Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΘΗΒΑΣ




Αντιπροσωπεία του κινήματος είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους υπαλλήλους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Συζητήσαμε για την ιστορία, την πορεία, τα προβλήματα, τα αιτήματα καθώς και για τα μελλοντικά σχέδια της Βιβλιοθήκης και του προσωπικού της.
Παρόλες τις αξιέπαινες προσπάθειες του προσωπικού η βιβλιοθήκη αντιμετωπίζει, δυστυχώς, πολλά προβλήματα. Η βιβλιοθήκη χρηματοδοτήθηκε για τελευταία φορά, για αγορά βιβλίων, το 2004. Έκτοτε γίνονται μόνο δωρεές βιβλίων (Δώσαμε και εμείς σήμερα μερικά βιβλία) από απλούς πολίτες ή από επιχειρήσεις.
Απαιτείται η πρόσληψη και άλλων υπαλλήλων (βιβλιοθηκονόμων, εκπαιδευτικών κ.λ.π.) προκειμένου να λειτουργεί και τα απογεύματα για τους εργαζόμενους και, κυρίως, τους μαθητές. Αντί αυτού οι υπάλληλοι της βιβλιοθήκης δεν έχουν αποκλειστική απασχόληση στο αντικείμενό τους αλλά απασχολούνται και σε άλλες δραστηριότητες του Δημοτικού Οργανισμού Θήβας λες και περισσεύουν.
Πρέπει να υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα σε όλη τη διάρκεια του έτους και όχι περιστασιακά όταν κάποιος ιδιωτικός φορέας στηρίζει τη βιβλιοθήκη. 
Δυστυχώς, η βιβλιοθήκη δεν είναι σε θέση να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες του πολίτη, του φοιτητή και του μαθητή μιας και δεν ανανεώνεται η συλλογή των βιβλίων. Επίσης, λόγω Καλλικράτη, έχει υποχρέωση να καλύπτει και τις ανάγκες  όλου του καλλικρατικού Δήμου. Τέλος, υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα με την ηλεκτρονική καταγραφή όλων των βιβλίων. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί μόνο τα 7.000 από τα 25.000 βιβλία λόγω της έλλειψης προσωπικού αλλά και ηλεκτρονικού εξοπλισμού και software.
Πρέπει να τονίσουμε πως διάθεση από το προσωπικό υπάρχει. Χρειάζεται, όμως, την βοήθεια και του Δήμου αλλά και όλων των απλών πολιτών. Για να γίνει μια βιβλιοθήκη, όχι μόνο χώρος για δανεισμό βιβλίων αλλά χώρος δουλειάς, χώρος ελκυστικός για μικρούς και μεγάλους, χώρος δημιουργίας.
Με χαρά πληροφορηθήκαμε ότι η  «μετακόμιση» της βιβλιοθήκης από το χώρο που στεγάζεται τώρα στο φυσικό της χώρο (Παλιό Δημαρχείο- Δράκειος Βιβλιοθήκη) έχει ενταχθεί σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Θα βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση και θα πιέσουμε να ολοκληρωθεί η μεταφορά σε σύντομο χρόνο και να μη μείνει στις καλένδες και τις υποσχέσεις.
Θεωρούμε τη βιβλιοθήκη εστία πολιτισμού κυρίως για τους πολίτες που δε μπορούν- και λόγω κρίσης- να αγοράσουν και να επιλέξουν βιβλία από τα βιβλιοπωλεία. Με αυτή τη φιλοσοφία δεσμευόμαστε ότι η καλή λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης θα είναι στις προτεραιότητες μας όταν εκλεγούμε νέα δημοτική αρχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ