(Αναδημοσίευση από vima.gr)
Παρά την επιβράδυνση της ύφεσης στο 0,9% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2014, το Μνημόνιο συνεχίζει να «καταβροχθίζει» τους μισθούς που βρίσκονται σε διαρκή πτώση από το από το γ' τρίμηνο του 2010.
Το πρώτο τρίμηνο της εφετινής χρονιάς ο δείκτης για τους μισθούς που μετράει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) μειώθηκε κατά 1,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, έναντι μείωσης 11,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2013 προς το 2012.
Από τον Ιούνιο του 2010 ως σήμερα ο δείκτης μισθών έχει υποχωρήσει κατά 26,7%.
Την ώρα που στην Ελλάδα οι αποδοχές συνεχίζουν να κατρακυλούν, στην Ευρωπαϊκή Ενωση καταγράφονται αυξήσεις οι οποίες φτάνουν κατά μέσο όρο το 1,7%.
Η νέα μείωση στις ακαθάριστες αμοιβές το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου εφέτος ήταν 3,3%.
Η μείωση των μισθών, και κατ' επέκταση η πτώση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών και τη χρονιά που διανύουμε, αφορά το σύνολο της οικονομίας της χώρας. Φωτεινές εξαιρέσεις αποτελούν μόνο ο πρωτογενής τομέας και οι δραστηριότητες των νοικοκυριών.
Αργυρό μετάλλιο
Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση στην ΕΕ των 28. Η Ελλάδα βρίσκεται στη 2η θέση μεταξύ των 5 κρατών της ΕΕ στα οποία σημειώθηκαν μειώσεις μισθών το α' τρίμηνο εφέτος.
Πρώτη είναι η Κύπρος (-7,9%) και έπονται η Ελλάδα (-3,3%), η Κροατία (-1,7%), η Ιρλανδία (-0,3%) και η Ιταλία (-0,2%). Σε μέσο όρο Ευρωπαϊκής Ενωσης καταγράφονται αυξήσεις 1,7% και ξεχωρίζουν οι αυξήσεις μισθών σε Λετονία (7,7%), σε Εσθονία (7%) και σε Ρουμανία (5,3%).
Αυξήσεις μισθών καταγράφονται επίσης, μεταξύ άλλων, σε Λουξεμβούργο (3%), Αυστρία (3%), Σουηδία (2,8%), Γερμανία (2,3%), Γαλλία (1,8%), Μάλτα (1,7%), Πορτογαλία (0,9%), Βέλγιο (0,8%) και Ισπανία (0,6%).
Τέλος, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ με εποχική προσαρμογή αλλά χωρίς προσαρμογή ως προς τον αριθμό των εργάσιμων ημερών, καταγράφηκε αύξηση του δείκτη των μισθών κατά 0,6% το α' τρίμηνο 2014 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του α' τριμήνου 2013, έναντι μείωσης 12,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2013 προς το 2012.
Για τον υπολογισμό του δείκτη χρησιμοποιούνται οι ακαθάριστες αμοιβές προς τις ώρες εργασίας. Οι ακαθάριστες αμοιβές περιλαμβάνουν τους μισθούς και τα ημερομίσθια (τακτικές αμοιβές και υπερωρίες), τα επιμίσθια και τις έκτακτες αμοιβές (δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, επίδομα αδείας και κάθε μορφή bonus που δεν καταβάλλεται τακτικά), καθώς και τις αμοιβές για ημέρες που δεν πραγματοποιήθηκε εργασία (π.χ. ημέρες άδειας, αργίας, κύησης, λοχείας, ασθένειας, αποζημιώσεις απόλυσης, κ.λπ.).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου