Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Απάντηση Υπ.Μεταφορών σε Μπασιάκο για ζημιές στο δίκτυο του ΟΣΕ στη Βοιωτία



Σε απάντηση της Ερώτησης  με αριθμό 7467/3-4-2014  που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής κ. Ευάγγελος Μπασιάκος , σας ενημερώνουμε  για τα εξής :
Το πρόβλημα ζημιών στο σιδηροδρομικό δίκτυο, το οποίο οφείλεται σε κλοπές/δολιοφθορές, υφίσταται τα τελευταία χρόνια και έχει ενταθεί ιδιαίτερα την τελευταία εξαετία. Κρούσματα έχουν παρατηρηθεί και στις καλωδιώσεις των συστημάτων ηλεκτροκίνησης και σηματοδότησης, αλλά και άλλων πάγιων μεταλλικών εγκαταστάσεων του δικτύου, (περίφραξη, στύλοι φωτισμού, καλωδιώσεις, εγκαταστάσεις υποσταθμών έλξης κ.λ.π.).Το πρόβλημα έχει άμεσες και έμμεσες οικονομικές επιπτώσεις, αλλά και επιπτώσεις στην κυκλοφορία των συρμών.
Οι αρμόδιοι φορείς βρίσκονται σε πλήρη συνεργασία με τις κατά τόπους Αστυνομικές Αρχές και καταβάλλεται από κοινού κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό του φαινομένου.
Όσον αφορά τις καταστροφές στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Βοιωτίας, σε σιδηροτροχιές, καθώς και στα συστήματα επιδομής, (ηλεκτροκίνηση και σηματοδότηση),  στις οποίες αναφέρεται η ανωτέρω σχετική Ερώτηση, από βανδαλισμούς, δολιοφθορές και κλοπές, ήταν πράγματι ιδιαίτερα εκτεταμένες. Για την αποκατάσταση του δικτύου η ΕΡΓΟΣΕ,  με βάση τις καταγραφές των ζημιών και τις κοστολογήσεις που πραγματοποίησε, προέβη σε Συμβασιοποιήσεις και ειδικότερα:
o    Σύμβαση 700, για την αποκατάσταση της σηματοδότησης στο τμήμα της γραμμής Αχαρνές–Τιθορέα,  η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους  2015.
o    Διακήρυξη 717, για την αποκατάσταση των κλοπών/δολιοφθορών των προηγούμενων ετών στον εξοπλισμό των συστημάτων της σηματοδότησης-τηλεπικοινωνιών στον άξονα Αθήνα–Θεσσαλονίκη–Προμαχώνας, ενώ στο πλαίσιο της ίδιας εργολαβίας προβλέπεται και η υπογειοποίηση και η σκυροδέτηση του μεγαλύτερου μέρους των καλωδίων προκειμένου να μην είναι προσβάσιμα. Η εν λόγω εργολαβία εκτιμάται ότι θα υπογραφεί εντός του επόμενου τριμήνου με διάρκεια ολοκλήρωσης δύο έτη.
Περαιτέρω, η ΕΡΓΟΣΕ χρησιμοποιεί ως μέσο για την αποτροπή των κλοπών/δολιοφθορών στα καλώδια  ηλεκτροκίνησης την άμεση θέση υπό τάση αυτοτελών τμημάτων της Εναέριας Γραμμής Επαφής, (ΕΓΕ),  τόσο στα υπό κατασκευή όσο και στα μελλοντικά έργα.


                                                                                  Ο       ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
                                                                           MIXAΛΗΣ   ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ


Κοινοποίηση
Βουλή των Ελλήνων
Βουλευτή  κ.  Ευάγγελο Μπασιάκο                            Aκριβές  Αντίγραφο

                                                                                   Στ. Σμαράϊδου







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ