Σύσκεψη για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να σταματήσει η εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού των προβάτων, πραγματοποιήθηκε χθες (22/7) αργά το απόγευμα με εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κτηνοτρόφους από τη Πελοπόννησο και την βουλευτή του ΚΚΕ, κ. Διαμάντω Μανωλάκου. Στην συνάντηση υπό τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Πάρι Κουκουλόπουλο τέθηκε το θέμα της έναρξης εμβολιασμών στα πρόβατα αφού από τους ρυθμούς εξάπλωσης της νόσου όλα δείχνουν ότι οι ψεκασμοί δεν είναι αρκετοί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, μέχρι στιγμής υπάρχουν 234 εστίες και από την ασθένεια έχουν πεθάνει 301 ζώα. Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, εκτός της Πελοποννήσου, κρούσματα έχουν σημειωθεί σε Καρπενήσι, Έβρο και Ροδόπη.
ΣΕΚ
Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο, ο Πρόεδρος του ΣΕΚ, κ. Παναγιώτης Πεβερέτος, ο οποίος συμμετείχε στη χθεσινή σύσκεψη: «υπάρχει επιπλέον ανησυχία στους κτηνοτρόφους διότι το Φθινόπωρο όπως μας έχουν ενημερώσει οι επιστήμονες “έρχεται” ένα άλλο κουνούπι που ενδημεί σε υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες οπότε η εξάπλωση αναμένεται με πιο γρήγορους ρυθμούς».
Και πρόσθεσε: «στην χθεσινή σύσκεψη καταλήξαμε ότι θα πρέπει η αρμόδια υπηρεσία κτηνιατρικής του ΥπΑΑΤ να αποφανθεί άμεσα αν θα προχωρήσουμε σε εμβολιασμούς ή όχι και αν η απόφαση είναι θετική θα πρέπει να λάβει την τελική έγκριση από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στη συνέχεια η υπηρεσία θα πρέπει να συντάξει τον απαραίτητο φάκελο για εμβολιασμούς που θα καταθέσουμε στην Ε.Ε. διότι τα εμβόλια αυτά είναι 100% επιδοτούμενα. Η πρόταση του ΣΕΚ είναι να κινηθούμε στην κατεύθυνση της εκρίζωσης οπότε θα πρέπει να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός. Το ποσό της δαπάνης για ένα τέτοιο πρόγραμμα φθάνει περίπου τα 30 εκατ. ευρώ».
ΥπΑΑΤ
Για το θέμα επικοινωνήσαμε και με τον Γενικό Διευθυντή της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥπΑΑΤ, κ. Θωμά Αλέξανδρόπουλο ο οποίος επίσης συμμετείχε στην σύσκεψη. «Η Γενική Διεύθυνση παρακολουθεί το θέμα καθημερινά. Είμαστε εδώ να πάρουμε τις κατάλληλες αποφάσεις την κατάλληλη χρονική στιγμή με σωστή ανάλυση κόστους – οφέλους. Ότι μέτρο λαμβάνουμε θα πρέπει να είναι επιτυχημένο. Αν θα προχωρήσουμε σε εμβολιασμούς θα πρέπει λοιπόν να είναι πλήρως επιτυχημένοι», μας αναφέρει ο κ. Αλεξανδρόπουλος.
Και προσθέτει: «Στις 234 εστίες, το ποσοστό των ζώων που έχουν πεθάνει είναι 0,78%. Είναι πολύ χαμηλό το ποσοστό».
Κρούσμα στον Έβρο
Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα (το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου) κρούσμα καταρροϊκού πυρετού βρέθηκε και σε πρόβατο στον Έβρο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου από την Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, το κρούσμα ήταν στο χωριό Κυριακή στην περιοχή του νότιου Έβρου. Η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι η εξάπλωση στην περιοχή να προήλθε από τη Βουλγαρία η οποία το προηγούμενο διάστημα δήλωσε κρούσματα καταρροϊκού πυρετού. «Ήδη έχουμε δημιουργήσει μια Ζώνη Προστασίας ακτίνας 100 χιλιομέτρων, που περιλαμβάνει την περιοχή από τον Έβρο μέχρι και την Ξάνθη, ενώ έχουμε και τη Ζώνη Επιτήρησης (ακόμη 50 χιλιόμετρα) που περιλαμβάνει περιοχές της Καβάλας και της Δράμας», μας αναφέρουν ηπηρεσιακοί παράγοντες της ΔΑΟΚ.
Ενημέρωση στην Κρήτη
Χαρακτηριστικό της ανησυχίας των επιστημόνων για περαιτέρω επέκταση της ασθένειας και σε άλλες περιοχές της χώρας αποτελεί το γεγονός ότι χθες η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης με ανακοίνωσή της ενημερώνει τους κτηνοτρόφους για τον καταρροϊκό ιό και για τα συμπτώματά του με σκοπό την πρόληψη από το ιογενές νόσημα.
Tromaktiko
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου