Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Γιατί απέτυχε το μέτρο της φοροκάρτας;



Ξεκίνησε το 2011 ως μέτρο για τη διευκόλυνση των φορολογούμενων, Ωστόσο, της γύρισαν την πλάτη. Η κάρτα στην οποία καταγράφονται οι δαπάνες που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι με αποδείξεις, η λεγόμενη φοροκάρτα ή επίσημα κάρτα αποδείξεων, έχει μείνει στα αζήτητα. Συνολικά μόλις 60.000 φορολογούμενοι τη χρησιμοποιούν!


Η κάρτα αποδείξεων φαίνεται ότι έχει αποτύχει, αφού καθημερινά γίνονται μόλις ...είκοσι ενεργοποιήσεις νέων καρτών, γεγονός που... δείχνει ότι οι φορολογούμενοι προτιμούν να συγκεντρώνουν αποδείξεις αντί να τις καταγράφουν στην κάρτα.

Δυο είναι οι βασικοί λόγοι για αυτήν την αποτυχία, σύμφωνα με φοροτεχνικούς:

Πρώτον, δεν υπάρχει οικονομικό όφελος για τους φορολογούμενους από τη χρήση της φοροκάρτας και δεύτερον η απώλεια χρόνου.

Όποιος χρησιμοποιεί τη φοροκάρτα θα πρέπει να την περνά από τις ειδικές συσκευές που χρησιμοποιούνται για τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες. Επιπλέον, οι υπάλληλοι της επιχείρησης θα πρέπει να αναγράφουν τη λέξη "άκυρο" στις σχετικές αποδείξεις που δηλώνονται στην φοροκάρτα προκειμένου να μην χρησιμοποιηθούν δυο φορές από τους φορολογούμενους.

Υπενθυμίζουμε πως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι είναι και φέτος υποχρεωμένοι να συγκεντρώνουν αποδείξεις.

Για παράδειγμα, ένας μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ ενώ το 2013 έπρεπε να συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας 2.500 ευρώ φέτος θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας 1.000 ευρώ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για την αξία των αποδείξεων που δεν συγκέντρωσε ο φορολογούμενος επιβάλλεται πρόσθετος φόρος 10%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ