Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Επικίνδυνοι ιοί απειλούν ταξιδιώτες εξωτικών προορισμών




Οδηγίες απ΄το ΚΕΕΛΠΝΟ σε όσους σκοπεύουν να ταξιδέψουν σε συγκεκριμένους προορισμούς της Ασίας,Αφρικής κ.α.


Νούμερο ένα στη λίστα με τις επιδημίες και συμβάντα στον κόσμο είναι ο αιμορραγικός πυρετός Ebola. Μέχρι τις 6 ...Ιουνίου 2014, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Γουϊνέας που γνωστοποιήθηκαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), αναφέρθηκαν συνολικά 344 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων 215 θανάτων, στις περιοχές Conakry (65 κρούσματα/ 27 θάνατοι), Guekedou (193/143), Macenta (44/26), Dabola (4/4), Kissidougou (7/5), Dinguiraye (1/1), Telimele (23/5) και Boffa (7/4). Έως τις 6 Ιουνίου 2014 αναφέρθηκαν στη Σιέρα Λεόνε 81 κρούσματα συμπεριλαμβανομένων 6 θανάτων.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, δεν υπάρχει εμβόλιο ή φαρμακευτική αγωγή για την προφύλαξη από τη νόσο, ωστόσο ο κίνδυνος για τους ταξιδιώτες είναι πολύ χαμηλός.

Ο αιμορραγικός πυρετός από τον ιό Ebola είναι πολύ σπάνια αλλά θανατηφόρος ιογενής λοίμωξη. Η περίοδος επώασης διαρκεί από 2 έως 21 ημέρες και ακολουθείται από απότομη εμφάνιση υψηλού πυρετού, μυαλγίας, διάρροιας, κεφαλαλγίας, κόπωσης και κοιλιακού άλγους. Μπορεί επίσης να υπάρχει εξάνθημα, πονόλαιμος και επιπεφυκίτιδα. Ο ασθενής καθίσταται μολυσματικός μόλις εκδηλωθεί ο πυρετός.

Ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω άμεσης επαφής με αίμα, ιστούς και σωματικά υγρά ασθενών ή νεκρών, που νόσησαν από αιμορραγικό πυρετό Ebola. Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω επαφής με νεκρά ή ζωντανά μολυσμένα ζώα (π.χ. πίθηκοι).

Κρούσματα
Από τον Σεπτέμβριο του 2012 έως τις 4 Ιουνίου 2014 έχουν αναφερθεί στον ΠΟΥ συνολικά 681 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα MERS-κοροναϊός, συμπεριλαμβανομένων 204 θανάτων. Τα κρούσματα αναφέρθηκαν στις χώρες: Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Ιορδανία, Ομάν, Κουβέιτ, Λίβανος, Υεμένη, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Τυνησία, Μαλαισία, ΗΠΑ, Αίγυπτος, Ολλανδία, Ελλάδα και στις Φιλιππίνες. Ο κίνδυνος για τον ταξιδιώτη θεωρείται χαμηλός.

Οι κοροναϊοί είναι μία ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κοροναϊούς. Ο ακριβής τρόπος μετάδοσης δεν είναι ακόμα γνωστός. Υπάρχουν πάντως σαφείς ενδείξεις περιορισμένης μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο. Τα μέτρα προφύλαξης περιλαμβάνουν την τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής, συστήνεται: συχνό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι, οπωσδήποτε πριν από το φαγητό ή το κάπνισμα, κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντιλο κατά τη διάρκεια του βήχα και του φτερνίσματος, αποφυγή επαφής με ασθενείς που έχουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού, αποφυγή της επαφής με παραγωγικά, κατοικίδια και άγρια ζώα (όπως οι καμήλες).

Αν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού παρουσιαστεί πυρετός, δυσκολία στην αναπνοή, βήχας ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό, πρέπει να αναζητηθεί άμεσα ιατρική βοήθεια.

Έως τον Μάιο του 2014, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η πολιομυελίτιδα εξακολουθεί να είναι ενδημική στο Αφγανιστάν, στη Νιγηρία και στο Πακιστάν. Επίσης, κρούσματα πολιομυελίτιδας αναφέρθηκαν στη Συρία, στο Καμερούν, στην Ισημερινή Γουινέα, στην Αιθιοπία, στο Ιράκ και στη Σομαλία.

Όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι ταξιδιώτες με προορισμό ενδημικές χώρες και περιοχές που αναφέρουν κρούσματα ή κυκλοφορία του ιού της πολιομυελίτιδας συνιστάται να είναι εμβολιασμένοι. Αν πρόκειται για ενήλικες που έχουν εμβολιαστεί σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, συνιστάται η χορήγηση μίας εφάπαξ αναμνηστικής δόσης του ενέσιμου εμβολίου IPV. Αν δεν έχουν εμβολιαστεί, συνιστάται να γίνουν 3 δόσεις εμβολίου IPV.

Τον Μάρτιο του 2013 οι Υγειονομικές Αρχές της Κίνας επιβεβαίωσαν τα πρώτα κρούσματα από το νέο στέλεχος ιού γρίπης Α(Η7Ν9) των πτηνών. Τα κρούσματα εμφάνισαν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος που εξελίχθηκαν σε σοβαρή πνευμονία και σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας.

Έως σήμερα δεν υπάρχουν ενδείξεις για μετάδοση από άτομο σε άτομο. Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα προφύλαξης περιλαμβάνουν την τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής και την αποφυγή της άμεσης επαφής με πουλερικά.

Πυρετός Chikungunya: Εως τις 9 Ιουνίου 2014 αναφέρθηκαν περισσότερα από 100.000 πιθανά και επιβεβαιωμένα κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων 14 θανάτων, από πυρετό chikungunya στην Καραϊβική και στη Νότια Αμερική.

Οι ταξιδιώτες συνιστάται να είναι ενημερωμένοι ότι η νόσος μεταδίδεται μέσω νύγματος μολυσμένου κουνουπιού και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία από τα έντομα. Δεν υπάρχει εμβόλιο για την προφύλαξη από τη νόσο.

Επιδημία
Επιδημία πυρετού Zika είναι σε εξέλιξη στη Γαλλική Πολυνησία. Από τον Οκτώβριο 2013 έως τις 16 Απριλίου 2014 αναφέρθηκαν περισσότερα από 8.700 ύποπτα κρούσματα. Στη Νέα Καληδονία έως τις 10 Απριλίου 2014 αναφέρθηκαν 766 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Επίσης, στο νησί του Πάσχα έως τις 7 Μαρτίου αναφέρθηκαν 40 ύποπτα κρούσματα (ένα επιβεβαιωμένο) και στα νησιά Κουκ έως τις 10 Απριλίου 2014 αναφέρθηκαν 900 κρούσματα με συμπτώματα δάγκειου πυρετού.

Ο ιός Zika σχετίζεται με τον ιό που προκαλεί τον δάγκειο πυρετό. Μεταδίδεται με διαβιβαστές μέσω νύγματος μολυσμένου κουνουπιού κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους και τα κουνούπια συχνά εντοπίζονται γύρω από τα κτίρια σε αστικές περιοχές. Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, ερυθρότητα στα μάτια, εξάνθημα, μυαλγίες και αρθραλγίες. Ο χρόνος επώασης της νόσου είναι 3-12 ημέρες. Η νόσος είναι συνήθως ήπια και διαρκεί 4-7 ημέρες. Οι ταξιδιώτες συνιστάται να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία από τα έντομα. Δεν υπάρχει εμβόλιο ή φαρμακευτική αγωγή για την προφύλαξη από τη νόσο.

Επιδημία χολέρας είναι σε εξέλιξη στο Νότιο Σουδάν, στη Νιγηρία, στη Ναμίμπια, στο Μπενίν, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (Κινσάσα), στην Κούβα, στη Δομινικανή Δημοκρατία, στην Αϊτή. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι ταξιδιώτες χρειάζεται να είναι ενημερωμένοι για την τρέχουσα κατάσταση και να γνωρίζουν τα γενικά προληπτικά μέτρα κατά την κατανάλωση φαγητού και ποτών. Αν πρόκειται να μεταβούν σε περιοχές με επιδημία συνιστάται να εμβολιάζονται.

Ebola
Μέχρι τις 6 Ιουνίου 2014, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Γουϊνέας που γνωστοποιήθηκαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), αναφέρθηκαν συνολικά 344 κρούσματα.

MERS - κοροναϊός
Από τον Σεπτέμβριο του 2012 έως τις 4 Ιουνίου 2014 έχουν αναφερθεί στον ΠΟΥ συνολικά 681 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα MERS-κοροναϊός, συμπεριλαμβανομένων 204 θανάτων.

Πολιομυελίτιδα
Έως τον Μάιο του 2014, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η πολιομυελίτιδα εξακολουθεί να είναι ενδημική στο Αφγανιστάν, στη Νιγηρία και στο Πακιστάν.

Ιος γρίπης Α(Η7Ν9)
Τον Μάρτιο του 2013 οι Υγειονομικές Αρχές της Κίνας επιβεβαίωσαν τα πρώτα κρούσματα από το νέο στέλεχος ιού γρίπης Α(Η7Ν9).

Πυρετός Chikungunya
Εως τις 9 Ιουνίου 2014 αναφέρθηκαν περισσότερα από 100.000 πιθανά και επιβεβαιωμένα κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων 14 θανάτων, από πυρετό chikungunya στην Καραϊβική και στη Νότια Αμερική.

Επιδημία πυρετού Zika
Είναι σε εξέλιξη στη Γαλλική Πολυνησία. Από τον Οκτώβριο 2013 έως τις 16 Απριλίου 2014 αναφέρθηκαν περισσότερα από 8.700 ύποπτα κρούσματα. Στη Νέα Καληδονία έως τις 10 Απριλίου 2014 αναφέρθηκαν 766 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ