υγιής τρόπος να ξεκινήσουμε τη μέρα μας. Ωστόσο κάποια
περιέχουν από 180-300 mgr Να δηλαδή γύρω στο 12% της ημερήσιας κατανάλωσης.
Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε νιφάδες βρώμης.
Έτοιμα μπιφτέκια σόγιας και λαχανικών: Περιέχουν αρκετό αλάτι ως ενισχυτικό
γεύσης.
Κατεψυγμένα λαχανικά με σάλτσες: Χρησιμοποιείστε λαχανικά κατεψυγμένα και
χωρίς σάλτσα.Το πάγωμα των λαχανικών αμέσως μετά την συγκομιδή τους διατηρεί
τα θρεπτικά συστατικά τους.
Συσκευασμένα-έτοιμα γλυκά και ντόνατς.
Έτοιμες σούπες.
Η ζεστή σοκολάτα.
Οι έτοιμες τηγανίτες.
Τα σάντουιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ