Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Τα γεγονότα… σαν σήμερα



Σαν σήμερα το 1920 το Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ διαπλέει τα Δαρδανέλια. Το Σώμα Στρατού Εθνικής Άμυνας, μετά από προέλαση, απελευθερώνει την Ανατολική Θράκη, εκτός από μικρή περιοχή ανατολικά της Τσατάλτζας και της Χερσονήσου της Καλλιπόλεως.

484 – Ο Ρωμαίος σφετεριστής Λεόντιος στέφεται στην Ταρσό αυτοκράτορας της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Αναγνωρίζεται στην Αντιόχεια, την οποία και καθιστά πρωτεύουσά του.

711 – Οι δυνάμεις του Χαλιφάτου των Ομεϋαδών υπό τον Ταρίκ ιμπν Ζιγιάντ νικούν τους Βησιγότθους στη μάχη της Γουαδαλέτε στην Ισπανία.

1333 – Πόλεμοι της Σκωτσέζικης Ανεξαρτησίας: οι Άγγλοι νικούν τους Σκωτσέζους στη μάχη του Χάλιντον Χιλ.

1544 - Ιταλικός Πόλεμος 1542-1546: αρχίζει η πρώτη πολιορκία της Βουλώνης.

1553 - Η Λαίδη Ιωάννα Γκρέι αντικαθίσταται από τη Μαρία Α΄ της Αγγλίας ως βασίλισσα της Αγγλίας μετά από μόλις 9 ημέρες στο θρόνο.

1701 - Εκπρόσωποι της συνομοσπονδίας των Ιροκουά υπογράφουν συνθήκη, με την οποία παραχωρούν στην Αγγλία μία μεγάλη περιοχή βόρεια του ποταμού Οχάιο.

1780 – Ο Κωνσταντής Κολοκοτρώνης και ο Παναγιώταρος Βενετζιανάκης σκοτώνονται από τους Τούρκους κατά την πολιορκία της Καστανίτσας.

1843 - Καθελκύεται το ατμόπλοιο "Γκρέητ Μπρίταιν", το πρώτο σιδερένιο και ελικοκίνητο υπερωκεάνιο του κόσμου.

1870 – Γαλλοπρωσικός Πόλεμος: Η Γαλλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Πρωσία.

1943 – Εθνική Αντίσταση – Μάχη του Μακρυνόρους Δυνάμεις του ΕΔΕΣ προσβάλουν δύο εχθρικές μηχανοκίνητες φάλαγγες 150 και 120 οχημάτων προστατευομένων με άρματα μάχης. Η μάχη ολοκληρώθηκε την μεθεπομένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ