Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Τα γεγονότα… σαν σήμερα



Στις 18 Ιουλίου ξεσπάει η μεγάλη πυρκαγιά της Ρώμης, το 64 μ.Χ. Αποτελεί την πιο σημαντική και εκτεταμένη φωτιά που έχει ξεσπάσει στην πόλη της Ρώμης. Ο απολογισμός της καταστροφής ήταν τραγικός. Η «Αιώνια Πόλη» βρισκόταν στο έλεος της φωτιάς για έξι ημέρες.

390 π.Χ. – Μάχη του Αλλία – Ο ρωμαϊκός στρατός ηττάται από επιδρομείς Γαλάτες, γεγονός που στη συνέχεια οδηγεί στη λεηλασία της Ρώμης.

64 – Μεγάλη πυρκαγιά της Ρώμης: Στην εμπορική περιοχή της Ρώμης ξεσπάει φωτιά, η οποία γρήγορα επεκτείνεται και γίνεται ανεξέλεγκτη.

362 – Ο αυτοκράτορας Ιουλιανός φτάνει στην Αντιόχεια με μία ρωμαϊκή εκστρατευτική δύναμη 60.000 ανδρών και παραμένει εκεί για εννέα μήνες πριν ξεκινήσει εκστρατεία εναντίον της αυτοκρατορίας των Σασσανιδών.

1290 – Ο βασιλιάς Εδουάρδος Α΄ της Αγγλίας εκδίδει διάταγμα απέλασης όλων των Εβραίων από την Αγγλία.

1334 – Ο επίσκοπος της Φλωρεντίας ευλογεί το θεμέλιο λίθο για το νέο καμπαναριό του καθεδρικού ναού της Φλωρεντίας, σχεδιασμένο από τον Τζιότο.

1389 – Η Γαλλία και η Αγγλία συμφωνούν σε ανακωχή, εγκαινιάζοντας μία 13χρονη περίοδο ειρήνης, η πιο παρατεταμένη κατά τη διάρκεια του Εκατονταετούς Πολέμου.

1656 - Οι πολωνο-λιθουανικές δυνάμεις συγκρούονται με τη Σουηδία και τους συμμάχους της (Βραδεμβούργο) στη μάχη της Βαρσοβίας, η οποία θα καταλήξει σε μία αποφασιστική νίκη της Σουηδίας.

1826 – Ελληνική Επανάσταση του 1821: Στο χωριό Μεχμέταγα της Αρκαδίας 400 Αιγύπτιοι συγκρούονται με ελληνική δύναμη υπό τους Χατζημιχαλή Νταλιάνη, Νικηταρά, Γιατράκο και Πορτογάλο Φιλέλληνα Αλμέιδα. Μετά από σκληρό αγώνα οι Αιγύπτιοι τρέπονται σε φυγή, εγκαταλείποντας 200 νεκρούς.

1870 – Το Συμβούλιο του Βατικανού κηρύσσει το Δόγμα περί του Αλάθητου του Πάπα σε θέματα πίστης και αρχών.

1875 – Ελλάδα: Η κυβέρνηση του Χαρίλαου Τρικούπη διεξάγει εκλογές που θα διαρκέσουν μέχρι τις 21 Ιουλίου όπου και πλειοψηφεί η αντιπολίτευση υπό τον Αλέξανδρο Κουμουνδούρο.

1918 – Παρουσιάζεται στην Αθήνα με σημαντική επιτυχία η οπερέτα Βαφτιστικός του Θεόφραστου Σακελλαρίδη.

1943 – Εθνική Αντίσταση: Έλληνες αγωνιστές επιβαίνοντας σε καΐκια απελευθερώνουν 60 εξόριστους κομουνιστές από τον Άη Στράτη τους οποίους και μεταφέρουν σε ακτή της Μακεδονίας. Το μοναδικό νησιώτικο τραγούδι που αναφέρεται στη νήσο, κάνει λόγο στο παραπάνω γεγονός.

1955 – Πρεμιέρα στους ελληνικούς κινηματογράφους του δράματος του Νίκου Κούνδουρου "Μαγική Πόλη" με μουσική του Μάνου Χατζιδάκι.

1996 – Αεροπορική τραγωδία σημειώθηκε στα ανοιχτά του Ατλαντικού Ωκεανού όταν ένα αεροπλάνο τύπου 747-200 της TWA εξερράγη 15 λεπτά μετά την απογείωση του με προορισμό το Παρίσι. Νεκροί και οι 228 επιβαίνοντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ