Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Ελαττώνεται ο αριθμός των μαθητών




    Ελαττώνεται ο μαθητικός πληθυσμός της Ελλάδας λόγω της μετανάστευσης των γονέων προς διάφορες χώρες του εξωτερικού.



Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς...  (2013-14) υπήρξε μεγάλη διαρροή μαθητών γυμνασίου και λυκείου προς το εξωτερικό.
Οπως υπογραμμίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας, στα στοιχεία που διαθέτει δεν έχει καταγραφεί ο πραγματικόςαριθμός μετεγγραφών μαθητών σε σχολεία του εξωτερικού, καθώς στις περισσότερες χώρες, για την εγγραφή κάποιου αλλοδαπού μαθητή -π.χ. από Ελλάδα- δεν απαιτείται επίσημη διαδικασία μετεγγραφής, ούτε καν βεβαίωση σπουδών από ελληνικό σχολείο, οπότε πολλοί μαθητές που μετανάστευσαν δεν έχουν ουσιαστικά καταγραφεί.

Ετσι φαίνεται ότι έχουν μεταναστεύσει μόνο φέτος 1.130 μαθητές, αλλά στην πραγματικότητα ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος.

Τα στοιχεία πάντως είναι ενδεικτικά, αφού, όπως προκύπτει, η μεγαλύτερη διαρροή μαθητών είναι προς τη Γερμανία (527 άτομα) και 158 άτομα προς την Αλβανία (προφανώς πρόκειται για οικογένειες Αλβανών που επέστρεψαν στην πατρίδα τους). Ακολουθούν η Μεγάλη Βρετανία (61 παιδιά), Αυστραλία (56 παιδιά), ΗΠΑ (40 παιδιά), Καναδάς (22 παιδιά).

Οσον αφορά στα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας, φαίνεται ότι η μεγαλύτερη μετανάστευση γίνεται από την Κεντρική Μακεδονία, αφού μόνο από αυτή την περιοχή έφυγαν 259 άτομα με προορισμό τη Γερμανία.

Ακολουθεί η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη η Αττική και η Ηπειρος.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι τις μικρότερες απώλειες σε μαθητικό πληθυσμό έχει το Βόρειο Αιγαίο (μόνο 9 άτομα έφυγαν συνολικά) και ακολουθεί η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων που έχασε συνολικά 14 μαθητές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ