Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

ΧΑΠ και διατροφή


Γράφει η Δεβενέ Σωτηρία-Πνευμονολόγος
Γεωργαντά 25 – Λιβαδειά. Τηλ:2261301142 – 6947321102

Οι ασθενείς με ΧΑΠ αποτελούν ένα κλινικό πληθυσμό που χαρακτηρίζεται
από ένα ευρύ φάσμα δυσλειτουργιών που δεν περιορίζεται μόνο στο επίπεδο
των πνευμόνων και των αεραγωγών.Οι ασθενείς με ΧΑΠ εκτός από τις
διαταραχές μηχανικής των πνευμόνων,χαρακτηρίζονται επίσης και από
μυοσκελετικά και μεταβολικά προβλήματα.
Παράλληλα με την εξέλιξη της νόσου της ΧΑΠ,παρατηρείται σημαντική
μείωση του σωματικού βάρους στους ασθενείς με ΧΑΠ και κυρίως στους
ασθενείς με εμφύσημα.Το χαμηλό σωματικό βάρος σχετίζεται με μειωμένη
λειτουργική ικανότητα και ποιότητα ζωής των ασθενών,και οφείλεται στην
έλλειψη ισορροπίας μεταξύ ενεργειακής πρόσληψης και δαπάνης.Οι ασθενείς
χάνουν κυρίως μυικό ιστό με αποτέλεσμα μειωμένη μυική δύναμη.
Η διατροφή των ασθενών με ΧΑΠ πρέπει να ακολουθεί τα πρότυπα μιας
υγιεινής διατροφής.Προιόντα ολικής άλεσης,φρούτα,λαχανικά,τυριά
(ανάλατα),κόκκινο κρέας,πουλερικά,ψάρια φυτικά έλαια,ανάλατοι ξηροί
καρποί.Ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση του αλατιού.Η συνολική ενεργειακή αξία
της διατροφής θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση των σωματομετρήσεων.
Σε ασθενείς με κανονικό δείκτη μάζας σώματος θέλουμε μια διατροφή που
θα φέρει ισορροπία μεταξύ ενεργειακής πρόσληψης και δαπάνης,ενώ στους
ελλειποβαρείς χρειαζόμαστε ένα θετικό ισοζύγιο χωρίς όμως υπερβολές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ