Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Τέλος οι επιστροφές σε όσους χρωστούν στο Δημόσιο




    Αυτόματα και χωρίς να ενημερώνονται οι οφειλέτες, θα παρακρατούνται τυχόν ποσά από επιστροφές ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος για συμψηφισμό με τα χρέη τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία από την 1η Ιουλίου.


Aυτό προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση του...  υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (τεύχος Β΄ αρ. Φύλλου 906) και ορίζει τη διαδικασία συμψηφισμού χρεών με επιστροφές φόρου, μέτρο που ψηφίστηκε με τον πρόσφατο νόμο 4254/14.

Ο συμψηφισμός αφορά φυσικά και μη φυσικά πρόσωπα, δηλαδή τους πάντες, ανεξάρτητα από το αν έχουν κάνει ρύθμιση χρεών ή όχι.

Ακόμη και όσοι πληρώνουν δηλαδή κανονικά τις δόσεις τους δεν θα παίρνουν επιστροφή φόρου ή ΦΠΑ, αλλά τα αναλαγούντα ποσά θα παρακρατούνται απευθείας από την εφορία και θα πηγαίνουν κατευθείαν στα ασφαλιστικά ταμεία, μειώνοντας κατ΄ ουσίαν το ποσό που θα έχουν να καταβάλουν για τις επόμενες δόσεις.

Οι οφειλέτες θα ενημερώνονται για όλη αυτή τη διαδικασία κατόπιν εορτής, αφού δηλαδή το ποσό από την επιστροφή φόρου που περίμεναν να εισπράξουν θα έχει αποδοθεί στα ασφαλιστικά ταμεία, έναντι της οφειλής τους.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σε καθεστώς ρύθμισης χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι περίπου 61.000 οφειλέτες, ενώ εκτός ρυθμίσεων είναι 355.000 επιχειρήσεις με οφειλές προς το ΙΚΑ και περίπου 340.000 ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν πληρώνουν στον ΟΑΕΕ.

Με το συμψηφισμό καταργούνται στην πράξη οι επιστροφές φόρου σε όσους χρωστούν στα Ταμεία ακόμη και εισφορές λίγων μηνών. Το ζητούμενο είναι πόσα τελικά από τα 17 δισ. ευρώ των ανείσπρακτων χρεών προς τα Ταμεία θα μπορέσουν να συμψηφιστούν από τον Ιούλιο και μετά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ