Τρίτη 27 Μαΐου 2014

"Πώς η νίκη ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει τη στάση των Ευρωπαίων ηγετών"




Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα γίνουν πιο επιεικείς απέναντι στην Ελλάδα, κατά τις διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους, που θα αρχίσουν το Φθινόπωρο, λέει στο Reuters Ευρωπαίος αξιωματούχος, έπειτα από το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών, που έδειξε νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.


“Το αποτέλεσμα των εκλογών ίσως να.. μαλακώσει τη στάση των πιστωτών στις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους”, είπε ο αξιωματούχος, που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας.

Όπως σημειώνει το Reuters, το χθεσινό αποτέλεσμα δυσκολεύει την προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει αντιλαϊκά μέτρα, έστω και εάν το ποσοστό της διαφοράς που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αρκετό για να απειλήσει την κυβέρνηση Σαμαρά.

“Όμως, ένας ενισχυμένος ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται να κάνει τη ζωή ακόμα πιο δύσκολη για την εύθραυστη συγκυβέρνησης δεξιάς και αριστεράς, που κρέμεται από μία οριακή πλειοψηφία δύο εδρών”.

Το Reuters χαρακτηρίζει σαν ένα πρώτο σημάδι των προβλημάτων που θα έρθουν την απαίτηση του Αλ. Τσίπρα για πρόωρες εκλογές και τη δήλωσή του ότι ο Αντ. Σαμαράς θα πρέπει να εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη του για να ορίσει τον επόμενο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Ιούνιο. Επίσης, το πρακτορείο σημειώνει πως κερδίζοντας και τη θέση του περιφερειάρχη Αττικής, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποκτήσει τώρα λόγο και σε μερικές από τις βασικές αποκρατικοποιήσεις, στις οποίες είναι αντίθετος.

“Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν ξεδιαλύνει τον ορίζοντα γύρω από την εκλογή Προέδρου, την Άνοιξη”, εξηγεί στο Reuters ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. “Αυτό δημιουργεί αβεβαιότητα και ενδέχεται να πλήξει τις εισερχόμενες επενδύσεις στην Ελλάδα”, προειδοποιεί.

Όπως σημειώνει το Reuters, πλέον αναμένεται ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, με όλα τα βλέμματα να στρέφονται στο Γιάννη Στουρνάρα, και το εάν θα κρατήσει τη θέση του ή θα κατευθυνθεί προς την Τράπεζα της Ελλάδος. Πάντως, αξιωματούχος της κυβέρνησης που μίλησε στο πρακτορείο, είπε ότι ο ανασχηματισμός δεν θα γίνει άμεσα, μέσα στις επόμενες ημέρες ή αυτή την εβδομάδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ