Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Τα γεγονότα… σαν σήμερα


Σαν σήμερα το 1940 ο ήρωας - καρτούν Μπαγκς Μπάνυ κάνει την πρώτη του εμφάνιση στην ταινία κινουμένων σχεδίων A Wild Hare.

1189 - Κατά τη διάρκεια της Γ' Σταυροφορίας, ο Φρειδερίκος Α΄ Βαρβαρόσσα φτάνει στη Νις (Σερβία), έδρα του Σέρβου βασιλιά Στέφανου Α' Νεμάνια.

1214 - Ο Φίλιππος Β΄ της Γαλλίας νικά τους στρατούς της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, της Αγγλίας και της Φλάνδρας στη μάχη του Μπουβίν.

1302 - Οι Οθωμανοί νικούν τους Βυζαντινούς στη μάχη του Βαφέως, ανοίγοντας το δρόμο για την κατάκτηση της Βιθυνίας από τους Τούρκους.

1794 - Γαλλική Επανάσταση: Συλλαμβάνεται ο Ροβεσπιέρος.

1943 - Β' Π.Π. Επιχείρηση Γόμορρα: 1ος Μεγάλος βομβαρδισμός του Αμβούργου ένεκα του οποίου εκδηλώνεται πύρινη λαίλαπα. Ελλάδα: Εθνική Αντίσταση, Ιταλο-Γερμανικές δυνάμεις καλυπτόμενες υπό πυροβολικού και όλμων κινούμενες στα υψώματα Σταυρού - Ξηροβουνίου αναχαιτίζονται επιτυχώς από ομάδες του ΕΔΕΣ διακόπτοντας την περαιτέρω προώθησή τους.

1952 - Με διαταγή του Βασιλέως΄των Ελλήνων Παύλου Α΄ και άμεση κινητοποίηση μεθοριακών μονάδων εκδιώκονται οι Βούλγαροι από την "νησίδα Γ" του ποταμού Έβρου που είχαν καταλάβει παράνομα. Το επεισόδιο αυτό θεωρείται το τελευταίο δυσμενές στις σχέσεις των δύο χωρών που αποκαταστάθηκαν πλήρως το 1964.

1953 - Υπογράφεται στην πόλη Μουνσάν της Βορείου Κορέας η ανακωχή, με την οποία τερματίζεται ο υπερτριετής διεθνής πόλεμος της Κορέας. Έκτοτε το ΕΚΣΕ αναπτύχθηκε σε Σύνταγμα (Ιαν.1954), μειωθέν σε τάγμα (Μάιος 1955), σε λόχο (Ιούλ. 1955) και επαναπατρίζεται τον Οκτώβριο 1955. Αντίθετα το ελληνικό σμήνος Αεροπορίας παρέμεινε μέχρι τις 8 Μαΐου του 1955.

1968 - Οι Pink Floyd κυκλοφορούν στις ΗΠΑ το άλμπουμ τους A Saucerful of Secrets.

2012 - Πραγματοποιείται η τελετή έναρξης των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο. Η τελευταία φορά που οι αγώνες έγιναν στη Βρετανία ήταν το 1948

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ